קשה להגיד שהאמריקאים שמחו לראות את בריטני גריינר מקבלת עונש מאסר כבד בכלא הרוסי, אבל לא כולם מתייצבים מאחורי מאמצי ארצות הברית לשחררה. גם בנושא שכזה, הדעות חלוקות הרבה יותר מכפי שהייתם עשויים לחשוב. בסוף השבוע האחרון גזר בית המשפט במוסקבה תשע שנות מאסר על בריטני גריינר, בעוון הברחת קנאביס שהביאה איתה מארצות הברית לרוסיה. ההחלטה על המאסר עוררה הדים רבים בארצות הברית, בעיקר כיוון שהתחושה הכללית היא שהעבירה שביצעה גריינר (נשאה בחפציה שמן קנאביס במשקל של פחות מ-1 גרם) לא מצדיקה את חומרת הענישה, וכי לא הייתה כל התחשבות בנסיבות (גריינר מטופלת בקנאביס רפואי, הודתה באשמה אבל טענה שהביאה את הקנאביס איתה לרוסיה בטעות).
ההנחה מלכתחילה הייתה כי גריינר משמשת למעשה ככלי מיקוח פוליטי בידי הרוסים, במטרה להביא לעסקת חילופי אסירים עם ארצות הברית. ההנחה הזו קיבלה משנה תוקף בשבועיים האחרונים, כשגם בבית הלבן וגם בקרמלין אישרו כי אכן מתנהל משא ומתן בנושא. ההערכות העיקריות הן שרוסיה מעוניינת בשחרורו של סוחר הנשק ויקטור בוט, שנדון בארצות הברית ל-25 שנות מאסר.
על אף שרוב הציבור תומך במאמצי הממשל האמריקאי לשחרורה של הכדורסלנית, להרבה מאוד אנשים יש הרבה מאוד ביקורת על המהלך. בקרב השמרנים – ובראשם דונלד טראמפ – עולה הטענה כי פשוט לא הגיוני לשחרר אסיר בטחוני מסוכן בתמורה לאסירה שנעצרה בגין החזקת קנאביס. בקרב קהלים אחרים, פחות בולטת התנגדות עקרונית לעסקת חילופי האסירים, ובעיקר עולה התהייה מדוע ממשלת ארצות הברית פועלת בכל כוחה לשחרורה של גריינר מרוסיה, בעוד הכלא האמריקאי מלא באזרחים שביצעו עבירות דומות? מדוע הבית הלבן לא מעניק חנינה גם לאותם האזרחים שכלואים בחצר האחורית שלו ומשחררם לחופשי?
"אז הם לא טובים בלזרוק כדור לתוך רשת מז***ת. זה הדבר היחיד שחשוב?"
אחת הדוברות הבולטות ביותר בנושא הזה היא מרטינה נברטילובה, משחקניות הטניס הגדולות ביותר שידע הענף. שיאנית הזכיות בטורניר ווימבלדון, נברטילובה נולדה בצ'כוסלובקיה, היגרה לארצות הברית, וזכתה במהלך הקריירה בעשרות תארי גרנד סלאם שמציבים אותה במעמד של אחת מהספורטאיות הגדולות בהיסטוריה. בציוץ שכתבה השבוע בטוויטר, הביעה נברטילובה דעה מאוד-מאוד נחרצת על הממשל האמריקאי.
ביום ראשון האחרון שיתפה נברטילובה בחשבון הטוויטר שלה ציוץ ובו נרשם סיפורה של טמקה דראמר (Tameka Drummer), אישה שנאסרה במיסיסיפי בשנת 2008 בגלל החזקה של כ-50 גרם קנאביס, ומרצה מאז מאסר עולם ללא אפשרות חנינה. "מה שרוסיה עושה לבריטני גריינר הוא מרושע", נכתב בציוץ המקורי. "מה שמערכת החוק בארצות הברית עושה להרבה מאוד אזרחים הוא גם מרושע". חשוב לציין כי טמקה דראמר נאסרה פעמיים נוספות בעבר, בשל עבירות אלימות קשות, וכי זו חלק מהסיבה לכך שהעונש על עבירת הקנאביס שביצעה היה כבד כל כך. עם זאת, 14 שנים מאוחר יותר, היא מסמלת בעיני רבים את המאבק לשחרור אסירי קנאביס, והמהלך המקביל לשחרורה של בריטני גריינר רק מעניק לו תהודה נוספת.
Perspective. We stink here in the US but pretend we are holier than thou to the world… EVERYBODY who is in prison in US for marijuana should be released with no record whatsoever. Then we can bitch about the rest of the world… https://t.co/9kexIgdquG
— Martina Navratilova (@Martina) August 7, 2022
"אנחנו מסריחים כאן בארצות הברית, אבל מעמידים פנים שאנחנו טהורים יותר מכל העולם", כתבה מרטינה נברטילובה בציוץ משל עצמה. "כל מי שנמצא בכלא האמריקאי בגלל מריחואנה צריך להיות משוחרר ומנוקה מכל רישום פלילי. אז נוכל להתחיל להתלונן על כל שאר העולם".
