בחודש יוני האחרון נכנס לתוקפו בתאילנד חוק אי הפללת צרכני קנאביס והוחלט להסיר את הקנאביס מפקודת הסמים המסוכנים. אם בעבר אנשים שנתפסו עם קנאביס בתאילנד היו עלולים לקבל מאסר של 25 שנה, הרי שכיום תאילנד מבינה את התרומה הכלכלית הגדולה שיש לצמח הירוק. כחלק מהרצון לקדם את החקלאות בתאילנד, הממשלה מעודדת אזרחים לגדל קנאביס, למכור ולרכוש אותו, ואף חילקה במתנה מיליון עציצי קנאביס לאזרחים. בעקבות חוק אי ההפללה, הממשלה העניקה חנינה ל- 4,300 אסירים שנאסרו בגלל עבירות קנאביס והודיעה כי תחזיר 11.8 טון קנאביס לאזרחים שהחומר הוחרם מהם. תאילנד גם מודעת לפוטנציאל התיירות הרב שמביא עמו הקנאביס, ולביקוש של התיירים לעישון מריחואנה. לאחרונה נפתחו ברחבי תאילנד קופישופס בהם ניתן לרכוש ולעשן קנאביס, ובחנויות השונות ניתן למצוא מוצרים מבוססי קנאביס – ממשקאות דרך מאכלים ועד משחות שיניים. יצאנו לבדוק מה בעצם מתרחש בפועל בתאילנד מבחינת השימוש בקנאביס, ומה ההשלכות של חוק אי ההפללה עלינו, התיירים.
>> חוקי הקנאביס בכל מדינה בעולם: תמונת מצב מעודכנת
"המצב כיום הוא שהקנאביס הוצא מפקודת הסמים המסוכנים בתאילנד, אבל רק במהלך חודש אוגוסט יחוקק חוק קנאביס שיסדיר את השימוש בו. כרגע יש שאלות רבות שאין עליהן מענה כמו למשל מי מורשה לגדל קנאביס ובאיזו כמות", כך אומר מרטין וינשטיין, ישראלי לשעבר המתגורר בעיר צ'אנג מאי שבצפון תאילנד. מרטין (בן 54), שמפעיל את דף הפייסבוק "קנאביס בתאילנד", הגיע למדינה כחלק מטיול אחרי צבא בשנת 1989. הוא התאהב בתאילנד והחליט להגר אליה. הוא תושב תאילנד מאז 2005, נשוי ואב לשניים. לפני ארבע שנים מרטין חלה בלוקמיה והקנאביס עזר לו להתמודד עם המחלה. הוא עבר השתלת מח עצם בישראל שעזרה לו להחלים מהסרטן, אך בעקבות סיבוך נדיר מרטין התעוור. כיום הוא ממשיך לצרוך קנאביס ולדבריו תושבי תאילנד עישנו קנאביס גם לפני שנכנס לתוקפו חוק אי ההפללה. "בשנת 1989 כשהגעתי לתאילנד, קנאביס אמנם לא היה חוקי אבל כולם עישנו. אם שוטרים תפסו אותך היית משלם שוחד לשוטרים בסך 3,000 שקלים ולא היו עוצרים אותך. רק בשנת 2004 הממשלה הכריזה מלחמה על הקנאביס. כיום, 80 אחוז מהתאילנדים תומכים בחוק אי ההפללה, אבל מחצית מהם מביעים חשש בגלל ההשפעה על הצעירים".
"בתאילנד מתלוננים שהקנאביס יקר אבל הוא מחצית מהמחיר בארץ"
מרטין טוען כי תאילנד מעודדת שימוש בקנאביס בעיקר לצרכי חקלאות ולא לצרכי פנאי: "תאילנד היא אחת מיצואניות האורז הגדולות בעולם ובכל פעם המדינה מחפשת גידול חקלאי אחר שיתרום לכלכלה. פעם זה היה אננס, תירס וכעת זה הקנאביס. כיום ניתן לרכוש בתאילנד שתיל קנאביס ב-4 שקלים. ממש לאחרונה, בגבול של תאילנד עם לאוס נתפסו מבריחים עם 900 ק"ג של קנאביס אבל לא עשו להם כלום בגלל שהחוק עדיין לא מוסדר. זה הגיע למצב אבסורדי שמשטרת תאילנד הוציאה הוראה שלשוטרים אסור לעשן קנאביס בתחנות המשטרה. תאילנד היא כרגע כמו המערב הפרוע מבחינת הקנאביס".
האם תיירים שמגיעים לתאילנד יכולים לצרוך קנאביס באופן חופשי?
"בעקרון כן, אבל אסור לעשן בשטחים ציבוריים. ההתייחסות לג'וינטים היא כמו לסיגריות. לתאילנדים יותר חשובה הנראות של הדברים, ולכן אם אתה מעשן ברחוב אתה עלול לחטוף קנס של 2,500 שקלים. אבל הם מאפשרים לעשן בתוך הקופי שופס. בעקבות חוק אי ההפללה, מסעדות רבות עברו הסבה לקופי שופס וכיום הן מציעות תפריט של סוגי קנאביס שונים. אפשר להגיע אליהן, לקנות ולעשן קנאביס במקום. מצד שני, יש מסעדות שלא מסכימות להדליק ג'וינט ולעשן בתוך המסעדה. המכירה של קנאביס מותרת לאנשים מגיל 20 ואסור לנשים בהריון ולמיניקות. לתיירים מותר לעלות עם קנאביס לטיסות פנימיות, בעוד שסיגריות אלקטרוניות ונרגילות אסור לעלות לטיסה. יש התרגשות מאוד גדולה בתאילנד מאז חוק אי ההפללה. התאילנדים התאהבו בתיירות הקנאביס ורואים את היתרונות הרבים שלה – התיירים רגועים יותר וגם צורכים יותר אוכל".
