זה כבר כמה שנים שקנאביס רפואי הולך ותופס מקום בתור אלטרנטיבה משמעותית לתרופות מרשם קונבנציונליות. יתרונותיו המוכחים של קנאביס רפואי לשיכוך כאבים, כפתרון לבעיות שינה, כמסייע בטיפול בחרדות וכמסייע בשלל מצבים רפואיים נוספים, הפכו אותו לאופציה טיפולית עבור חתך גדול יחסית באוכלוסייה. אבל אם עד לא מזמן הוא היה נחשב כמיועד לגילים צעירים יותר, הרי שלאחרונה גם בני הגיל השלישי מתחילים לצרוך אותו וליהנות מיתרונותיו.
ההגדרה של "הגיל השלישי", או כהגדרתו הרשמית "הגיל המבוגר", מתייחסת באופן רשמי לנשים וגברים באמצע העשור השביעי לחייהם ומעלה, אשר לרוב בגילאים אלו כבר יצאו לפנסיה או שהם בדרך אליה. במילים אחרות, מדובר בדור ההורים והסבים שלנו. איך זה שפתאום הבנו שיתרונות הצמח יכולים לעשות פלאים גם עבור סבא וסבתא? "לגיל שלנו יש כמובן משמעות פיזיולוגית, משהו מעבר לעובדה שיצאנו לפנסיה ומעגל העבודה הסתיים", מסביר אסף מסיקה, רוקח ראשי ברשת סופר-פארם, המציעה שירות קנאביס רפואי. "הגיל המבוגר מביא איתו לא מעט מחלות או מצבים כרוניים אחרים הדורשים התערבות תרופתית להעלאת רמת החיים במידה מסוימת".
מסיקה מסביר שבשנים האחרונות, עם התפתחות המחקר והצטברות העדויות לגבי שימוש בקנאביס רפואי להעלאת איכות החיים לחולים כרוניים ולכאלה הסובלים מכאב כרוני, החלו מטופלים בגיל השלישי לדרוש גם הם טיפול בקנאביס רפואי. ככל הנראה הסטיגמה השלילית שממנה סבל הקנאביס מזה עשורים רבים כבר לא מרתיעה כבעבר, וההבנה שגם אנשים נורמטיביים לחלוטין נעזרים בסגולות הצמח למטרות רפואיות עושה את שלה.
יש מבוגרים שעדיין נרתעים מהרעיון?
"אפשר לומר שיש עוד רבים מבני הגיל השלישי הנרתעים משימוש בקנאביס רפואי ונתקלים בקשיים בשימוש בו, בעיקר בגלל המאפיינים הייחודיים שלו, ששונים מאלו של רוב התרופות האחרות. אז כן, הם לרוב מגיעים עם דעות קדומות, וכאלה שלא עישנו מעולם לאו דווקא רוצים להתחיל עכשיו. אבל יחד עם זאת אנחנו עדים לכך שהגיל הממוצע להנפקת רישיונות לקנאביס רפואי הולך ועולה".
הסיבה, בין היתר, היא עליית המודעות סביב הצמח ויתרונותיו. "הנושא הזה עולה לא מעט בשיחות בין המבוגרים עצמם, ואפילו בבית ממרקחת אנחנו עדים לשיחות בסגנון 'כמה זה עזר ואיך זה השפיע לטובה על איכות החיים'. ולכן נמשכת מגמת הצמיחה. ההשפעה של קנאביס על המבוגרים והקשישים ועל מעגלי התמיכה שסביבם משמעותית מאוד. יעילותו הוכחה במחקרים רבים במגוון של בעיות, גם במקרים שבהם התרופות הקונבנציונליות לא נותנות מענה. אצל רבים הוא מפחית תלות בעזרה סיעודית, משפר איכות חיים, משכך כאב ומסייע בהפחתת או בהפסקת תרופות אחרות".
לאילו בעיות ייחודיות לגיל השלישי מומלץ להשתמש בקנאביס רפואי?
