קצת עובדות: באוקטובר 2022 נתפסו 200 ק"ג קנאביס בחממה בשטחי הפזורה הבדואית בנגב. בנובמבר 2022, הברחת ענק של כטון חשיש שעשתה את דרכה לישראל על אבובים לא הגיעה ליעדה בגלל מזג אוויר סוער, ומאות שקיות ארוזות נסחפו אל חופי הארץ. במאי 2022 הבריחו בדואים טון חשיש ממצרים, בינואר השנה המשטרה עצרה תושב נתיבות, לאחר שהתגלה במחסן דירתו כ-260 ק”ג סוכריות דובוני גומי טבולים ב-THC החומר הפעיל בקנאביס. על פי נתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מ-2015, נכון לשנת 2009 כ-233,335 אלף אנשים בגילאי 18-40 השתמשו בקנאביס בישראל.
על פי תשובת המשטרה לפניית התנועה לחופש המידע, בנתונים שהגיעו לאתר ynet, ב-2013 נתפסו בישראל 2.5 טון חשיש ו-1.1 טון קנאביס. בין 2011 ל-2013 נרשמה עלייה של 150% בתפיסת חשיש: מ-1,060 ל-2,552 ק"ג. במקביל, בין 2012 ל-2013 נרשמה עלייה של כ-50 אחוז בתפיסות קנאביס: מ-785 ל-1,171. ממשטרת ישראל נמסר לנו שבמהלך שנת 2022 נתפסו מעל 18,000 ק"ג של סמים מסוג קנאביס וחשיש. מחירו של טון חשיש הוא כ-200 מיליון שקל, החשיש המרוקני נחשב לטוב ביותר והמצרי לגרוע ביותר. בשנים האחרונות מדובר לא מעט על קנאביס בהקשר רפואי, אבל האם פעם דווקא הנתח של החשיש בתפיסות מחלק הסמים היה גדול יותר?
בן בן חרות, הרבליסט קליני בהתמחות העוסק ברפואת קנאביס 20 שנה, מנסה לנתח את המצב. "שוק החשיש בישראל מתחלק לשתי נישות: מעשני החשיש הוותיקים, כך אני משער, מהווים עד 10% מהשוק", הוא מסבר. "ויש את האסכולה השנייה, של אלה שמפיקים מהקנאביס הרפואי חשיש. בישראל מוכרים היום 30 טון גראס בחודש, 3 טון מהם זה חשיש. יש היום 1.7 מיליון מעשנים בישראלי. יש מנעד שלם של קטגוריות, איכויות ומחירים של חשיש. הצמח הוא חומר הגלם לתרופה, חשיש הוא בעצם התרופה עצמה, הוא בעצם שרף. אנחנו מנפים באופן אורגני את החשיש מהקנאביס וצורכים אותו לבד. זה דורש כמויות גדולות וקנאביס מאד טרי ואיכותי, וזה מתרגם את עצמו לכסף. לצרוך בישראל רק חשיש באופן רפואי זה דבר מאד קשה שדורש המון משאבים וניסיון".
מה יש בחשיש שהוא טוב יותר מתפרחות הקנאביס?
"כל החומרים התרופתיים בצמח, וגם חומרי הריח והטעם, כל אלה נמצאים בחשיש. העלים הם לא רלוונטיים לטיפול התרופתי. השרף זה מה שאנחנו מחפשים. מאז הרפורמה אין הדרכה ראויה לגבי הקנאביס ורוב האנשים צורכים אותו בעישון וזאת פרקטיקה לא נכונה, כשמעשנים צמח זה מייצר חומרים שמזיקים לגוף ומסרטנים מעצם הבעירה, אבל כשמפרידים את השרף והחומרים הפעילים אפשר גם לצרוך הרבה פחות, כי החומר מאוד מרוכז".
האם החשיש שמוכרים ברחוב הוא מסוכן יותר?