מה הטיפ שלך לתיירים שמעוניינים לצרוך קנאביס בתאילנד?
"ממש כמו שעדיף להיכנס למסעדה מלאה מאשר למסעדה ריקה מאדם, מומלץ לקנות קנאביס ממקומות שיש בהם אנשים רבים כי סביר להניח שהחומר בהם טוב יותר. בנוסף, תיירים יכולים לעשות הזמנה של קנאביס דרך הטלפון ולקבל משלוח למלון. מרבית הגידולים הם בצפון תאילנד, ואני ממליץ לרכוש קנאביס מתוצרת מקומית שהוא איכותי. המחיר של קנאביס בתאילנד עומד על בין 50 ל-90 שקלים לגרם. אנשים בתאילנד מתלוננים שהקנאביס יקר אבל הוא מחצית ממחיר הקנאביס בארץ. ההערכה שלי היא שהמחיר בעתיד צפוי לרדת ואני מאמין שגם האיכות רק תלך ותשתפר. לדעתי המקום שהכי כיף לעשן בו זה קופנגן. אין כמו לעשן בחוף מול השקיעה ולא בתוך קופישופ דחוס כמו באמסטרדם".
"יש קנאביס בתאילנד בכל מקום"
שבועיים בלבד אחרי שנחקק חוק אי ההפללה, ביקר ירדן גפן (בן 31) בפעם הראשונה בתאילנד וטייל בה במשך חודש: "אני מעשן קנאביס בארץ, אבל כשרק נחתתי בתאילנד חששתי לעשן שם כי לא סמכתי עליהם. ידעתי שהמדינה לא ממש סגורה על עצמה מבחינת החוק. אמנם נחקק חוק אי ההפללה, אבל לא ברור מה בדיוק מותר ואסור. רק אחרי שבוע שבו טיילתי וראיתי שאנשים מעשנים חופשי והכל בסדר, אז עישנתי שם קנאביס".
ואיך הייתה חווית העישון?
"היה מצוין. אסור לעשן במקומות ציבוריים שבהם העשן יכול להפריע, ועדיף לא לעשן בחופים ליד ילדים ומשפחות. אבל אפשר לרכוש קנאביס בדוכנים ברחוב שמציעים גם אוכל ושתייה, או לרכוש קנאביס באחד הברים ולשבת שם לעשן. מוכרים שם ג'וינטים מגולגלים ואפשר גם לקנות תפרחת. זה אמנם עכשיו חוקי, אבל היה בי בכל זאת איזה חשש שאולי בעל המקום יזמין משטרה וינסו להוציא ממני שוחד. אז כדי להרגיש יותר בטוח ביקשתי מהמוכר שיישב לידי בזמן שעישנתי. יצא לי גם לעשן במרפסת של המלון וכשהשארתי את הג'וינט בחדר, אף אחד לא אמר לי כלום. אני מאמין שהמניע העיקרי לחוק אי ההפללה הוא לקדם את התיירות. בזמן הקורונה התיירות שם נפגעה, אז עכשיו הם עושים הכל כדי להעניק חוויה טובה לתיירים".
איך האיכות של הקנאביס בתאילנד בהשוואה לאיכות הקנאביס בישראל?
"האיכות משתנה – יש הרבה מאוד סוגים של זנים. חלקם פחות טובים, אבל היו שני זנים שניסיתי שהאיכות שלהם עלתה על זאת שבישראל וגם באמסטרדם. אני אישית מעדיף לקנות תפרחת ולגלגל בעצמי. ככה אני יכול לוודא שלא מכניסים לי משהו בסיגריה ולבדוק את האיכות של הצמח. מבחינת המחירים, התאילנדים עדיין לא בטוחים מה המחיר שהם יכולים להציע. יש כאלה שניסו למכור לי קנאביס ב-100 שקלים לגרם, והצלחתי להתמקח איתם ולהוריד ל-50 שקלים".
יצא לך להיתקל במוצרי מזון ומשקאות על בסיס קנאביס?
"נתקלתי במקררים עם גלידות על בסיס קנאביס ושתיתי סוג של שמפניה נטולת אלכוהול עם קנאביס. זה נחמד, יש לזה השפעה חלשה. ניסיתי גם תה קר עם CBD שהיה מאוד מוצלח. הוא משחרר את השרירים ומרגיע את הגוף".
מה הטיפ שלך לתיירים שמתכננים לעשן בתאילנד?
"יש כמעט בכל אי ובכל מקום בתאילנד קנאביס, אז לא צריף להילחץ ולקנות במקום הראשון שאתם רואים. כדאי גם להתמקח על המחיר – כמו שאתם לא מתביישים להתמקח על מחיר של חולצה, אז אפשר להתמקח גם על מחיר של הקנאביס והם יורידו את המחיר".