לא כל אדם שמשתמש בקנאביס עושה זאת באופן קבוע, ולא כל צרכן קבוע של קנאביס הוא מכור. בהחלט ישנם חומרים שיותר קל להתמכר אליהם, ושהנזק שהם גורמים הוא הרסני הרבה יותר, אבל אין זה אומר שאין דבר כזה התמכרות לקנאביס. ההפך הוא הנכון: יותר ויותר עדויות עולות לכך שמספר המכורים לקנאביס הוא גבוה מהמשוער, במיוחד עם הלגליזציה המתפשטת ברחבי העולם ועם שיעורי השימוש בצמח הגדלים והולכים. ואם נדמה לכם שאתם צורכים קנאביס באופן קבוע אבל בהחלט אינכם מכורים, נסו רגע לחשוב אם השימוש בצמח באמת אינו מזיק לכם בשום אופן, ולשאול את עצמכם אם אתם באמת יכולים להפסיק.
התמכרות לקנאביס, או בשמה המדעי "הפרעת התמכרות לקנאביס", היא חוסר יכולת להפסיק את השימוש בצמח גם כשהוא גורם לפגיעה נפשית וגופנית. ההתמכרות בעיקרה תלויה ב-THC – הרכיב הפעיל העיקרי והחומר הממסטל בצמח הקנאביס. מדובר בהפרעת התמכרות לכל דבר, והיא זוכה להגדרה משלה במדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות (DSM). וגם אם נדמה לכם שצריך להשתמש בקנאביס בכמויות ממש חריגות כדי לסבול מהתמכרות, טעות בידכם. למען האמת, התמכרות לקנאביס הפכה בשנים האחרונות להפרעה נפוצה ביותר.
על פי הערכת ארגון הבריאות העולמי, כ-2.5% מהאנשים בעולם צורכים קנאביס. אבל כמה מהם באמת מכורים לצמח? הנתונים העדכניים ביותר מגיעים משנת 2020 מארצות הברית, זאת על אף שהם פורסמו רק השנה. על פי המספרים, בארצות הברית ישנם 13.9 מיליון אמריקאים מעל גיל 12 המכורים לקנאביס. מדובר למעשה ב-5% מכלל האוכלוסייה האמריקאית בגילאים הללו. שימו לב: האמור לא מתייחס רק לצרכני קנאביס, אלא לכלל האוכלוסייה. במילים אחרות, אחד מכל עשרים אמריקאים מכור לקנאביס, ומדובר פה בנתונים מלפני שלוש שנים. מאז נוספו עוד כמה וכמה מדינות שאישרו שימוש חוקי בצמח, משמע הגישה לצמח בחנויות חוקיות עלתה מאוד וייתכן בהחלט שהמספרים כיום הם גבוהים יותר.
מחקר אחר, שפורסם גם הוא השנה, מתמקד באוכלוסיית מדינה אחת בארצות הברית – וושינגטון. מדובר באחת משתי המדינות הראשונות שהתירו שימוש חוקי בקנאביס לפני כעשור, ולכן זה הוא מחקר שיכול להוות עדות ראויה לסטטוס ההתמכרות לקנאביס במדינה שבה קיימת לגליזציה מלאה. המחקר התמקד באוכלוסייה המורכבת כולה מאנשים המשתמשים בקנאביס ברמות שונות, והוא כלל 1,463 צרכני קנאביס בסך הכל. מהנתונים שנאספו עולה כי אחד מכל חמישה צרכני קנאביס סובל מהפרעת שימוש בקנאביס, ללא הבדל בין צרכנים רפואיים לבין צרכני פנאי.
אתם בוודאי שמים לב לכך שהמחקרים המוצגים כאן עוסקים בעיקר באזרחים אמריקאים, ולא בכלל אוכלוסיית העולם. הדבר כמובן אינו מפתיע; במקביל להתקדמות המטאורית של חוקי קנאביס פרוגרסיביים במדינות ארצות הברית השונות, גם המחקר בנושא הקנאביס התקדם בארצות הברית הרבה יותר מאשר בארצות אחרות. ניסיון להשליך את המספרים הללו לכלל אוכלוסיית העולם הוא בעייתי, אף על פי שדווקא בנוגע לישראל יש לנו סיבה להניח שקיימים נתונים דומים. אחרי כל, ישראל היא אחת מהמדינות בעלות אחוזי צריכת הקנאביס הגבוהים בתבל.
על כל פנים, המחקר שמציג את התמונה הכי קרובה למציאות, ככל הנראה, בנוגע למספר המכורים לקנאביס בעולם כולו, הוא מחקר שנערך באוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה בשנת 2020. מדובר במחקר מטא-אנליטי, כלומר מחקר המסכם את הנתונים שנאספו בעשרות מחקרים רלוונטיים לאורך השנים במטרה לספק תשובה מדויקת ככל האפשר לשאלה הגדולה: מה אחוז המכורים לקנאביס בקרב כלל המשתמשים של הצמח?
המטא-אנליזה המעניינת הזו פורסמה בכתב העת Addictive Behaviors. היא מתבססת על 21 מחקרים שונים שנערכו בין השנים 2009-2019 ברחבי העולם. רוב המחקרים, איך לא, מקורם בארצות הברית, אבל חלקם גם מגיעים ממקומות אחרים בעולם, בהם ניו זילנד, אוסטרליה והולנד. המסקנה שעולה מן המחקר הזה היא ש-22% מהאנשים הצורכים קנאביס יפתחו התמכרות,. מדובר בממצאים דומים למדי לאלו שהושגו במחקר שנערך בוושינגטון והוצג כאן קודם לכן – על פיהם 20% מהצרכנים יפתחו הפרעת שימוש בקנאביס.
בהתבסס על כלל המחקרים הללו, ניתן לומר בביטחון די גדול כי 1 מכל 5 צרכני קנאביס נמצא בסיכון לפתח התמכרות לצמח. חשוב לציין שלא תמיד אדם יודע לזהות שהוא נמצא במצב של התמכרות. בחלק מהמקרים, רק התמודדות אמיתית עם הנזקים שהשימוש הקבוע בצמח גורמים, או לחלופין ההבנה שהצרכן מתקשה מאוד להפסיק את השימוש או לצמצמו, הם שמביאים אותו לתובנה שמדובר למעשה בהתמכרות. אם אתם חושדים שאתם נמצאים בסיכון להתמודד עם התמכרות לקנאביס, גלו ערנות למצב ובמידת הצורך פנו לעזרה מקצועית.