ייעוץ רוקחי הוא מושג שעד לא מזמן היה בגדר חובה עבור כל מטופל חדש שקיבל את רישיון הקנאביס הרפואי שלו, בטרם יוכל לרכוש את האספקה החודשית הראשונה. לאחר שינוי בנהלי משרד הבריאות הפך ייעוץ זה לצעד שזכותו של המטופל לוותר עליו, אך עדיין מדובר בגורם שעשוי להיות בעל חשיבות עליונה להצלחת הטיפול. הדבר נכון בעיקר עבור מי שכל נושא הקנאביס חדש עבורו.
כדי להבין מה כולל אותו ייעוץ רוקחי שצריך כל מטופל, ומה היסודות החשובים שאסור לפספס לפני שמתחילים לצרוך קנאביס רפואי בפעם הראשונה, הזמנו לשיחה את סלים חורי, רוקח אחראי בסניף קניון טבריה של רשת "סופר פארם", שיסכם את כל מה שחשוב לדעת לפני שמגיעים לבית המרקחת.
מהם הנושאים העיקריים שכולל ייעוץ רוקחי לכל מטופל קנאביס רפואי?
"השאלה הראשונה שתמיד נשאלת על ידי הרוקח היא האם היה בעברו של המטופל שימוש בקנאביס או לא, לא רק מסיבות רפואיות אלא בכלל, כדי להבין האם ישנה היכרות עם ההשפעה. כמעט כל המטופלים החדשים אומרים שלא ניסו בעבר, מה שמיד אומר שהם צריכים לקבל את כל המידע הכללי אודות סוגי המוצרים השונים ודרכי הצריכה התואמות להם. כמו כן, אם בעברו של מטופל מסוים לא היה שימוש בקנאביס, ההמלצה הראשונה שתינתן לו היא לבחור, בתור התחלה, את סוגי המוצרים בעלי הריכוז הנמוך ביותר שאפשר של חומרים פעילים (בהתאם למפורט ברשיונו). זאת כמובן תוך התחשבות בתבנית הטיפול שהגדיר עבורו הרופא המטפל, ומתוך ניסיון לשמור על רצף טיפולי והשפעה טיפולית חיובית עם מינימום תופעות לוואי.
נושא נוסף שכל מטופל חייב להיות מודע לגביו הוא האפשרות לבחור לא רק מתוך קטגוריית הטיפול (מסווגת לפי ריכוז THC ו-CBD) המוגדרת ברישיונו אלא גם מקטגוריה אחת "מתחתיה", בתוך אותה "משפחת מוצרים" (מוצרי THC, מוצרי CBD או מוצרים מאוזנים). כלומר, ניתן לבחור במוצר חלש יותר במידה והמוצר המוגדר למטופל ברישיונו הוא חזק מדי ומשרה יותר מדי תופעות לוואי. חשוב לציין כי מי שרישיונו מתיר לו רכישה של מוצרי תפרחת יכול לבחור במקומם גם במוצרי שמן, אך ההפך אינו אפשרי: רישיון לשימוש בשמן קנאביס בלבד אינו מתיר למטופל רכישת מוצרי תפרחת".
בחרנו מוצר – אבל איך משתמשים בו?
"הנושא הבא שכל מטופל צריך להיות מודע אליו הוא איך להשתמש במוצרי קנאביס. מניסיוננו, במקרה של רוב המטופלים מדובר בעיקר על שימוש בתפרחת, לרוב בשימוש שאיפתי (עישון או אידוי). לכן, ההמלצה הראשונה היא לעולם לא לערבב את הקנאביס עם טבק. בכל מקרה, גם אם בחר המטופל במוצרי שמן או תפרחת, ההמלצה העיקרית לגבי שימוש בקנאביס הוא להתחיל ממינון מינימלי של שאיפה או טיפה אחת, שלוש פעמים ביום, ולעלות רק לפי הצורך, או כאשר לא מורגשת מספיק השפעה חיובית בכל אחד מאירועי הצריכה. שימוש אחראי זה תואם לעיקרון הכללי של שמירה על "מינימום טיפול ומקסימום תוצאות" ורק כאשר חש המטופל שהוא צריך שאיפות או טיפות נוספות, הוא יכול להתחיל בהעלאה הדרגתית של המינון, לאחר התייעצות פרטנית עם הרופא המטפל או הרוקח המנפק. בסופו של דבר חשוב להבין שאין נוסחה מדויקת שתתאים למטופל מסוים, ולא משנים גילו, מצבו הרפואי, מינו או משקלו. לכן מדובר בתהליך של התנסות אישית שהמטופל חייב לעבור בעצמו.
