נשים רבות צורכות קנאביס. נשים רבות (ותגידו שאתם לא מופתעים) נכנסות להריון. האם שני הדברים יכולים ללכת ביחד? כיצד משפיעה צריכת קנאביס בזמן הריון על התפתחות העובר? כצפוי, אין לשאלה הזו תשובה ברורה. והסיבה היא מובנת: אף חוקר לא יעלה על דעתו את האפשרות שמישהו יאשר לו, מבחינה אתית, לקיים ניסוי מבוקר בו נשים צורכות קנאביס לאורך כל ההריון, ולבחון כיצד ישפיע הדבר על התפתחות התינוק שייוולד. לכן, כל הממצאים מבוססים על איסוף נתונים בדיעבד, באמצעות השוואה בין תינוקות שנולדו לנשים שצרכו קנאביס במהלך ההריון לבין כאלו שלא.
מתוך אותם מחקרים מתאמיים, אכן עולה עדות לכך שילדים שאמם צרכה קנאביס במהלך ההריון נמצאים בסיכון גבוה יותר לפגיעה התפתחותית. כך למשל, מחקר שפורסם בספרד ב-2020 מצביע על קשר אפשרי בין צריכת קנאביס בעת ההריון לבין התפתחות של הפרעות מצב רוח והפרעות קשב וריכוז בילדות. מחקר אחר, מ-2008, מראה שרמת ה-IQ של ילדים שהוריהם צרכו קנאביס במהלך ההריון היא נמוכה יותר.
עם זאת, מדובר בנתונים חלקיים שנאספו ממדגם נמוך של נשים, רובן גם צרכו אלכוהול או חומרים אחרים ועישנו קנאביס במהלך ההריון יחד עם טבק. לכן, קשה לייחס את הממצאים לרכיבים הפעילים של הקנאביס לבדו, ואף סביר למדי שמקורם בגורמים אחרים. מאמר סקירה מקיף שפורסם החודש (נובמבר 2021) קובע שעל אף המחקר ההולך וגובר בנושא, הקשר בין צריכת קנאביס במהלך ההריון לבין ההשלכות הפוטנציאליות על העובר עדיין רחוק מלהיות מובן.
אין כיום מענה חד משמעי לשאלה האם על נשים המעשנות קנאביס לצרכי פנאי להפסיק את ההרגל לחלוטין למשך תקופת ההריון. יתכן שלצריכת קנאביס באמצעות שמן או אידוי ללא טבק, ללא עשן וללא חומרים נלווים אחרים, לא תהיה כל השפעה שלילית על התפתחות העובר.
מעבר לפנאי, מדובר בצורך
ג' היא אישה שעישנה קנאביס על בסיס יומי לכל אורך ההריון. היא לא מקבלת קנאביס רפואי במרשם, אבל כן זקוקה לו ומטפלת בצרכיה באופן עצמאי. "עישנתי כל ההריון. לא כאבחון רפואי, כי אין לי אבחון, אני מעשנת מהצרכים שלי. בפועל המטרה היא רפואית, ואני בנוח עם זה", היא מתארת. "בהריון הייתה סוג של מלחמה בראש, מצד אחד זה הריון ואת רוצה להיות הכי בריאה, טהורה ונקיה, ועישון הוא לא טוב, אבל מצד שני גם לא רציתי לוותר על משהו שעושה לי טוב. זה אולי נשמע אגואיסטי, אבל אני חושבת שזה חשוב. כמובן שהייתה בי ההבנה שזה משהו שיכול כן להזיק כי אני מעשנת. סביר שאישה שמקבלת קנאביס רפואי, בהריון מציעים לה לעבור לצורת צריכה אחרת מעישון. נכון להיום הילדה שלי בת שנתיים והיא מאוד מתקדמת יחסית לגילה".
קנאביס ידוע כחומר מרגיע ומשפר מצב רוח, ובנוסף הוא מקל מאוד על בחילות. בהיעדר מחקר מעמיק מספיק, גם המתנגדים הגדולים ביותר של צריכת קנאביס בהריון לא יכולים לקבוע בוודאות שהוא מסוכן לעובר יותר מתחושת לחץ וחרדה מתמדת שחוות נשים בהריון, הסובלות מבחילות רבות, מקשיי שינה ומתופעות לוואי נוספות. "אני יכולה להגיד לך שזה העביר לי את ההריון בצורה נהדרת, כמעט ולא סבלתי מתופעות הלוואי המוכרות – בחילות, נדודי שינה", ממשיכה ג'. "היה לי הריון נפלא, הרגשתי שכמעט שום דבר לא השתנה. יש נשים שעוברות תהפוכות גדולות מאוד, שינויים גופניים, הורמונליים, פגיעה ביחסים עם בן הזוג. אני חושבת שהקנאביס היה לי כעזר מטורף".
גם בנוגע לבחילות בוקר, הביא הקנאביס הקלה משמעותית בחייה של ג'. "בתחילת ההריון לא עישנתי כי לא הייתי בארץ, והייתי קרוב ל-20 יום בגמילה בכפיה. אני נזכרת שכל בוקר הייתי מתחילה בהקאת בוקר. מאז שחזרתי לעשן הבחילות נעלמו".