טניסאית העבר היא לא היחידה ששמה לב להתנהלות ה'אחד בפה ואחד בלב' של הממשל האמריקאי, או בהקשר הנוכחי – 'אחד ברוסיה ואחד בארה"ב'. הקומיקאי ומגיש הפודקאסט השנוי במחלוקת ג'ו רוגן התייחס גם הוא לנושא בסוף השבוע האחרון: "אנשים משתגעים לחלוטין בגלל זה, אומרים שרוסיה חייבת לשחרר אותה. אצלנו באמריקה יש אנשים שכלואים ממש עכשיו בגלל מריחואנה! הם כלואים במשך שנים! שנים על גבי שנים על גבי שנים, ולא מדובר רק באדם אחד, אלא באלפים. אז הם לא טובים בלזרוק כדור לתוך רשת מז***ת. זה הדבר היחיד שחשוב?". אל קריאתו של ג'ו רוגן הצטרף גם אילון מאסק, האיש העשיר בעולם, כששאל "אולי תשחררו גם כאן אנשים שיושבים בכלא בגלל קנאביס?".
Joe Rogan has some words about the Brittney Griner situation. pic.twitter.com/SvjwaCPtFU
— Catch Up News! (@CatchUpScoop) August 5, 2022
"אין לנו דבר נגד משפחת גריינר"
לפני כחודש פרסם הבית הלבן הודעה רשמית, בה נאמר כי הנשיא ג'ו ביידן וסגניתו קמלה האריס התקשרו אל צ'רלי, בת הזוג של בריטני גריינר, וביקשו לחזק את ידה. המחווה החביבה זכתה לאהדה הציבורית הרצויה, אך נתקלה גם בכעס מצד כל אותן משפחות של אזרחים אמריקאים פחות מפורסמים, הכלואים במדינות שונות בעולם וארצות הברית לא עושה מאמץ מיוחד לשחררם. כך למשל משפחתו של פול ווילן, אזרח אמריקאי שנדון למאסר ממושך ברוסיה באשמת ריגול, מאוכזבת מכך שהיחס שהוא מקבל מהממשל שונה בתכלית מהיחס לו זוכה גריינר.
"אין לנו דבר נגד משפחת גריינר ותומכיה ונגד תשומת הלב שהם מקבלים מהנשיא", אמרה אליזבת, אחותו של פול ווילן, בראיון ל-CNN בתחילת החודש שעבר. "זה באמת נהדר. יש להם הרבה יותר משאבים הרבה ממה שיש למשפחה שלנו. מה שמדאיג אותנו, זה למה הפניה הזו למשפחות מסוימות ולא למשפחות אחרות? יש יותר מ-55 משפחות במצבנו שישמחו לקבל תשומת לב ברמה כלשהי". כאן חשוב לציין כי קיימים דיווחים על כך שפול ווילן אמור גם הוא להיכלל בעסקת חילופי האסירים המדוברת, אם זו תצא לפועל.
ובתוך כל זאת, בתוך ים הדעות של אזרחי ארצות הברית על המאסר של בריטני גריינר, צפה ועולה בעיקר תמיכה ציבורית נרחבת בכדורסלנית, ונראה כי התחושה בציבור היא כי גריינר נעצרה ונאסרה על לא עוול בכפה. מהיום בו נאסרה נשמע קולם של כמה מהדמויות הבכירות בספורט האמריקאי ושל הסלבריטאים הבולטים ביותר בארצות הברית. בין האנשים שהוציאו הודעה נרגשת הקוראת לשחרורה ניתן למצוא את אגדות הכדורסל לברון ג'יימס וסטף קארי, קים קרדשיאן, איימי שומר, הבמאי זוכה האוסקר בן פראודפוט ועוד רבים וטובים. ברור שעסקאות חילופי אסירים תיסגרנה בין מנהיגי שתי המעצמות ולא על גבי הטוויטר, אבל בהתחשב ביחס שמקדיש הבית הלבן לבריטני גריינר, ובתחושת היעדר היחס של משפחות אסירים אחרים, נראה כי ללחץ הציבורי השפעה רבה על פעולות הממשלה בנושא זה. ואולי גם זו יכולה להיות סיבות כלשהי לאופטימיות מצד הכדורסלנית בת ה-31, שעודנה ממתינה לישועה במוסקבה.
We need to come together and help do whatever we possibly can to bring BG home quickly and safely!! Our voice as athletes is stronger together. @uninterrupted #WeAreBG pic.twitter.com/2GWV3Ff81p
— LeBron James (@KingJames) June 6, 2022