ביולי האחרון ציינו שנתיים לכניסתה לתוקף של רפורמת הקנאביס, שמטרתה להסדיר את הענף בישראל, ומניין המטופלים בחומר הגיע כבר למעלה מ-95,000 על פי פרסומי משרד הבריאות.
מה השתנה בעקבות הרפורמה? מה הרוויחו המטופלים? ומה עוד נדרש לשנות?
קבלת רישיון
עד לפני כמה שנים, רופאים מעטים עסקו בקנאביס רפואי ואחרים לא תפסו את הטיפול בקנאביס כדבר חיובי. גם אם כבר הצלחת לתאם תור לרופא שעבר הסמכה, השגת רישיון לקנאביס היה תהליך יקר מורכב וארוך.
מאז כניסתה לתוקף של הרפורמה למטופלים, הפך התהליך לפשוט יותר. הן מבחינת הנפקת הרישיון, חידושים ושינויים במינונים. כתוצאה, מטופלים רבים נחשפים ליתרונות הטיפול בקנאביס בהתוויות שנקבעו על ידי משרד הבריאות.
נכון להיום, מעל 170 רופאים כבר עברו את ההשרה של משרד הבריאות, וגופים מוסדיים כגון בתי חולים, קופות החולים, מוסדות בריאות ועמותת מעל"ה מציעים את השירות במחירי תעריף משרד הבריאות. לצידם גם עמותות וחברות המסייעות למטופלים בהשלמת התהליך הבירוקרטי מהצד האדמנסטרטיבי.
בשנה הקרובה צפויים אישורים של קנאביס רפואי להתוויות חדשות, מה שצפוי להגדיל את מספר המטופלים בקנאביס רפואי בארץ. במקביל, צפויה גם עלייה משמעותית במספר הרופאים שמורשים להנפיק רשיון קנאביס רפואי למטופלים והתפתחות תהליך מדיקליזציה שיפשט עוד יותר את תהליכי הרישוי.
חויית הרכישה עברה שינויים מפליגים
בעבר, כדי לקבל את הקנאביס מטופלים נאלצו להגיע למרכזי החלוקה במרכז רפואת הנפש אברבנאל, חוויה לא נעימה בכלל. כל מטופל היה צריך לרכוש את הזנים מחברה אחת ובעבור תשלום ישיר למגדל קיבל את הכמות לו רשם הרופא. לאחר שסבל בתור שעות רבות, כול היה לבחור אך ורק ממגוון המוצרים הבודדים אותם הציע הספק שלו. כדי לקבל את הזן היעיל עבורם, מטופלים מחברות שונות מצאו עצמם מבצעים החלפות ביניהם. לא אחת מוצרים היו חסרים במלאי ומטופלים מצאו עצמם ללא קנאביס. המצב רק הלך והחריף ככל שצמח מספר המטופלים.
כיום מטופל יכול לגשת לכל אחד מעשרות בתי המרקחת, רובם ייעודיים לקנאביס, או לרשתות הפארם, שם ניתן לבחור ממגוון רב של זנים. היום גם ניתן לקבל לקבל קנאביס רפואי במשלוח עד הבית, ללא מאמץ ובחלק מהמקרים אף ללא עלות.
קנאביס ברמה ירודה
מטופלי האסדרה הישנה מתארים קנאביס באיכות גבוהה עד לכניסת הרפורמה לתוקף. כידוע, משרד הבריאות עצר חלק מהמוצרים שגודלו שלא בתנאי GMP. כיום ניתן למצוא מוצרים חדשים על המדף, כאשר איכות התפרחות במרבית המקרים ירודה יחסית והמחיר אינו עומד בהתאם לאיכות התפרחת. כל מוצרי התפרחת עוברים תהליכי הקרנה שמפחיתה את יעילות המוצר במעט, לא אחת נמצא מוצר שמיהרו לארוז והוא עוד לח או כזה שהתייבש יתר על המידה. מטופלים רבים מדווחים על תפרחות ירודות, פירורים בשקיות במקום תפרחות, גיזום לקוי, קנאביס בריח או טעם לא טוב ועוד. אני מאמין כי שיח צרכנים נבון ותחרות בין החברות יובילו לשיפור בתחום (חברות מסוימות מציגות מוצרים ברמה ואיכות גבוה הן ביבוא והן בגידול מקומי).
קופסת פלסטיק במקום שקית אטומה
בעבר הקנאביס נמכר באריזות במראה אחיד, פשוט וזול - שקית אטומה בתוך קופסת קרטון. לאחרונה חברות שנכנסו לשוק מקנדה הוכיחו שאפשר גם אחרת – ואלה אורזות את מוצרי הקנאביס בקופסת פלסטיק שמוכיחה עצמה כיעילה יותר בשימור החומרים הפעילים בצמח. ניתן להניח שמאחר שמוצרים אלה נחטפו מהמדף, עוד ועוד חברות יציגו מארזים מעניינים במגבלות הרגולציה.
עם זאת, יש עוד לאן לשאוף. כיום לא ניתן לראות את החומר עצמו לפני רכישתו. בנוסף, מכיוון שהקנאביס נמכר רק באריזות של 10 גרם נוצר מצב בו מחייבים אדם לרכוש מוצר שאינו יכול לראות את טיבו ו/או לשנותו אם מתברר שהמינון או הזן אינו נכון עבורו.
קפיצה במחיר
בעבר שילמו המטופלים 370 שקלים בלבד בעבור אספקה של קנאביס - ללא תלות בכמות שקיבלו במסגרת המרשם. חברות הקנאביס דיווחו על הפסדי ענק ונאלצו לתמוך במשך שנים במימון הטיפול לאור העובדה שרצו לזכות להכרה וזכות ראשונים בענף - זכות שאינה מבוטלת כלל וכלל.
כיום מטופלים נאלצים לשלם מחיר שנע בין 100 ש״ח ל-309 ש״ח למארז של עשרה גרם, כאשר המוצרים הנמכרים ביותר הם אלה שמחירם גבוה יותר. המשמעות היא כי מטופל ימצא עצמו משלם 1,000 ש״ח לחודש ואף יותר לטיפול של 40 גרם, ויש מטופלים שמגיעים לסכומים גבוהים הרבה יותר.
אמנם מחיר הקנאביס בישראל אינו גבוה יחסית למחירו במקומות אחרים בעולם. יחד עם זאת, בעולם ישנה חלוקה לקטגוריות ובהן דרגות איכות למוצרים, שמתומחרים בהתאם. כמו כן, מטופל יכול לרכוש קנאביס בכמות קטנה, לבחון אם הוא עונה לדרישות הטיפול שלו ובמידה ולא, לרכוש זן אחר. זהו תהליך מתאפשר בישראל, עובדה שגורעת מאיכות הטיפול ותוצאותיו.
מה מחכה לנו? לאור העובדה שקנאביס אינו מוכר כתרופה, לא ניתן לצפות כי הוא עתיד להיכנס בקרוב לסל הבריאות. כפי שניכר בכל העולם המחירים אינם יורדים, להפך - לרוב הם עולים. יחד עם זאת, אנו צופים תחרות רבה בשוק שתוביל להפחתת מחירים. משרד הבריאות עשה פיילוט בו הוא מאפשר לחברות שיציעו מוצרים במחיר מוזל מ- 200 שח אפשרות ליצוא מה שהוביל להיצע מכובד של מוצרי קנאביס במחיר מוזל.
* אלי לוי הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעלה - מרכז עוז להחלמה ושיקום
* לעוד כתבות בפרוייקט 100,000 מטופלים כנסו למתחם