נתחיל בשורה התחתונה: אכילת קנאביס ישר מהצמח, ללא עישון או בישול, לא תמסטל אתכם. הסיבה: THC, הרכיב הפסיכואקטיבי בצמח והאחראי העיקרי לתחושת האופוריה הנלווית לצריכתו, נוצר מחומצה בשם THCA בתגובה כימית הדורשת חום. ללא עישון או בישול אין חום, וללא חום אין THC. ללא THC – אין אפקט ממסטל ואין את תחושת "ההיי". מה כן יש? מסתבר שלא מעט השפעות רפואיות חיוביות.
מחקר שנערך בספרד ב-2017 הציג את התפקיד שממלא THCA, אחיו הגדול של THC, בהארכת חייהם של תאים במערכת העצבים, ואת הפוטנציאל הטמון בו לטיפול באנשים הסובלים ממחלות ניווניות קשות, כמו מחלת הנטינגטון. בשנים האחרונות הלכו והתרבו העדויות המחקריות אודות תפקידו של THCA גם בחיזוק הפעילות החיסונית ובהקלה על בחילות. כאמור, THCA לא גורם לתחושות של אופוריה, אבל בנוגע ליתרונות הבריאותיים שלו, כלל לא בטוח שהוא נופל מ-THC.
ומה לגבי CBD?
בדומה ל-THC, גם ה-CBD שאנחנו צורכים מצמח הקנאביס נוצר בפעולה של חימום. ובדומה ל-THC, ללא עישון וללא בישול, אין CBD, ונשארת רק החומצה ממנה הוא נוצר, ה-CBDA. כך או כך, CBD אינו אחראי לתחושת האופוריה והוא, מה שנקרא, חומר שאינו פסיכואקטיבי. הסגולות הרפואיות שלו בהקשר למגוון רחב של הפרעות בריאותיות ידועות לכל, ונשאלת השאלה האם ל-CBDA סגולות דומות. נראה שהתשובה לשאלה הזו היא חיובית, לפחות באופן חלקי. על אף שלא נחקר באותם ההיקפים כמו THCA, נמצא כי CBDA עשוי גם הוא להפחית בחילות והקאות.
רכיבים נוספים
לרוב כשמדברים על קנאביס עוסקים בעיקר ב-2 ממרכיביו: THC ו-CBD. ולא בכדי, מדובר בשני הרכיבים הנחקרים ביותר ואלה שמייחדים את הצמח יותר מכל רכיב אחר ומבדילים אותו מצמחים אחרים. עם זאת, כמו כל צמח, הקנאביס מורכב למעשה ממאות רבות של חומרים שונים. לחלק מאותם מרכיבים מיוחסות תכונות בריאותיות חשובות, אבל לא מכולם אנחנו נהנים כשאנו צורכים את הצמח בדרכים המקובלות.
חלק מן החומרים האלה הם טרפנים ופלבונואידים. חלק נכבד מחומרים אלה מצויים בקנאביס, ואינם עמידים לחום. לכן לרוב הם הולכים לאיבוד בתהליכי עישון ובישול. אכילת קנאביס "נא" משדרגת את התזונה באותם טרפנים ופלבונואידים, אשר לחלקם תפקיד חשוב במניעת דלקות, בהורדת לחץ דם ובהגנה מפני חיידקים. במקרים קיצוניים יותר, יכולים הפלבונואידים לסייע במלחמה בתאים סרטניים ולעכב גידולים.
האם קנאביס הוא "סופר-פוד"?
צריכת קנאביס ישר מן הצמח תספק לגופכם כמות משמעותית של חומצות השומן החיוניות אומגה-3 ואומגה-6. מדובר ב-2 חומצות שומן שהגוף זקוק להן אך אינו יודע לייצרן בעצמו, ועל כן עלינו לצרוך אותן מן המזון. מקורות נפוצים ומומלצים לצריכה מצויים לרוב בשמנים, בזרעים שונים ובדגים. עולם בו גידול ביתי של קנאביס יהיה חוקי יהיה עולם בו נוכל בקלות להחזיק במקור עשיר לחומצות השומן החיוניות בתוך עציץ קטן במרפסת.
על-מנת להנות מיתרונות הקנאביס כמזון-על, חשוב לאכול את העלים כשהם טריים. עלים מיובשים, וכאמור גם עלים שעברו בישול, יאבדו מערכם התזונתי. מסתבר שלא בעבור כולם מדובר בחוויה קולינרית מהנה במיוחד. לכן, בארצות-הברית למשל, ניתן לראות יותר ויותר שפים יצירתיים הבונים מתכונים מעניינים במיוחד המשלבים עלי קנאביס טריים בסלטים ובמשקאות.
גם כאן: החשיבות של הלגליזציה
כמו יתר העלים, הפירות והירקות, גם עלי הקנאביס עשויים להיות נגועים בחומרי הדברה שונים. לכן חשוב לשטוף אותם היטב לפני שאוכלים אותם טריים. יתרה מכך, כל עוד קנאביס אינו מיוצר באופן מבוקר ומופץ באופן מפוקח ומורשה, לא ידוע בדיוק מה הוא מקור הצמח שאנשים רבים צורכים, וכך גם לא ידוע מי גידל אותו, באילו תנאים עשה זאת ובאילו חומרים השתמש. בשל כך, קיים סיכון מסוים בצריכת קנאביס ישר מן הצמח, גם אם לא מדובר בסיכון גבוה. העדויות של אנשי מדע וכן של אנשים – בעיקר אמריקאים – המשתמשים בקנאביס בצורה זו בפועל, מראות כי לצריכת קנאביס בצורה זו יש יתרונות ממשיים בהפחתת דלקות וכאבים ובהרגעה ושיפור מצב הרוח.