עד שנת 2014, יום המריחואנה הבינלאומי צוין בארץ בדרך שקטה יחסית:
לרוב היינו מתכנסים בגני יהושע בתל אביב ומביעים את אהבתנו לצמח ואת מחאתינו על מצבו החוקי, או האי-חוקי, על רקע שלטי מחאה ססגוניים ומוסיקת טראנס.
ריח הקנאביס המתוק נישא כמובן באוויר, אך הקפדנו שלא להתגרות בשוטרים הסמויים שאיש לא הטיל ספק בנוכחותם.
בשנת 2004, נוכח הצפיות לקהל של אלפים, הודיע שר הבריאות דאז, דני נווה, כי בכוונתו להגיע לאירוע. הוא לא התכוון לבוא כדי לחגוג איתנו וגם לא כדי לנצל את ההזדמנות על מנת להכיר טוב יותר את החומר. "עמדתי לבוא לשם כדי להגיד להם שעידוד השימוש במריחואנה יכול להיגמר ברע. נכון שלא כל מי שמשתמש במריחואנה מגיע לסמים קשים, אבל האבחנה בעייתית", הסביר השר לתקשורת.
בסופו של דבר לא התאפשר לשר לבוא ולהטיף לנו, משום שהמשטרה לראשונה התערבה וסגרה את האירוע, בטענה ש"האירוע הפך מפיקניק תמים למסיבת סמים ולכן הוכרז כהתקהלות בלתי חוקית". האירוע המשיך מאז להתקיים כמעט מידי שנה, לרוב על מי מנוחות וללא התערבות המשטרה.
בשנת 2014 אוחד יום המריחואנה הבינלאומי עם אירוע אחר שארגנו עופר ברטוב ועמוס סילבר, לימים מייסד אפליקציית הטלגראס. "ליל הבאנגים הגדול", כך נקרא האירוע. הפעם, המארגנים הסירו את הכפפות וקראו למפגינים לעשן קנאביס בגלוי במהלך האירוע. המשטרה הגיבה בהתאם, מארגני האירוע נעצרו מראש (עילת המאסר הייתה "מעשה המרדה, קשירת קשר לעשות עוון והטפה להתאגדות אסורה") ובנוסף, הציבו כוחות המשטרה מחסומים גדולים סמוך לגן הוורדים וחסמו לחלוטין את כל הכניסות למתחם הסמוך לכנסת, בו אמור היה להתקיים האירוע. כ-2000 מפגינים פוזרו לבסוף בכוח על ידי המשטרה, מתוכם 30 נעצרו או עוכבו.
וכך, מי שלא רצה את ההפגנות הססגוניות אך המאופקות של יום המריחואנה, קיבל את "ליל הבאנגים הגדול" אשר יצר מציאות חדשה שבה אזרחים צורכים קנאביס בגלוי, בלי מסיכות, בנוכחות צלמי התקשורת ובנוכחות כוחות המשטרה.
"יש רבים שרואים באירוע 'ליל הבאנגים' (של 2014) את התחלת עידן הקנאביס החדש של ישראל, בו הסם המסוכן והמפחיד של פעם הוחלף בוויד קל להשגה" כתב בזמנו ג'וני סלומון במגזין "קאנה".
והנה אנו לפני יום המריחואנה 2021 – אירוע שהוא שילוב של "יום המריחואנה" ו"ליל הבאנגים": השיער השחור שלנו אמנם הלבין מזמן, אך העשב נשאר ירוק ואף השביח עם השנים.
הפעם אני מאמין שהאירוע יתמקד בקריאה לשחרורו של עמוס סילבר, כן, אותו עמוס שנעצר לראשונה ב 2014 יושב במאסר בישראל מזה כשנתיים בגלל שהקים את אפליקצית ה"טלגראס", שהנגישה את הקנאביס למאות אלפים.
עד אז, לא יכולת לרכוש קנאביס אם לא הכרת סוחר, או אם לא הכרת מישהו שהכיר מישהו שהכיר סוחר.
אפליקצית הטלגראס אפשרה לכל אחד, בסיכון מזערי, להזמין קנאביס באמצעות שליח ואף לקרוא לפני כן ביקורות על הסוחר.
וכך יכלו אלפי ישראלים להיחשף לצמח, לגלות את סגולותיו הרפואיות ואז, ללכת לרופא כדי לנסות להוציא רישיון רפואי. רבים מהם ניצלו עקב כך מהתמכרות למשככי כאבים ושיפרו משמעותית את איכות חייהם.
