התנועה החות'ית הוקמה בתימן בתחילת שנות ה-90, על ידי מוסלמים זיידים שיעים, המהווים כ-30 אחוזים מאוכלוסיית המדינה. מדובר בקבוצה שיעית עם אמונות שונות משיעים באיראן, עיראק ובארצות נוספות. דחיקה פוליטית ודתית לשוליים הביאה את החות'ים להטיל ספק בסמכותה של ממשלת תימן, ובשנת 2004 יצאה התנועה למרד נגד השלטון המרכזי במדינה.
ב-2014 כבשו החות'ים את צנעא, בירת תימן, ומאז הם בנו ברית עם רשת של קבוצות פוליטיות, צבאיות ושבטיות בצפון המדינה. הקואליציה כוננה את השליטה במוסדות המדינה, איחדה בין יריבים פוליטיים והשיגה עוד שטחים בצפון. הברית, בראשות החות'ים, שולטת כיום כמעט בכל צפון תימן. החות'ים מתמודדים עם הרבה מאוד עוינות מבפנים: המפלגה האיסלאמיסטית "איסלח", תנועה בדלנית דרומית, וכן תנועת "אל קאעידה" בחצי האי ערב, הם מהגורמים המתנגדים לשלטונם של החות'ים. גם אזרחים תימנים רבים מתנגדים לממשל דה-פקטו של החות'ים ומבקרים את נוהלי הקבוצה להפגיז ערים, לירות טילים לאזורים מיושבים ולגייס ילדים לשורותיהם.
ההנחה הרווחת היא שהחות'ים ממומנים על ידי הממשל האיראני, אבל יש עוד גורם משמעותי מאוד שמכניס סכומי עתק לקופה של התנועה הקיצונית: קנאביס. כבר מספר שנים ידוע על קיומן של חוות קנאביס גדולות בשליטה חות'ית, הממוקמות במחוזות אל-ג'וף וצעדה שבצפון תימן. לתושבי האזור לא ניתנת כל גישה אל החוות ואל סביבתן הקרובה. על פי מקורות מקומיים, כפי שמסרו לגוף התקשורת הערבי אל משארק, בשני המחוזות המדוברים פזורות חוות קנאביס רבות, הנשמרות בקנאות על ידי חיילים חות'ים כאילו היו בסיסים צבאיים. את החוות מנהלים מומחים בגידול שככל הנראה הגיעו ממדינות אחרות, אבל זהותם שמורה היטב וידועה רק לחברי הארגון הרלוונטיים.
האזורים בהם ממוקמות החוות נמצאים על הגבול הצפוני של תימן, סמוך למדי לגבול עם ערב הסעודית. על פי החשד, רוב הקנאביס שמיוצר על ידי החות'ים מופץ אל מדינת הענק השכנה ודרכה אל מדינות נוספות בסביבה, מהן מגיע הכסף הגדול אל הארגון המיליטנטי. על אף שמדובר בגבול פיזי שמור, המבוסס על חומת בטון גבוהה בחלק מהאזורים, כמו גם גדרות תיל ואפילו גדר אלקטרונית במקומות מסוימים, מבריחי סמים ידועים ביכולתם לאלתר, לזהות פרצות ולהמציא דרכים חדשות ומקוריות להעביר את הסחורה שלהם מנקודה אחת לשנייה ואף ממדינה אחת לשכנתה.
בנוסף, הפכו החות'ים את השטחים שבשליטתם לתחנות מעבר חשובות של סמים המועברים באזור, וכן הם מעורבים בעסקאות סמים גדולות ביותר גם במדינות שכנות. "סחר בסמים הפך לתעשייה פעילה מאוד של החות'ים", הסביר עבדול סלאם מוחמד, מומחה לפוליטיקה האזורית, בראיון ל"אל משארק". "המנהיגים שלהם הפכו לשחקנים מובילים בהברחת סמים מאפגניסטן, איראן ופקיסטן אל עבר מדינות המפרץ. אם החות'ים ימשיכו לשלוט באזורים שהם מחזיקים בהם, אני מאמין שתימן תהפוך למעצמה של ייצוא קנאביס וחשיש למדינות ערב".
את הדברים הללו אמר מוחמד לפני כשנתיים. מאז, עושה רושם שתימן אכן הפכה למעצמת חשיש בחסות החות'ים. ב-26 ביוני 2023 פרסמה השגרירות הבריטית בתימן הודעה ובה הביעה את חששותיה מכך שתימן הפכה לצומת מרכזית להברחת סמים בין מדינות האזור, במה שמחזק ארגוני פשיעה מקומיים (או במילים אחרות, ארגון טרור רצחני השולט בחלק גדול משטחי המדינה). ב-2023 ביצעו כוחות בריטים ואמריקאיים מספר תפיסות גדולות ביותר של קנאביס באזור המפרץ והים האדום, שחלקו הגדול היה מיועד לתימן או יצא ממנה.
החות'ים, כמו חמאס וחיזבאללה במובן מסוים, מתפקדים תחת שני כובעים: האחד - ארגון טרור רצחני, והשני - ארגון פוליטי שמנהל הלכה למעשה את השלטון המקומי באזורים בהם הוא דומיננטי. לכן, גם פשיעה מקומית, לרבות עבירות סמים שונות, מצופה להיות מטופלת על ידי הרשויות הנשלטות על ידי הארגון.
בהודעה רשמית של החות'ים מוקדם יותר השנה, טען הארגון כי הוא פעל להשמדתם בשריפה של 12 טון חשיש וכן של 4.2 מיליון כדורים נרקוטיים שנתפסו בניסיונות הברחה עצמאיים באזורים שבשליטתם. על פי דיווח של היומון הלונדוני בערבית "א-שרק אל אווסט", גורמי ביטחון רשמיים של ממשלת תימן טוענים כי מדובר במידע כוזב, שנועד להוות כיסוי לפעילות הבלתי חוקית של הארגון, ולהציגו באור של מי שלוחם בתופעת הסמים ולא מתדלק אותה. העובדה שאין כל תיעוד של החומר שנשרף ולא דווח על מעצרים כלשהם, מחזקת את טענת גורמי הביטחון.
על פי נתוני The Organized Crime Index, החות'ים שולטים באופן אבסולוטי בשוק הקנאביס והחשיש בתימן, והפכו את תימן בשנים האחרונות לגורם מרכזי מאוד בשוק הקנאביס המתחולל במדינות ערב ובארצות המפרץ. עם זאת, הם מציינים, יש חומר אחד שהשימוש בו בתימן גדול בהרבה לעומת הקנאביס, וזה הוא הגת. על אף שהשימוש בגת בתימן הוא חוקי, הוא עדיין עשוי לתדלק תעשייה בלתי חוקית המבוססת על ייצוא למדינות בהן חוקיותו מוטלת בספק.
בכל אופן, לחות'ים אויבים רבים בעולם הערבי, ובמיוחד בסעודיה השכנה וכן בתימן עצמה. עם זאת, הקשר האדוק עם המשטר האיראני וכן קשרים עם ארגון חיזבאללה, הפכו את ישראל לאויב שנוא שהחות'ים רואים צורך להילחם בו. על אף מרחק גאוגרפי של כ-2,000 ק"מ, שוגרו מתימן בשבועות האחרונים טילים ארוכי טווח לעבר ישראל. עלותו של כל טיל שכזה עשויה להגיע למאות אלפי ואף למיליוני דולרים. אולי הכסף הזה לא צומח על העצים, אבל נראה שלפחות חלק ממנו גדל בחממות.