בתחילת החודש הנוכחי (אפריל 2024) נכנס לתוקף חוק הקנאביס החדש בגרמניה, אשר משמעותו, הלכה למעשה, היא לגליזציה מלאה של הצמח. בכך הפכה גרמניה לאחת המדינות הראשונות באירופה, ולבטח הגדולה שבהן, שמאפשרת שימוש חוקי לחלוטין בקנאביס לצרכי פנאי, ללא צורך ברישיון, במרשם או בהצדקה רפואית. ואלו הם עיקרי החוק: בראש ובראשונה – כל אדם בגיר, כלומר כל אדם מעל לגיל 18, רשאי להחזיק ברשותו בכל עת עד 25 גרם קנאביס, המוגדרים ככמות לשימוש עצמי. בנוסף, רשאי כל אדם לגדל עד שלושה שתילי קנאביס בביתו.
כאמור, איך שלא תסתכלו על זה מדובר בלגליזציה לכל דבר. עם זאת, בהחלט קיימים מספר הבדלים בין שוק הקנאביס החוקי בגרמניה לבין מקביליו בקנדה ובמדינות שונות בארצות הברית, למשל. הבולט שבהם הוא שבגרמניה, לפחות בשלב הראשוני, לא יתקיים שוק קנאביס מסחרי. משמעות הדבר היא שלא יונפקו היתרים לפתיחת חנויות קנאביס חוקיות (מה שבאמריקה מכנים Dispensaries). אז איך בכל זאת ניתן יהיה להשיג בגרמניה קנאביס חוקי מלבד לגדל אותו בחצר? באמצעות מועדוני קנאביס: ארגונים ללא מטרות רווח, שיהיו אחראים על הפצת הקנאביס מטעם המדינה והם אלו שיפקחו על הליך המכירה.
מועדוני הקנאביס יחלו לפעול ב-1 ביולי 2024 והם יהיו פזורים בכל רחבי גרמניה. על מנת לרכוש קנאביס חוקי יש להיות חברי מועדון, אך לא ניתן על פי חוק להיות חברים ביותר ממועדון אחד. במקביל, לא יוכל מועדון קנאביס לקבל לשורותיו יותר מ-500 חברים. כל חבר מועדון יוכל לרכוש עד 50 גרם קנאביס בחודש (ולא יותר מ-25 גרם ביום), וחברים מתחת לגיל 21 יאלצו להסתפק במגבלה של 30 גרם בלבד. במועדוני הקנאביס תותר מכירה של קנאביס טהור בלבד, כאשר כל המוצרים יהיו מפוקחים ומאושרים על ידי משרד הבריאות הגרמני.
איך זה קרה?
עד לא מזמן, הולנד הייתה המדינה היחידה באירופה שהייתה מזוהה באופן מובהק עם עישון קנאביס. אז איך קרה שגרמניה הפכה לנושאת הדגל הירוק ביבשת השמרנית, ועקפה אפילו את שכנתה הקטנה ממערב? ובכן, רומא לא נבנתה ביום אחד, וגם מועדוני הקנאביס הברלינאים עברו כמה שלבים עד שהם זכו באפשרות לעלות אל פני הקרקע.
למעשה, מדובר בחוק שהתגלגל בפרלמנט הגרמני בשנתיים האחרונות, עד שהפך החודש לעובדה מוגמרת בשטח. במאי 2022 צייץ כריסטיאן לינדנר, שר האוצר של גרמניה באותם הימים וגם היום, את הציוץ הבא בחשבון הטוויטר שלו: "שאלה שאנשים שואלים אותי פעם אחר פעם היא 'מתי קנאביס יהיה חוקי?'. לאנשים הללו אני עונה: בקרוב". העובדה שבממשלת גרמניה עוסקים באופן ממשי בשינוי חוקי הקנאביס במדינה לא הייתה בגדר הפתעה מסחררת, שכן הקואליציה שנבחרה לכהן בפרלמנט בדצמבר 2021 ביססה חלק מקמפיין הבחירות שלה על הבטחות לגליזציה שקנו לא מעט מצביעים. עם זאת, פוליטיקאים שמבטיחים הבטחות מפוצצות בתקופת בחירות הם עניין שבשגרה, ואילו פוליטיקאים שפועלים על מנת לקיים את ההבטחות הללו הם עניין אחר לגמרי. לכן, אותו הציוץ של שר האוצר לינדנר היווה טריגר ציבורי חשוב, והבהיר לאזרחי גרמניה ולשאר העולם שהרכבת כבר יצאה לדרך, ומעתה ואילך הלגליזציה היא רק ענייו של זמן.
