מצרים העתיקה ידועה כאחת מהציוויליזציות הקדומות המרתקות ביותר בהיסטוריה האנושית. בין השאר, ידועה גם הרפואה המתקדמת של המצרים באותן שנים קדומות, לפני אלפי שנים. קנאביס, כאחד הצמחים העתיקים ביותר בהיסטוריה של הגידולים החקלאיים על ידי בני-אדם, שימש כצמח מרפא בתרבויות שונות, וקיימות עדויות לכך מאסיה הרחוקה, מאפריקה, ובשנים מתקדמות יותר – גם מאירופה.
עוד רגעים בהיסטוריה של הקנאביס:
>> האומן המפורסם שקנאביס היה חלק בלתי-נפרד מחייו
>> הרופא שהביא את הקנאביס אל המערב
הרפואה המצרית, מעידים מחקרים, עשתה גם היא שימוש בסגולותיו של הקנאביס. קיימות עדויות, גם אם לא רבות, לכך שצמח ההמפ (קנבוס, זן של קנאביס) שימש לטיפול בדלקות עיניים ובכאבים כבר לפני 3,000 שנה ואף לפני כן. הממצא המעניין ביותר בנושא התגלה בשנת 1862, לצדה של מומיה שאותרה בנקרופוליס תבאי, במזרח מצרים. מדובר בכתב רפואי ארוך ומפורט, שזכה לשם "פפירוס אברס".
פפירוס אברס מכיל רשומות רבות של טיפולים רפואיים למחלות שונות ולמגוון בעיות שהטרידו את המצרי הממוצע בעת העתיקה. בין השאר, ניתן למצוא בו טיפולים לבעיות נשימה, להקלת כאבים, לפגיעה בזיכרון ואפילו למניעת מוות. במשך תקופה ארוכה, רבים מן הטיפולים המופיעים בפפירוס אברס לא זוהו על-ידי המתרגמים, אבל במשך השנים הצליחו בלשנים לתרגם יותר ויותר חלקים מן המגילה. כיום קיימת הסכמה בין מרבית החוקרים על כך שאחד מהטיפולים המופיעים בה הוא צמח הקנאביס.
פפירוס אברס תורגם במלואו באוניברסיטת לייפציג, והוא נמצא שם עד היום. הוא נחשב לתיעוד העתיק ביותר בעולם לשימוש רפואי בצמח הקנאביס, וקיימת סברה כי רבים מן הנוסחים המופיעים בו הועתקו למעשה מרשימות עתיקות הרבה יותר. הפפירוס מתוארך לסביבות שנת 1,500 לפנה"ס – מדובר באותן השנים בהן התרחשה יציאת בני ישראל ממצרים. לפיכך, קשה להימנע מהמחשבה כי בני ישראל במצרים השתמשו גם הם בצמח הקנאביס: בין אם להקלת כאבים אחרי שעות ארוכות של סחיבת משקלים כבדים על הגב, ובין אם סתם כדי להירגע, אחרי עוד יום קשה של עבודת פרך.
בני ישראל יצאו מעבדות לחירות בסופו של דבר, ובשנים האחרונות התגלה באזור ערד תיעוד לכך שגם בארץ ישראל העתיקה נעשה שימוש בקנאביס. קשה להאמין, אבל אלפי שנים קדימה הלגיטימציה של השימוש בקנאביס עדיין מוטלת בספק. בישראל, ואגב – גם במצרים.