מה עושים יהודי, בדואי ופלסטיני ביישוב בעוטף עזה? מגדלים פלפלים? עגבניות שרי? ורדים? ממש לא. זו גם לא תחילתה של בדיחה, אלא מעשה שקרה באמת. התשובה: הם מקימים מנהרות לגידול מריחואנה שלא היו מביישות את המנהרות שהקים החמאס בעזה.
מתברר שבשלוש השנים האחרונות, בשקט בשקט והרחק מעיני הזרקורים והמשטרה, כרישי סמים מהנגב ומהשפלה הקימו מנהרות ארוכות לגידול מריחואנה שמזכירות את מנהרות התקיפה והברחת הסחורות שחפרו מחבלי החמאס בעזה לכיוון סיני וישראל.
"המנהרות שעברייני הסמים הקימו הם כמעט מודל מדויק למנהרות שהקימו החמאס בעזה, ואפילו ברמה יותר מתוחכמת", טוען קצין משטרה. "העבריינים עברו ממעבדות ההידרו בבניינים, מהווילות למנהרות. זה מצריך יותר כסף וזמן מסוחרי הסמים אבל הרווחים עצומים".
עלות מנהרות לגידול קנאביס נעה סביב כחצי מיליון שקל. תלוי באיכות החומרים שרוכשים כדי להפעיל את המעבדה. זה כולל תשלומים עבור חופרים, רכישת תאורה, מערכות אוורור והשקיה, גנרטורים, חיזוק הדפנות, מעקב יומי אחר גידול הצמחים ותשלום דמי שמירה למאבטח שישמור על המקום וידאג להסוותו מפני הגעת סקרנים ובעיקר משוטרים.
"ההחלטה לחפור מנהרות התחילה מזה שהמשטרה גילתה שאנחנו מגדלים קנאביס בחממות של מושבים באזור הנגב ולכיש, ובחלק מהמקרים גידלנו בשטחי אש יחד עם עבריינים בדואים מהפזורה", מסביר סוחר מהנגב שברשותו כמה מנהרות באזור יישובי עוטף עזה והסביבה. "עשינו ארגזים של כסף. בהתחלה חגגנו אבל המשטרה גילתה את זה ועשו עלינו פשיטות שגרמו לנו נזק של עשרות מיליוני שקלים, אז החלטנו לחשוב על רעיון יותר מתחוכם: חפירת מנהרה. זה עסק יותר נועז, יקר ומסוכן אבל הלכנו על זה".
החפירות התנהלו בעיקר בשעות אחר הצהרים והערב כדי לא לעורר חשד, שמונה בני אדם מעורבים בכל חפירה. אורך המנהרות נע מ-120 ועד 150 מטר. לעיתים מנהרה יכולה גם להגיע ל-200 מטר. הכול תלוי במממנים – כרישי הסמים מוכנים לשלם, והכול עובד לפי הדרישות שלהם.
כל מנהרה כזו יכולה לספק לסוחרים לאחר אריזת הסם כחצי טון של מריחואנה. ניתן לגדל בין 700 ועד 3,000 שתילים. "הרווח שהם עושים מגידול המריחואנה במנהרות הוא מטורף. למשל בתקופת סגרי הקורונה הביקוש לקנאביס היה עצום והמשתמשים הקטנים היו רוכשים כחצי ק"ג כדי שיהיה להם לשימוש לתקופה ארוכה והם לא יסתכנו ברכישה משליח או סוחר ברחוב. על כל מנהרה שחשפנו אני מתאר לעצמי שיש בין חמש לעשר פעילות", חשף קצין משטרה, "ברחבי הארץ יש כמה עשרות כאלה. מרבית המנהרות פועלות בנגב, לכיש, השפלה בגלל שסוג האדמה נוח לחפירה, בניגוד לאזור הצפון והגבול עם לבנון שהאדמה היא סלעית וקשה לחפור בה".
בשנים האחרונות בדואים מהפזורה ויישובי הקבע הקימו מנהרות קטנות של כמה עשרות מטרים מתחת לבתיהם לגידול מריחואנה אבל רובן נחשפו על ידי המשטרה. ההחלטה להקים מנהרות ארוכות במקומות שוממים יחסית, שקיים קושי טופוגרפי להגיע אליהם, אלא באמצעות טרקטורונים, אופנועים או רכבי שטח, הגיעה מנקודת הנחה שהמשטרה לא תגיע אליהם. חלק מהמנהרות גובלות אפילו בשמורות טבע.
אבל בשבוע האחרון חוקרי היחידה המרכזית במשטרת מחוז תל אביב הצליחו לאתר מנהרה באורך של כדונם וחצי שפעלה באזור שומם ליד ראשון לציון. מדובר באחת ממנהרות המריחואנה הגדולות בישראל. שווי הסם שנתפס ועלויות הגידול והציוד שנרכש נאמדות במעל 15 מיליון שקל. שבעה בני אדם בשנות השלושים לחייהם נעצרו בחשד לחפירת המנהרה ובגידול המריחואנה.
כמה ימים לפני כן התגלתה מנהרה משוכללת ביותר במושב עמיעוז שבעוטף עזה. אורך המנהרה: 150 מטר. בחפירתה היו מעורבים פלסטינים, יהודים ובדואים שחברו יחד לעשות הרבה כסף. במשטרה מעריכים שיש באזור עוד כמה מנהרות דומות שלא התגלו עדיין.
"כרישי הסמים עברו למנהרות בגלל שקיים קושי גדול להקים מעבדות הידרו בבנייני מגורים עקב חריגה גדולה בשימוש בחשמל. לא פעם עבריינים התחברו לחשמל של שכנים וכשאלה גילו חשבונות מנופחים בעשרות אלפי שקלים הם הזעיקו את המשטרה וכך נחשפו המעבדות. אותם הדברים לגבי וילות הידרו ששכנים היו מבחינים בפעילות מוזרה ובריח מוזר של הסם", הסביר קצין בילוש במשטרה. "מנהרות זה עסק יותר רווחי והסיכוי לתפוס אותם מתבסס לרוב על מזל ועל מידע ממקורות מודיעיניים".