Eine Frage, die mir viele immer wieder stellen: „Wann Bubatz legal?“. Ich würde sagen: Bald. CL https://t.co/42GMJ5UKla
— Christian Lindner (@c_lindner) May 6, 2022
אין זה מפתיע ששר האוצר שיחק תפקיד חשוב בתהליך הפיכתו של השימוש בקנאביס לחוקי, שכן היתרונות הכלכליים שבמכירה והפצה חוקית של קנאביס, לרבות אפשרויות מיסוי והרחבה של תיירות נכנסת, הם עצומים. עם זאת, הגוף העיקרי שניהל את התהליך הוא משרד הבריאות. באוקטובר 2022 פורסם לעיני הציבור הרחב מתווה ראשוני של תכנית הלגליזציה של משרד הבריאות הגרמני. שר הבריאות, פרופ' קרל לאוטרבך, הציג את התוכנית כ"פרוייקט הלגליזציה הליברלי ביותר באירופה", וטען כי מדובר בצעד חשוב שיסייע למגר פשיעה במדינה ולהגביר את הפיקוח על השימוש בצמח, שבין כה וכה משתמשים בו אחוזים גדולים מהציבור. פרופ' לאוטרבך, אגב, הוא רופא ותיק וחוקר מוערך, שמילא בעברו תפקיד בכיר בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד; כלומר, לא מדובר כאן רק בפוליטיקאי, אלא גם באחד שמבין דבר או שניים בבריאות האדם. עם זאת, חשוב לציין שבארגון הרופאים הגרמני הביעו התנגדות נחרצת לחוק, וטענו כי ההשלכות הבריאותיות על הציבור הגרמני תהיינה "קשות ביותר".
המתווה הראשוני שפרסם משרד הבריאות עבר מאז שינויים קלים, עד שבאוגוסט 2023 הוא אושר על ידי הקבינט והועבר לאישור הפרלמנט. ב-23 בפברואר 2024 אושרה הצעת החוק בפרלמנט באופן סופי וקבעה: החל מה-1 באפריל 2024, השימוש בקנאביס בגרמניה – חוקי.
פוטנציאל של 4.7 מיליארד אירו בשנה
עוד טרם הלגליזציה, גרמניה הפכה בשנים האחרונות לאחת המדינות היותר ליברליות בכל הנוגע לשימוש בקנאביס לצרכים רפואיים. שוק הקנאביס הרפואי בגרמניה הוא הרביעי בגודלו בעולם, והלגליזציה לשימוש פנאי בצמח צפויה להגדיל את קצב ייצור הקנאביס במדינה פי עשרה. כאמור, חנויות קנאביס לא צפויות להיות בגרמניה בקרוב, הרבה מזה בגלל השמרנות היחסית של האיחוד האירופי בנושא, ולכן המרוויחים העיקריים מהשינוי בחוק יהיו בעלי החוות והמגדלים.
הערכות בתקשורת הגרמנית מדברות על כך שבעתיד יתקיימו מעין ניסויי פיילוט לפתיחת חנויות קנאביס בחנויות שונות בגרמניה, אבל עדיין לא מדובר במהלך שיש לו מועד ברור. על כל פנים, בהחלט נראה שלפחות בפן הכלכלי יש לממשלת גרמניה אינטרס לקדם את המהלך: ב-2021 העריכו חוקרים מאוניברסיטת דיסלדורף כי לגליזציה מלאה, לרבות פתיחת חנויות קנאביס חוקיות במדינה, תכניס לקופת המדינה 4.7 מיליארד אירו ממיסים מדי שנה, ותייצר 27,000 מקומות עבודה חדשים.
גרמניה מול שאר העולם
אז איפה נמצאת גרמניה ביחס לשאר העולם? בואו נעיף לרגע מבט אל מעבר לאוקיינוס האטלנטי: באמריקה, חוקי הקנאביס נמצאים במקום אחר לחלוטין מאשר בשאר העולם; באורוגוואי השימוש בקנאביס חוקי לחלוטין (המדינה הראשונה בעולם שאישרה לגליזציה, ב-2013), ובשאר היבשת הדרומית השימוש בצמח אמנם אסור על פי חוק, אבל במדינות רבות – ביניהן ארגנטינה, ברזיל, פרגוואי, צ'ילה, אקוודור וקולומביה – קיימת אי-הפללה ולמעשה הגישה לקנאביס בהן היא מתירנית מאוד. נעלה מעט צפונה אל מקסיקו, ושם נגלה לגליזציה מלאה לחלוטין, כמו גם ב-24 מדינות שונות בארצות הברית ובקנדה.