קנאביס רפואי, תרופה לכל דבר
הכתבה הזו היא על קנאביס, אבל לא בהכרח על שימוש לצרכי פנאי. נשים רבות זקוקות לקנאביס כתרופה, ובמרבית המקרים מדובר בתרופה שאושר להן להשתמש בה רק אחרי מסכת ייסורים וניסיונות חוזרים ונשנים למצוא מזור באמצעות תרופות קונבנציונליות ללא הועיל (לו הייתה תועלת באחת מאותן תרופות, הרי שלא היה מתקבל האישור להשתמש בקנאביס רפואי). כלומר, רבות מן הנשים המשתמשות בקנאביס כתרופה לא עושות זאת ממקום אלטרנטיבי, או מניסיון לחקור את הצמח. במקרים רבים מדובר על תרופה שאין לה תחליף, כזו שהאישה חייבת להשתמש בה כדי לתפקד. וכן – לתפקד משמעותו גם להתנהל באופן נכון ובטוח במהלך ההריון, וגם לאחריו.
אם הקנאביס משמש כתרופה, הרי שבמקרה כזה יש להשוות אותו לתרופות כרוניות אחרות, שגם הן עשויות להשפיע על התפתחות העובר. טיפול בנשים בהריון באמצעות משככי כאבים קונבנציונליים, למשל, עשוי להוות גורם סיכון לעובר. גם בתרופות אנטי-דלקתיות ובנוגדי דיכאון טמון סיכון מסוים להתפתחותו התקינה. בהחלט מדובר כאן במקרים בהם יש לשקול טיפולים חלופיים, או לחלופין לצמצם את הטיפול במידת האפשר, על-מנת להעניק לאישה תנאי הריון אופטימליים, אבל יתכן מאוד שאין באמת אפשרות כזו.
אף אחד לא מסתכל באופן מוזר על אישה בהריון שנוטלת תרופות מרשם. לרוב אף אחד גם לא יודע אילו תרופות היא נוטלת. במקרה של קנאביס, לעומת זאת, אישה עם בטן הריונית וג'וינט ביד עשויה לגרור אין-ספור מבטים כועסים וזלזול. "מבחינת החברה, רבים הרימו גבה" מספרת לנו ג'. "למזלי, בן הזוג שלי, האבא של הילדה שלי, לו לא הייתה שום בעיה". הסטיגמה השלילית על קנאביס, על אף השיפור המשמעותי שחל בנושא בשנים האחרונות, עדיין קיימת, ואישה בהריון המעשנת קנאביס עשויה להיתפס כאחת שמזלזלת בבריאות בנה/בתה. כמה אנשים בכלל יעלו על דעתם שמדובר בתרופה לכל דבר?
"כשאישרו לי את הטיפול, עברתי בן-רגע ממצב של לא יכולה לקום מהמיטה למצב של תפקוד מלא"
ח' היא מטופלת קנאביס רפואי על רקע של PTSD." אני סובלת מאנדומטריוזיס ומהפרעת פוסט-טראומה, וכשאישרו לי את הטיפול, עברתי בן-רגע ממצב שאני לא יכולה לקום מהמיטה למצב של תפקוד מלא" היא מספרת. "ניסיתי בעבר כל מיני צורות טיפול, אבל לא תרופות מרשם פסיכיאטריות, כי חששתי מהסטיגמה. למען האמת, גם מקנאביס נמנעתי בגלל הסטיגמה. לא לפי התפיסה שלי, אלא בגלל הסטיגמה של הסביבה על אמא שמעשנת קנאביס. אבל לא מצאתי פיתרון אחר. מעבר לסטיגמה, אחרי שניסיתי הבנתי שזה פשוט עושה שינוי מטורף. הקנאביס ממש הרגיע לי פלאשבקים. זה כאילו מראה על חוסר רצינות, אבל ההפך הוא הנכון: הקנאביס ממש החזיק לי את ההיריון. זה מצחיק, זה נשמע כמו התמכרות, אבל הרופאה אמרה לי "כן, זו התרופה שלך". היא נתנה לי ולידציה".
אז מה התשובה?
על אף הסטיגמה, למציאות יש חוקים משלה. נשים רבות מעידות כי הן צורכות קנאביס במהלך ההריון. כשהמדע אינו מעניק תשובה ברורה לסוגיה הזאת – כל אחד מפרש אותה ככל העולה על רוחו.
אי לכך, חוסר הידע, ביחד עם עדויות ההולכות ומתרבות של נשים שעישנו קנאביס במהלך ההריון ללא כל השלכות שליליות, מביא לכך שנשים רבות בוחרות לצרוך קנאביס במהלך ההריון בין כה וכה. מחקר שנערך בצרפת בשנת 2014 הראה ש-1.2% מהנשים עישנו קנאביס בעת הריון. מאז נראה שהנתון הזה רק עולה. ב-2017, הגיע מספר הנשים המעשנות בזמן הריון בעולם המערבי ל-3.38%. בקנדה, מדינה בה השימוש בצמח חוקי לחלוטין, הגיע ב-2019 מספר הנשים הצורכות קנאביס במהלך ההריון ל-18% מהנשים.
לא בטוח בכלל שכל הנשים הללו צרכו קנאביס במהלך ההריון באופן מושכל והקדישו מחשבה יתרה להשלכות האפשריות. לא בטוח שגם לו עשו זאת, היה להן מהיכן לקבל מידע. הרבה שאלות ומעט תשובות - משפט כל-כך נפוץ כשמדברים על קנאביס בשנת 2021.