קנאביס רפואי ידוע ומומלץ יעיל להפגת כאב ומשמש מטופלים רבים בהקלת תופעות לוואי הנגרמות ממחלות, אולם אינו נכלל במסגרת סל התרופות. סטטוס זה יוצר מצב בו נפגעי תאונות דרכים שצורכים אותו על בסיס קבוע, לעיתים לפרק זמן ארוך של שנים, מוצאים את עצמם מממנים מכיסם את העלויות שכרוכות ברכישתו, שמגיעות לעיתים לאלפי שקלים בחודש. על פניו, מדובר על הוצאה כספית לגיטימית שאמורה להיכלל במסגרת ההוצאות אותן חברת הביטוח מחויבת להשיב לנפגע תאונות דרכים, במסגרת חישוב מכלול הפיצויים שמגיעים לו. אלא שבמשך שנים, הן חברות הביטוח והן בתי המשפט, התייחסו בחשדנות רבה להוצאה זו ובלא מעט מקרים, סירבו להכיר בה ולפצות את הנפגע על רכישתה. במרוצת השנים האחרונות, עם התפתחות מרפאות הכאב וההכרה בתרומה של הקנאביס הרפואי לשיפור איכות חיי הנפגע, חל שינוי בעמדת חברות הביטוח והשופטים וכיום נפסקים לטובת הנפגעים פיצויים הכוללים החזרים בגין הוצאות לרכישת התרופה. הוצאות אלו, מתייחסות הן לרכישה עד למועד הגשת התביעה והן ביחס להוצאות העתידיות. סקירה של פני הפסיקה בתיקי תאונות דרכים מלמדת כי גובה הפיצוי שנפסק לטובת הנפגעים בגין החזר כספי לרכישת קנאביס רפואי, מגיע לעיתים למאות אלפי שקלים, ובתנאי שהונחו בפני בית המשפט קבלות ו/או אישורים על כך..
כך לדוגמא, בית המשפט המחוזי בירושלים נדרש לדון בתיק תאונת דרכים של בחור צעיר שנפגע בתאונת דרכים בעת שרכב על האופנוע שלו. זה הובהל לבית החולים שם אובחנה פגיעה משמעותית באגן וברגלו השמאלית, שהצריכה קבלת טיפול ארוך וגרמה לכאבים ממושכים ובלתי נסבלים. לימים, קבע מומחה רפואי כי שיעור נכותו עומדת על לא פחות מ 55%. בסופו של יום, ולאחר הליך משפטי ממושך, קבע כבוד השופט רם וינוגרד כי הוא זכאי לקבל החזר כספי בגין רכישת קנאביס בסכום של 190 אלף שקלים. במקרה נוסף, טען הנפגע שסבל מכאבים מפושטים בגופו, כי בשל השימוש הממושך בקנאביס, הוא פיתח תלות, מה שהוביל להגברה משמעותית של הוצאותיו הרפואיות. מנגד, טענה המבטחת כי הנפגע חזר למעשה לתפקוד תקין ואין היא צריכה לפצותו רק משום שהתמכר לקנאביס. בתום ההליך המשפטי, פסק בית המשפט כי התובע זכאי להחזר בגובה של 130 אלף שקלים, הן בשל הוצאות העבר והן בשל אלו שיוציא בעתיד.
בחינה של פסקי הדין מלמדת כי בתי המשפט פוסקים פיצויים לרכישת קנאביס רפואי, גם במקרים בהם מדובר על מחלה שהתפרצה בעקבות תאונת דרכים. אחת מהמחלות הארורות והשכיחות שמתפרצות בעקבות טראומה שמקורה בתאונת דרכים היא פיברומיאלגיה, מחלת כאב כרונית שבאה לידי ביטוי גם בכאבים עזים, שנכון להיום אינה ברת ריפוי. בית המשפט נדרש לדון בתיק בו בחורה צעירה אובחנה כלוקה בה, תוך שמצאו קשר סיבתי בין תאונת הדרכים והתפרצות המחלה. בסופו של דבר – בית המשפט פסק כי הנפגעת זכאית לקבל פיצוי בגין הוצאות רפואיות בגובה 370 אלף שקלים, כאשר חלק נכבד ממנו, מתבסס על הוצאות לרכישת קנאביס.
בו בעת, ההליך שנדרש פצוע לעבור לצורך קבלת החזר כספי מחברת הביטוח, אינו נעשה באופן אוטומטי ואין די בהצגת קבלות של רכישת קנאביס, על מנת שבית המשפט יאשר זאת. לצורך כך, ימונה מומחה מטעם בית המשפט, בתחום רפואת הכאב, שיבחן את תיקו של התובע ויקבע מה גובה ההחזר לו הוא זכאי. במידה והמומחה קובע כי אין זכאות ו/או התובע אינו עומד בדרישות לקבלת רישיון קנאביס ושימוש בו ו/או בכמויות עליהן טוען התובע, בית המשפט לא יזכה או יזכה באופן חלקי בלבד התובע בפיצוי על קנאביס.
מה הדין במקרה בו צריכת קנאביס נעשית ללא היתר ורישיון?
בית המשפט אינו יכול להכשיר בפסיקתו פעולה שעומדת בניגוד החוק. נכון להיום, נדרש רישיון לצורך עישון קנאביס רפואי, לכן לא ינתן החזר כספי לפרחים שנקנים בשוק החופשי (השחור}. כמו כן, היות ולצורך קבלת החזר, נדרש להעביר חשבוניות רכישה, הדבר לא יתאפשר. עם כל הרצון הטוב, הנפגע אינו יכול להציג צילום מסך בו הוא מתכתב עם סוחר בטלגראס.
כיצד מחשב בית המשפט את גובה ההחזר?
הסיפור מסובך, ננסה לפשטו. חברות ביטוח מפצות נפגעים בשתי דרכים, פיצויים חודשיים או פיצוי חד־פעמי שניתן גם ביחס לנזק עתידי. במקרה של קנאביס רפואי, מדובר על פיצוי חד פעמי, שמשקף את הוצאות העבר והוצאות עתידיות של רכישת קנאביס. הפיצוי העתידי מחייב הפחתה מסכום הפיצוי באמצעות היוון של סכום הפיצוי, בגלל האפשרות שהניזוק יוכל להשקיע את כספי הפיצוי ו"להרוויח" יותר מכפי שמגיע לו. לפיכך, בית המשפט עושה שימוש בנוסחה שלוקחת בחשבון ריבית מסוימת.
האם ניתן לדרוש החזר של ניירות גלגול או רכישת וופורייזר?
אין מניעה שלא לדרוש זאת, היות ומדובר על אמצעים הכרחיים לנטילת התרופה. בכל הנוגע לניירות גלגול, בית המשפט לא יבצע חישוב שמתבסס על מספר הג'וינטים העתידיים, אלא יקבע זאת על בסיס חישוב הנוסחה.
*הכותב הוא מומחה לדיני ביטוח ונזיקין