כיום, עמוס מואשם במעשים שלדעתי לא היו נחשבים לפליליים לו היה נרשם כחוק במס הכנסה ולו העוול ההיסטורי שנעשה לקנאביס היה מתוקן והפוליטיקאים שלנו היו סוף סוף "מזכים" אותו ומוציאים אותו מרשימת הסמים המסוכנים והאסורים.
ואז, "יום המריחואנה הבינלאומי" יהיה שוב פיקניק משפחתי חביב וססגוני.
אסיים את הטור בהרהורים על איך מדיניות הקנאביס בשנת 2025. הנה שני תרחישים:
התרחיש הראשון הוא אופטימי למדי:
למרות שלא הייתה זו כנסת שהאריכה ימים, הכנסת ה- 24 תיזכר אולי יותר מכל בשל החלטתה לבטל את הכללת הקנאביס ברשימת הסמים הקשים והאסורים: "הלגליזציה כאן, לכו תהנו, לכו תעשנו", הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו בנאום שנשא לאומה ושודר בכל ערוצי התקשורת בתחילת אפריל 2022.
את יום המריחואנה שצויין באותה שנה, 20/4/22, לא ישכחו אזרחי ישראל לזמן רב:
"אפילו בקרנבל בריו לא ראיתי שמחה כזאת", צוטט אחד מבין 150,000 החוגגים בכיכר רבין בתל אביב.
במסגרת הלגליזציה, שוחרר עמוס סילבר ממאסר לאחר שהתחייב לרשום את ארגון הטלגראס במשרדי מס הכנסה ומע"מ כחוק וכדין. סילבר אף הצהיר כי הוא מוכן, כמחווה של רצון טוב, לשלם מראש את מקדמות מס ההכנסה לשנת 2023:
"הלגליזציה תפתח אלפי מקומות עבודה בישראל, מאות אלפי תיירים יגיעו לכאן בקרוב!" הוא הוסיף בהתרגשות.
התרחיש השני הוא סופר אופטימי:
לאחר שבשנת 2022 הרגולטור החליט לעודד את התוצרת המקומית, על ידי מתן הקלות מנהלתיות, קיצור משמעותי בהליכים הבירוקרטים, מתן סובסידיות לחקלאים ופטור ממע"מ על מוצרים ישראלים בבתי המרקחת, הפכו מוצרי היבוא לפחות ופחות מבוקשים בקרב מטופלי הקנאביס הרפואי בישראל.
המגדלים הישראלים מצידם, הפיקו את הלקחים הנדרשים: הם החלו להקפיד על גידול נאות וסיפקו למטופלים אך ורק פרחים ריחניים ואיכותיים.
שנה לאחר מכן, בתחרות "גביע הקנאביס הרפואי הבינלאומי" שהתקיימה בברצלונה, זכו מגדלים ישראלים ב- 3 מתוך 5 המקומות הראשונים!
בשנת 2024 התקיימה התחרות בגני התערוכה, אצלנו בתל אביב.
התפוסה בבתי המלון הייתה מלאה חודשים מראש לקראת האירוע, אשר משך אליו את כל המי ומי בתעשיית הקנאביס העולמית:
"אנחנו שמחים לראות שבאים אלינו מכל העולם כדי ללמוד כיצד לגדל קנאביס רפואי איכותי", הצהיר הרגולטור הישראלי, מגיסטר יובל לנדשפט בטקס הפתיחה.
באותה שנה (2025) לקראת הבחירות לכנסת ה 34, הבטיח ראש הממשלה בנימין נתניהו כי אם יבחר שוב, הדבר הראשון שיעשה יהיה לגליזציה של הסמים הקלים: "רק ממשלת ימין חזקה בראשותי תעשה לגליזציה!" הכריז ערב הבחירות.
ועכשיו, בחזרה אל המציאות:
אין לי ספק שעד שנת 2025, הקנאביס יהיה חוקי לחלוטין במקומות רבים בעולם – וגם אצלנו, במדינת ישראל. מתנגדי הלגליזציה יכולים להביט על קולורדו ולהירגע: הלגליזציה עושה רק טוב ולכן השאלה איננה אם תהיה כאן לגליזציה אלא מתי תהיה כאן לגליזציה.
שלומי סנדק הינו יועץ בכיר "עץ הדעת" המרכז לקנאביס רפואי