"האם הרעילו ועדיין מרעילים חלק מהחשיש? אני משער שכן, לא במובן הפשוט של רעל, אלא בכך שמוסיפים לו חומרים כדי להגדיל נפח ולהגדיל רווח. בעולם הרפואי הם מייצרים לעצמם, אז אין הרעלה, אבל בעולם השחור יש מנעדים ודרגות ודרכים לזהות את האותנטיות של החשיש. החשיש זה התרופה העתיקה שמפיקים מצמח הקנאביס, וזו גם הדרך היעילה ביותר לשמר את החומרים הפעילים לאורך זמן. כמה שהחשיש יותר ישן, הוא יותר איכותי.
"חולי סרטן נוסעים למרוקו כדי לאכול חשיש ולהרוג את הסרטן. אנשים עברו למדינות המקור של החשיש כמו מרוקו אפגניסטן, ספרד, מצרים, טוניס, הודו וג'מייקה כדי לרפא את עצמם. הם לא יכולים לקנות בארץ כי הם לא יכולים לדעת מה טיב החשיש, ובאופן מדיקלי צריך ציוד וכמויות גדולות. המדינה מסרבת להפיק את החשיש ומוצריו באופן מדיקלי ואי אפשר לגדל בארץ. אלא אם כן קיבלת היתר מהמדינה. הסטיגמה שמכניסים דברים זרים לתוך חשיש נכונה בחלקה, ולכן אנשים נמנעים מצריכת חשיש.
"סחר בחשיש הוא משהו מאד פופולרי ונפוץ. יש חשיש מהונגריה ומספרד ומרוקו. דברים מאוד איכותיים שמגיעים לארץ בהברחות. ויש חשיש שמגיע מלבנון, מצרים, איראן, ירדן וסוריה, שמרעילים אותו כדי להגדיל נפח. כימיה זה דבר מופלא יכולים לרסס על עלי גראס תרסיסים של נייס גאי או K300 והרבה חומרים אחרים. עשו את זה עבריינים שניסו להרוויח. אם הם תקועים עם 40 ק"ג סחורה שנראית טוב, אבל היא לא משפיעה, מרססים עליה תרסיס נייס גאי ושולחים לשוק, ואז אדם לא מנוסה מעשן את זה ועף לחלל. אבל בפועל הוא עושה לעצמו נזק פיזי. לטווח הארוך זה מאוד מסוכן".
שוק החשיש היה גדול יותר לפני עשר שנים?
"בוודאי, חיסלו את שוק החשיש כשסגרו את מעברים הגבול. לפני עשור, השימוש בחשיש היה הרבה יותר נפוץ והיה קל יותר להשיג אותו, אבל איכותו היה מוטלת בספק. היום להרבה יותר אנשים יש ידע. אני משער שלפני עשר שנים היחס היה הפוך, 30 טון חשיש ו-3 טון גראס. יש קהילה שלמה של מטופלי רפואי שמפיקים חשיש מהקנאביס שלהם".
אחת המשימות הכי גדולות של צה"ל בגבול מצרים היא למנוע הברחות. על פי נתונים רשמיים של יחידת מג”ן שנלחמת בהברחות סמים בגבול ישראל-מצרים, בין השנים 2014 ל-2018 הייתה עלייה של למעלה מ-3,500% בכמות הקנאביס שנתפסה בגבול מצרים בדרכה לישראל. על פי הנתונים של צה"ל, ב-2022 סוכלו 75 הברחות סמים ממצרים, ב-2021 סוכלו 180 ואנחנו מדברים רק על גבול אחד, ששם ב-2013 הסתיימה בניית גדר באורך של כ-200 ק”מ. כמות המסתננים בעקבות הקמת הגדר פחתה אבל ההברחות ממצרים נמשכו, וכידוע לא מעט הברחות מתרחשות מגבול לבנון וסוריה. אפשר לומר שתפיסות החשיש ירדו קצת, שתפיסות הקנאביס עלו אבל עדין מדובר בשוק חי ובועט.
ממשטרת ישראל נמסר: משטרת ישראל משקיעה משאבים רבים ומגוונים באכיפה ומניעה בכל הנוגע לעבירות הסמים ולפגיעה בשרשרת הפצתם, זאת במטרה לחשוף את מבצעי העבירות ולהביאם לדין, למען בטחון הציבור ושלומו.