רק השבוע פורסמו 2 אירועים שמלמדים על הכיוון אליו שוק הקנאביס הישראלי הולך, וזהו לא כיוון טוב. בעוד שבישראל מערימים עוד ועוד קשיים בתחום הקנאביס ודוחים את הדיון בו לעתיד, העולם לא עוצר והפער בין ישראל למדינות העולם בתחום זה רק גדל.
כך, למשל, גרמניה שנחשבת כיום לשוק הקנאביס הרפואי המוביל באירופה צועדת לכיוון של לגליזציה. עם תום שלטונה של הקנצלרית הוותיקה מרקל, נראה שנציגי המפלגות שירכיבו את הקואליציה הבאה יקדמו לגליזציה מלאה של קנאביס. סוכנות הידיעות הבינלאומית "בלומברג" דיווחה כי דיונים בין נציגי מפלגות הקואליציה החדשה כבר החלו לפעול לקראת חקיקה להכשרת קנאביס לשימוש פנאי (לגליזציה). אם גרמניה תאשר את הנושא, סביר מאוד להניח שעוד ועוד מדינות ילכו אחריה.
במקביל לאירוע זה, חברת 'בזלת פארמה' הודיעה כי בכוונתה לסגור את מפעל הייצור שלה בעיר אור עקיבא, שהינו מפעל הקנאביס הגדול בישראל, ולהעבירו לפורטוגל. בראיון לתקשורת אמר מנכ"ל החברה כי "יש קושי לתעשיית הקנאביס המקומית לפעול בישראל עקב שינויי רגולציה תכופים ומעמסות שונות, ביניהן העלאות מיסים ועודף רגולציה, המוטלים על היזמים והעוסקים בתחום." הוא נותן כדוגמא את ההבדל בין פורטוגל לישראל בנושא ההשקעה בתחום: "אנו בתהליכי השקעה של כ-180 מיליון שקל בהקמת כלל הפעילות שלנו בישראל, וכל מה שקיבלנו כעזרה מהמדינה היו 900 אלף שקל מענק מהרשות לחדשנות, בעוד בפורטוגל כבר הובטחו לנו 90% מההשקעה חזרה על ידי האיחוד האירופי".
זוהי כבר לא טעות של ישראל, זוהי פארסה. לא מדובר רק בגרמניה, מדינות רבות מתקדמות ללגליזציה, בזמן שמדינת ישראל בוחרת לדחוק חברות מקומיות החוצה ולייצא מאות משרות ופוטנציאל של מיליארדים ברווחים ממיסוי. הפסימיים מאיתנו יגידו שישראל פספסה את הרכבת ושאין לה סיכוי להשלים את כל הנושאים שעל הפרק בהקדם. האופטימיים יגידו שיש לנו עוד קצת זמן. בכל מקרה, שני הצדדים יסכימו שאם ממשלת ישראל לא תתעשת בקרוב, אנחנו עם תעשיית הקנאביס העולמית סיימנו. חברות באירופה וארה"ב יגדלו מהר בזכות החקיקה המתקדמת בשווקים האלו ולחברות ישראליות לא יהיה סיכוי להתחרות אפילו על השוק המקומי. החדשנות תצא מכאן וגידול מקומי יהיה לא כלכלי, כך שניאלץ להסתמך על ייצוא. אסור לנו לגרום לזה לקרות.
הכותב הוא סמנכ"ל מוצר ומייסד CTH, סטארט אפ בתחום הקנאביס