בנוגע למוצרי שמן שנצרכים בטפטוף מתחת ללשון, חשוב לציין כי ההשפעה עשויה להתחיל רק אחרי כחצי שעה, ולפעמים אפילו ארבעים דקות עד שעה. בשל כך חשוב לא לקחת יותר מדי טיפות מתוך מחשבה שזה לא עובד. יש לחכות עד שיש השפעה כלשהי".
על תופעות לוואי ושילוב עם תרופות אחרות
"תופעות לוואי הן הנושא הבא שחשוב לדבר עליו, אך כאן מדובר כמעט תמיד בתופעות מינוריות יחסיתף כמו יובש בגרון ובעיניים, ושיעול האופייני לשימוש שאיפתי. קיימת גם אפשרות לירידה בלחץ הדם או ברמות הסוכר בדם, באופן שבגינו עדיף שלא לעשות את השימוש הראשון בקנאביס לבד, אלא רק בחברת מישהו שיכול להשגיח על המטופל. למרות שאפשר וצריך לעשות התאמה מחודשת של המוצר אם יש יותר מדי תופעות לוואי, חשוב גם לזכור שקנאביס רפואי אינו מסכן חיים, כל עוד שהשימוש בו נעשה בהתאם להנחיות הרופא המטפל, ומניסיוננו למעט מקרים חריגים מאוד אין לו תופעות לוואי מהותיות. אנו ממליצים להתחיל במינון נמוך בכדי להפחית את הסיכון ואת הפוטנציאל של קיום תופעות לוואי מסוימות.
הנושא החשוב האחרון נוגע לשימוש בקנאביס במקביל לתרופות אחרות, כאשר ההנחיה הכללית היא שמומלץ להפריד לפחות שעתיים או שלוש בין השימוש בקנאביס לבין שימוש בכל תרופה אחרת, ולא משנה אם מדובר בתרופות שמיועדות לאותה התוויה רפואית או לא. הסיבה לכך היא שתרופות רבות עשויות להיות בעלות השפעה ישירה או עקיפה שאופיינית גם לשימוש בקנאביס עצמו, כמו למשל ירידה בלחץ דם. לכן, בכל מצב בו יש שימוש בתרופות אחרות במקביל לקנאביס רפואי, חובה לבצע ייעוץ והתאמה מלאה של הטיפול עם הרופא המטפל. בנוסף, מומלץ להתייעץ פעם נוספת עם הרוקח שמנפק את התרופה בבית המרקחת. הייעוץ הרוקחי שיינתן למטופל יכול לכסות גם מקרים חריגים, אם יימסר מידע מיוחד אודות הטיפול על ידי הרופא המטפל, או אם קיימים צרכים מיוחדים שלגביהם צריך המטופל ייעוץ פרטני".
אילו המלצות נוספות שנבנות על הניסיון מהשטח?
"המלצה חשובה שנמסרת לכל המטופלים, ובעיקר כאלה שנמצאים ממש בתחילת הדרך, היא לקנות כמה שיותר זנים במקביל, כדי לעשות תהליך מגוון ויעיל יותר של צבירת התנסות אישית חיובית או שלילית עם זנים מסוימים. המטרה היא להרחיב את מגוון הזנים שיהיו מתאימים למטופל לאורך הדרך, מה שיוריד את התלות שלו במלאי זמין של סניף מסוים או של מוצר מסוים. כך, אפשר יהיה להימנע ככל הניתן מחוסרים שעשויים לפגוע ברצף הטיפולי. אף פעם לא יהיו זנים קבועים בכל מקום לאורך חודשים רבים ללא חוסרים, וכך למטופל יהיה תמיד מגוון רחב וזמינות גבוהה של מוצרים. חשוב לציין שההשפעה של כל מוצר וכל זן עשויה להשתנות מאוד מאדם לאדם.
מניסיוננו, ישנם מטופלים המסתמכים לפחות קצת על חוכמת ההמונים כדי לעשות את הצעדים הראשונים של הבחירה מבחינת הזנים והמוצרים. אפשר לנסות את מה ששומעים מאחרים כנקודת התחלה לבחירה בזן שהכי מתאים".