תהליך הלגליזציה של קנאביס נמצא בשיאו. במדינות רבות בארצות-הברית ומסביבה הוא כבר הושלם במלואו, ובמקומות רבים אחרים הוא כבר בהחלט נמצא בתנועה (כולל בישראל). אבל איך הכל התחיל? מי היו האנשים שזרעו את זרעי המאבק שאת פירותיהם אנחנו מתחילים לאכול בימינו? אם צריך לבחור שם אחד שבולט מעל כולם, הרי שמדובר באיש שנחשב בעיני רבים לאבי מאבק הלגליזציה בארצות-הברית.
ג'ק הרר נולד ב-1939 בעיר בופאלו שבניו-יורק. הוא עסק בייבוא ומכירה של צינוריות זכוכית לצריכת קוקאין, כך שמראש אפשר להבין שמדובר באדם שלא חשש לעשות מה שהוא מאמין בו, גם אם זה מתנגש עם החוק. את החנות שלו הוא פתח בתחילת שנות ה-70, וזו גם הייתה התקופה בה הוא החל להפגין בגלוי נגד האיסור הגורף על שימוש בקנאביס בארצות-הברית.
הרר לא התמקד רק בצורך לבטל את ההפללה של אנשים המשתמשים בקנאביס בזמנם הפנוי. בהפגנותיו עסק לא אחת גם בפוטנציאל הגלום בצמח כחומר גלם לייצור דלקים, נייר ובדים, שלא לדבר על נושא הקנאביס הרפואי, שעדיין היה רחוק מלב הציבור.
המלך הוא עירום?
בזמן שהרוב המוחלט של האנשים פחדו מצמח הקנאביס, או לכל הפחות נרתעו ממנו, ג'ק הרר חקר אותו לעומק, קרא כמויות אדירות של חומר ודיבר עם אין ספור אנשים. ב-1985, אחרי 12 שנים של מחקר מעמיק אודות השימושים הרבים שאפשר לעשות בצמח הקנאביס, הוציא הרר את ספרו – The Emperor Wears No Clothes. בתרגום חופשי: "המלך הוא עירום". הספר מספר בפירוט את היתרונות הרבים של הקנאביס, תוך טענה שרשויות החוק האמריקאיות מסתירות את האמת הידועה לגביו. הספר מציע 100,000 דולר למי שיצליח להפריך את אחת מטענותיו. למיטב ידיעתנו, אף אחד מעולם לא הצליח לדרוש את הסכום. עם זאת, חוקרים בכירים כן הביעו ביקורת על חלק משבחיו של הרר לצמח, וטענו שחלקן מוגזמות ולא תואמות את המציאות. כך או כך, הספר זכה להצלחה אדירה, ויצא מאז כמה וכמה פעמים בהוצאות מחודשות.
סרט תיעודי אודות חייו של הרר צולם בהשתתפותו, ושודר בארצות-הברית בשנת 1999. שמו של הסרט, כמחווה לספרו של הרר, הוא Emperor of Hemp, בעברית "קיסר ההמפ" (המפ הוא זן של צמח הקנאביס העשיר ב-CBD, הרכיב העיקרי בצמח שאינו גורם לאופוריה ולתחושת "היי". זה הוא הזן של הצמח שמשמש לתעשיות השונות מעבר לצריכה בעישון או במזון על-ידי בני אדם).
הספר של ג'ק הרר נחשב לאבן דרך במאבקם העיקש של האזרחים למען הלגליזציה, שהתחיל לפני כמעט 50 שנה ונמשך עד היום. פעילים רבים רואים בו, גם בימינו, את אבי המאבק ללגליזציה, ואפילו קיים זן של קנאביס שנקרא על שמו. ג'ק הרר נפטר בשנת 2010 ולא זכה לראות את הפירות שנשא העץ שהוא זרע את זרעיו הראשונים. אבל המורשת שלו, לעומת זאת, בהחלט נשארת.