>> לגליזציה בעולם: באילו מדינות עישון קנאביס הוא חוקי?
אירופה, לעומת זאת, נמצאת במקום אחר. השימוש בקנאביס ברחבי היבשת הוא נפוץ למדי, אבל בדומה למצב הקיים בישראל – רובם המוחלט של הצרכנים עושים זאת ללא היתר רפואי ונשענים על חוקי אי-הפללה, ההופכים החזקת קנאביס בכמות קטנה לעבירה מנהלית, אשר דינה הוא קנס בלבד (ובמקומות מסוימים, כמו הולנד למשל, גם הקנסות הם נדירים למדי).
עד לתחילת החודש הנוכחי, רק שתי מדינות באירופה התירו שימוש בקנאביס לצרכי פנאי על פי חוק: מלטה ולוקסמבורג. מדובר בשתי מדינות קטנטנות – אחת מהן ממוקמת באי מדרום לסיציליה ולא רחוק מטוניסיה – ובוודאי לא במעצמות תיירות או במדינות בעלות השפעה מכרעת על הכלכלה ביבשת. במקרה של גרמניה, כמובן, הסיפור הוא שונה, ונראה שזו רק ההתחלה.
ממשלת צ'כיה, מדינה החולקת עם גרמניה גבול באורך של יותר מ-800 ק"מ, עוסקת גם היא בשנתיים האחרונות בקידום מהלכים שמטרתם לגליזציה מלאה של קנאביס. לפני כשנה פורסם מתווה הלגליזציה של צ'כיה על ידי הרשות הממשלתית למלחמה בסמים, כאשר היעד המוצהר הוא שהחוק ייכנס לתוקף עוד ב-2024. במדינות שכנות נוספות, כמו שווייץ והולנד, כבר החל פיילוט של מכירת קנאביס חוקית במספר ערים מרכזיות, כאשר המטרה היא לבחון את שוק הקנאביס החוקי כאשר הוא מפוקח ובהיקפים קטנים, על מנת להסיק מסקנות כלכליות, בריאותיות וצרכניות שיאפשרו להחיל לגליזציה בהיקף לאומי.
השאלה הגדולה - האם ישראלים רשאים לעשן קנאביס חוקי בגרמניה?
השאלה הגדולה שמעסיקה בוודאי את קוראי הכתבה הזו, או לפחות את חלקם, היא "מה איתנו?"; האם תיירים ישראלים יכולים גם הם לעשן קנאביס באופן חוקי בגרמניה, או שמא החוק מוגבל למקומיים בלבד? ובכן, התשובה מחולקת לשתיים. נתחיל בשורה התחתונה: כן, לזרים ולתיירים מעל גיל 18 מותר בהחלט לעשן קנאביס במדינה בה החוק מתיר שימוש בקנאביס, בדיוק כפי שמותר להם לשתות אלכוהול.
עם זאת, החברות במועדוני הקנאביס מוגבלת בשלב זה לאזרחים גרמנים או לאזרחים זרים המחזיקים בתושבות גרמנית. כלומר, מותר לכם לעשן קנאביס בגרמניה, אבל אסור לכם לקנות אותו. מי שמכיר את שוק הקנאביס בגרמניה, כמו גם בישראל ובמקומות רבים אחרים בעולם, יודע כמה מדובר בשוק משגשג גם בעולמות הבלתי-חוקיים. לכן, סביר להניח שאופורטוניסטים מקומיים וגם כמה ישראלים חלקלקים ימצאו את הדרך לגשר על הפער בין הקושי לרכוש קנאביס חוקי לבין הזכות הלגיטימית להשתמש בו. כנראה שכל תייר שיגיע לגרמניה וירצה לרכוש לעצמו קנאביס חוקי, יצליח למצוא לעצמו איזה חבר גרמני לעת צרה, שבדיוק רכש כמות גדולה במועדון קנאביס מקומי ולא מתבאס לחלוק אותו תמורת רווח צנוע. רק לשם המחשה, גם באמסטרדם השימוש בקנאביס ורכישתו אינם חוקיים (אך קיימת אי-הפללה, כך שלמעשה ברוב שטחי העיר אף שוטר לא יעכב אתכם בגלל קנאביס, ובטח שלא מתערבים לקופי שופס בעסקים). כעת, ובמיוחד בצל המלחמה המתמדת שעיריית אמסטרדם מנהלת כנגד תיירות הקנאביס המקומית, נראה שברלין בדרך להפוך לבירת הקנאביס החדשה של היבשת.