קיימת טענה שקיים קשר חיובי בין שימוש בקנאביס לבין נטייה לאלימות. צרכני קנאביס רבים בוודאי ילגלגו על האמירה הזו, תוך שימוש בהסבר המוכר שקנאביס בכלל מרגיע את הנפש ומרכך את התגובות, ובוודאי לא גורר התנהגות הפוכה. עם זאת, לפחות בעיניהם של מתנגדי לגליזציה רבים, הקשר בין צריכת קנאביס לבין התנהגות אלימה שריר וקיים, ובעיקר כשמדובר באנשים בעלי נטייה להפרעות נפשיות כגון סכיזופרניה. הדבר בולט במיוחד בארצות הברית, שחוותה בשנה האחרונה לא מעט אירועים של אלימות המונים ומקרי ירי רבי-נפגעים. ב"פוקס ניוז", למשל, קישרו חלק מאירועי הירי הללו להתקפים פסיכוטיים, וטענו כי מקורם בשימוש בקנאביס. יתכן מאוד שאתם לא מסכימים עם הטענה הקשה הזו, אבל אי אפשר להתעלם מקיומה. מה שבטוח הוא שמתנגדי לגליזציה רבים בהחלט מאמינים בה ומתחזקים אותה. לכן, אין כמו מחקר מדעי שיענה על השאלה הגדולה: בקרב אנשים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות, האם קיים קשר בין שימוש בקנאביס לבין נטייה לאלימות?
מחקר בדיוק כזה פורסם בשבוע שעבר בכתב העת המדעי Cannabis and Cannabinoid Research. מדובר במחקר שנערך על ידי קבוצת חוקרים ממונטריאול שבקנדה, והוא כלל 98 משתתפים ומשתתפות (81 גברים ו-17 נשים), אשר כולם סובלים מהפרעה פסיכיאטרית חמורה. בהקשר זה, ההגדרה של "הפרעה פסיכיאטרית חמורה" היא הפרעה הפוגעת באופן משמעותי בתפקוד היומיומי של הסובל ממנה, כגון סכיזופרניה או הפרעה בי-פולארית.
במהלך המחקר, שנמשך כשנה, כל הנבדקים עברו הערכה אחת לשלושה חודשים. בנוסף, נוהל מעקב אחר שימוש בקנאביס, כמו גם בחומרים אחרים, וכן תועדו מקרי אלימות, פשיעה ודיווחים משטרתיים להתנהגות חריגה של המשתתפים במחקר לאורך התקופה. החוקרים התמקדו בתיעוד של צריכת קנאביס, בדגש על תדירות הצריכה והמינונים, והקשר שלה להתנהגות אלימה.
תוצאות המחקר הראו קשר ישיר וחזק בין שימוש בקנאביס לבין התנהגות אלימה. ככל שהנבדקים השתמשו ביותר קנאביס ובתדירות יותר גבוהה, כך גם הייתה גבוהה יותר הנטייה שלהם לנהוג באלימות. גם בניכוי גורמים מתווכים שונים כגון גיל, מין, מוצא אתני, שימוש באלכוהול ואופי ההפרעה הנפשית, עדיין נמצא קשר חזק ביותר בין צריכת קנאביס לבין התנהגות אלימה.
כמו בכל מחקר קורלטיבי, גם במחקר הזה לא ניתן להסיק מסקנות על סיבתיות. כלומר, ממצאי המחקר לא מאפשרים להניח מה גרם למה – צריכת הקנאביס להתנהגות אלימה? או שמא הנטייה לאלימות היא שהובילה, בדרך כלשהי, לעלייה בצריכת הקנאביס? על כל פנים, הקשר הסטטיסטי החזק שנמצא במחקר גרם לחוקרים להניח שמדובר בנושא שכדאי להמשיך ולחקור. יתרה מכך, הם ממליצים לקלינאים המטפלים באנשים הסובלים מהפרעות פסיכיאטריות שונות להיות מודעים לקורלציה הגבוהה שנמצאה בין שימוש בקנאביס לבין התנהגות אלימה ולגלות ערנות למקרים של מטופלים שצורכים קנאביס קצת יותר מדי.