"בין אם אלה המטופלים שמבקשים, או הרופאים שרואים את השיפור אצל שאר מטופליהם – הקנאביס ניתן להם לטיפול במגוון רחב של תופעות, גם אם הוא לא מוגדר לטיפול במצב הזה בדיוק. ניקח לדוגמה כאב כרוני, ההתוויה הנפוצה ביותר. כאבים ממקורות שונים, בין אם על רקע עצבי, אונקולוגי, דלקתי או מפרקי, מגיבים היטב לקנאביס. הוא אינו מדכא נשימה ביחס למשככי כאבים אופיואידים, שעלולים לגרום לתופעה של נפילת קשישים, ויש עדויות מרופאים שכשמטופליהם עברו לקנאביס הסיכון לנפילה קטן. מחקרים מצאו כי הוא מסייע גם בהפרעות שינה, ששכיחותן עולה ככל שמתבגרים ויש להן גם השלכות בריאותיות. המטופלים בקנאביס מעידים על שינה טובה ועל שיפור הערנות בבוקר ביחס לנטילת כדורי שינה. הוא נמצא כיעיל גם במניעת עוויתות והתכווצויות, בעיקר כתוצאה מפרקינסון – הקנאביס מרפה שרירים ומשכך כאבים ועוזר להרפיית הקשיון והרעד במטופלים אלו. קנאביס אף נמצא מסייע לאיזון רגשי, להרגעה ומסייע להטבה בדיכאון, להפרעות בהתנהגות כגון אי-שקט והתקפי זעם, כאלה המביאות לסבל ומקשות את הטיפול בחולי אלצהיימר ואחרים. הוא גם מעודד תיאבון; חוסר תיאבון ותת-משקל שכיחים בקשישים ובחולים כרוניים ואונקולוגיים, ולכן הוא עשוי לעצור התדרדרות כתוצאה מחוסר תזונה".
מה היתרון של קנאביס מול תרופות מתחום הפרמקולוגיה הקלאסית?
"לכל המצבים האלה קיימות תרופות מרשם, אך לרוב הן מלוות בתופעות לוואי לא נעימות כמו עצירות, בחילות, חוסר תיאבון, חוסר שינה. אפשר למנוע אותן על ידי החלפת הטיפול לקנאביס רפואי, וזאת בהתאם לשיקול דעתו של הרופא המטפל".
מה הדרך הכי טובה לצרוך קנאביס בגיל הזה?
"צריכת הקנאביס ברובה מתחלקת לשלוש דרכים – שאיפה, שמן ולעיתים נדירות בבליעה. כמובן שלכל מטופל בהתאם למצבו הרפואי, עברו הרפואי והטיפול התרופתי שהוא מקבל, מותאמים דרך הטיפול והמינונים באופן פרטני. מטופלים שמעולם לא עישנו ונרתעים מלהתחיל לעשן יכולים לצרוך שמן קנאביס בטיפות או לצרוך אותו במכשירי אידוי הקיימים בשוק, אם כי זו צריכה הדומה מאוד לעישון".
במקרה של קנאביס רפואי, מתברר שההכנה לטיפול חשובה לא פחות מהטיפול עצמו. מסיקה מסביר שלוקח זמן להסתגל לטיפול בקנאביס, וכל צרכן מתחיל זקוק לשלב של ניסוי וטעיה – לאיתור הזן המתאים וקביעת המינון המתאים לכל אחד.
מה ההכנה הכי טובה שהמטופלים האלה יכולים לעשות?
"חשוב לקבל הדרכה מקצועית במידה ויש אפשרות כזו. לא לוותר מהר על הטיפול, ולא להיות פזיזים. אחת הדרכים הנפוצות להפיג חששות בקרב מטופלי הגיל השלישי היא באמצעות ליווי והדרכה של גורם מקצועי. חשוב להעלות מינון בהדרגה ולשמור על מעקב רפואי סדיר, לוודא מול הגורם המטפל על תגובות בין תרופתיות עם התרופות הכרוניות שנוטל המטופל, להבין שזה לא עוד מוצר טבעי ושהוא לא מתאים לכל אחד. נדרשת זהירות למשל אצל חולים עם אי-ספיקת לב, כאלה שחוו אירוע פסיכוטי או הנוטלים מדללי דם כמו קומדין".
היית אומר שעבור רוב המטופלים מדובר בהצלחה?
"לאלו שחושבים להתחיל אני ממליץ תמיד לזכור שחשוב מאוד לשמור על סובלנות. רובם המוחלט של המטופלים מעיד שהם נכנסו לזה בחששות רבות, אבל בסופו של דבר הרוב המכריע מאוד מרוצים מהטיפול".