אנשים רבים בישראל, כמו בשאר העולם, צורכים קנאביס על בסיס קבוע. מספר רב אפילו יותר של אנשים נוהגים לשתות אלכוהול מדי פעם. באופן לא מפתיע, קיימת חפיפה גדולה בין השניים: כמחצית מצרכני הקנאביס נוהגים לשלב בין קנאביס ואלכוהול. אנחנו יודעים איך קנאביס משפיע (לא לגמרי, וכתלות בזן) וכן מה היא ההשפעה של אלכוהול (בערך, תלוי במוצר). אבל איזו השפעה יש לשילוב בין השניים? מה באמת קורה בגוף ובראש שלכם כשאתם משלבים קנאביס עם אלכוהול?
מחקרים פרה-קליניים (בבעלי חיים) מראים כי קיים קשר בין צריכת אלכוהול לבין שינויים במערכת האנדוקנבינואידית (המערכת בגוף דרכה משפיעים רכיבי צמח הקנאביס). קשר זה מעיד למעשה על אפשרות לפתח סבילות לחומר אחד בעקבות צריכתו של האחר. כשאדם מפתח סבילות לחומר, הוא צריך להשתמש בכמויות גבוהות יותר על-מנת לספק את התחושה לה הוא מצפה, וכך בעצם מתפתחת תלות פיזית (בדרך כלל הולך ביחד עם התמכרות פסיכולוגית). הבנת הקשר הקיים בין אלכוהול לקנאביס היא משמעותית בטיפולי גמילה באחד מהחומרים, במיוחד בעבור אנשים הצורכים באופן קבוע את שניהם.
ניסוי שנערך לפני 30 שנה בבני אדם הראה כי THC, החומר הפעיל העיקרי בצמח הקנאביס, דווקא הפחית את ספיגת האלכוהול אל הדם, ובכך הביא להפחתה בהשפעה הפסיכואקטיבית של המשקה על הנבדקים. במהלך הפוך, אלכוהול הביא לעליה בספיגת ה-THC בדם, בניסוי דומה שנערך על-ידי אותה קבוצת מחקר, עשור אחד מאוחר יותר.
ומה קורה בפועל?
מבחינה התנהגותית, מרבית המחקרים מראים כי האפקט של אלכוהול וקנאביס הוא מצטבר. כלומר, קנאביס ואלכוהול לא סותרים האחד את השני. הנזקים המוחיים המופיעים בעקבות צריכה כרונית של קנאביס בגיל ההתבגרות למשל, רק יחמירו אם נוסיף לקנאביס גם שתיית אלכוהול. מחקרים רבים מראים כי אחוזי תאונות הדרכים בהם היה מעורב שימוש גם בקנאביס וגם באלכוהול גבוהים בהרבה מהמקרים בהם היה שימוש בקנאביס לבדו (ולמען הסר ספק, מרבית המחקרים מדווחים כי שימוש בקנאביס לבדו כן מעלה את הסיכון לתאונות דרכים). בנוסף, גם הסיכון לפגיעה במצב הרוח ולתחושת חרדה בעקבות שימוש בקנאביס גבוה מעט יותר כשמשלבים אותו עם אלכוהול.
ניסוי מבוקר שנערך בשנות ה-90 בדק את ההשפעה של קנאביס, אלכוהול או השילוב שלהם על מדדים התנהגותיים שונים ביום שלאחר הצריכה. נמצא כי שילוב בין שני החומרים גרם לרמות גבוהות יותר של כעס, חרדה ותסמינים דכאוניים ביום שלמחרת השימוש, לעומת כל אחד מהחומרים בנפרד.
ניתן לסכם ולומר כי הידע על השילוב בין קנאביס לבין אלכוהול עדיין לוקה בחסר. בעוד הרכיב הלא-ממסטל העיקרי בצמח, CBD, משמש במקרים רבים לטיפול בהתמכרויות, מרבית הניסויים המבוקרים על השילוב בין קנאביס לאלכוהול מופנים בעיקר לחומר הממסטל בצמח, THC. עם זאת, גם כאן מדובר במקרים מעטים, ורוב הידע הקיים כיום בנוגע לשילוב של קנאביס ואלכוהול, עוסק בנתונים אודות צרכנים של הצמח באופן כללי, ללא התייחסות לזן שהם צורכים, לריכוז החומרים הפעילים או לאופן הצריכה. המסקנה העיקרית בנושא היא שתמיד כדאי לנהוג באחריות ולהיזהר: קנאביס ואלכוהול לבדם עשויים להביא לתופעות לוואי כאלו ואחרות ולפגוע בשיקול הדעת. השילוב ביניהם – דורש אחריות כפולה ומכופלת.