שנת 2021 מגיעה אל סיומה, וזה הוא בדיוק הזמן המתאים לסכם את אירועי הקנאביס החשובים והגדולים שהתרחשו בעולם בשנה שחלפה. אנחנו נמצאים בעידן חדש, עידן בו עולם הקנאביס עובר בכל שנה שינויים דרסטיים ומרגשים, שלפני עשר שנים אף אחד לא היה מעז לחלום עליהם. כשכמעט חצי מארצות הברית כבר בלגליזציה מלאה, ואפילו מדינה ראשונה באיחוד האירופאי, הסיכום השנתי שלנו בהחלט גדוש באירועים שילכו איתנו עוד שנים רבות:

לגליזציה בניו-יורק

כבר לא מעט מדינות בארצות-הברית מתירות שימוש לצרכי פנאי בקנאביס. 18 מדינות, אם להיות מדויקים. אבל לא כל מדינה היא ניו-יורק. אחת מהמדינות המאוכלסות בארצות-הברית, ובמרכזה אחת הערים המאוכלסות בעולם, ניו-יורק הפכה השנה למקום ידידותי לצרכני הקנאביס. מבחינות רבות ניו יורק מהווה את הסמל הכי מוכר של אמריקה, והיא אחד מהיעדים התיירותיים המועדפים בעולם. המקום בו ניצב פסל החירות המפורסם הפך השנה לסמל של ממש לחירותם של צרכני הקנאביס לעשות כרצונם במרחב הפתוח. מעדיפים את זה בעישון או באידוי? עכשיו אתם יכולים לצרוך קנאביס גם מתוך התפוח הגדול.

תמיד באופנה, ניו יורק (צילום: Luciano Mortula - LGM)
צילום: Luciano Mortula - LGM

לא רק ניו-יורק: חוקי הקנאביס החדשים בארצות-הברית

המחוקקים בעשרות המדינות המרכיבות את ארה"ב עוסקים לא מעט בענייני הקנאביס, ובכל שנה מצטרפות עוד ועוד מדינות לרשימה המכובדת של מקומות בהם מתקיים טיפול רפואי בקנאביס ו/או שימוש לצרכי פנאי. בטקסס, בטנסי ובפנסילבניה הורחב החוק לשימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, במטרה לאפשר להתוויות נוספות לעמוד בקריטריון לטיפול בצמח. ברוד איילנד הוכרזה לגליזציה מלאה לשימוש פנאי בקנאביס, והיא תיכנס לתוקף בחודש אפריל 2022, בעוד בווירג'יניה יכנס חוק דומה לתוקף בשנת 2024. הצעות חוק רבות נוספות הנוגעות לאי-הפללה ולהסדרת השימוש הרפואי הועלו גם הן, ובוודאי ניתקל בעוד רבות שכאלה גם בשנה הבאה.

דגל ארה"ב קנאביס (צילום: AlexLMX, shutterstock)
צילום: AlexLMX, shutterstock

הלגליזציה מגיעה לאירופה

ביבשת אליה אנחנו נוהגים לשייך את עצמנו המצב שונה מאוד מבארה"ב. במשך שנים, צריכה גלויה של קנאביס באירופה נעשתה בעיקר בהולנד, אולם כעת מגיעות רוחות של שינוי. בראש ובראשונה – לוקסמבורג (שאישרה את השימוש בקנאביס לצרכי פנאי, אבל החוק טרם נכנס לתוקף) ומלטה (שאישרה באופן רשמי לגליזציה של קנאביס בשטחיה), הן שתי המדינות הכי קרובות לישראל בהן תוכלו לצרוך קנאביס באופן חוקי, גם אם אתם לא מחזיקים ברישיון מטעם משרד הבריאות. חוץ מזה, הדיווחים על כוונות הממשלה החדשה בגרמניה להכיל לגליזציה נראים ממשיים, וכך גם משאל העם באיטליה בנושא נשמע מבטיח. בהחלט יתכן שגם בסיכום השנה הבאה בעולם הקנאביס, יהיו לנו לא מעט דברים לכתוב על אירופה.

ZGPhotography - מלטה (צילום: ZGPhotography , shutterstock)
צילום: ZGPhotography , shutterstock

ההתנגדות של עולם הספורט לקנאביס מתחילה להישבר

כשהאצנית האמריקאית שקארי ריצ'רדסון הושעתה מסגל נבחרת ארה"ב למשחקים האולימפיים בטוקיו, היא בוודאי לא האמינה שהסיפור האישי שלה יגרור רעש ציבורי כל-כך גדול. כמובן שהייתה חשיבות גם להיותה שם בכיר באתלטיקה האמריקאית, ולכך שהיא נחשבה כמועמדת ראויה לזכות במדליית זהב בריצת ה-100 מטרים, אבל היה שם גם יותר מזה. היה שם כאב של הרבה מאוד ספורטאים שלא מורשים להשתמש בקנאביס, או שמשתמשים בו בסתר, בין אם כדי להקל על כאבים, להפחית חרדה או סתם כצורך פנאי מרגיע.

באולימפיאדה ריצ'רדסון לא השתתפה, אבל יתכן שהדיון הציבורי החשוב שהתעורר בעקבות ההשעיה הוא זה שהביא את הסוכנות העולמית למניעת סימום בספורט להודיע כי תבחן את נושא הקנאביס מחדש במהלך השנה הקרובה.

במקביל לאירועים שתוארו לעיל, הודיעה ליגת הכדורסל האמריקאית (ה-NBA) כי היא מפסיקה לבצע בדיקות קנאביס יזומות לשחקנים. בין המילים, משמעות האמירה היא כי ה-NBA לא מייחסת עוד חשיבות לשימוש בקנאביס, ולא רואה בו גורם המשפר ביצועים ובוודאי לא כזה המסכן את בריאות השחקנים. לאחרונה הודיעה הנהלת הליגה כי הנוהל החדש יישאר בתוקף גם בשנת 2022.

ההיסטוריה הספורטיבית הכי גדולה בתחום הקנאביס התרחשה לפני פחות משבועיים, כאשר לוחם ה-MMA הקנדי אליאס תיאודורו הפך לספורטאי הראשון אי פעם שעולה לתחרות, באישור, כשהוא מטופל בקנאביס רפואי. לשנה הבאה בענפים נוספים.

אתלטיות (צילום: 
Matt Lee, unsplash)
צילום: Matt Lee, unsplash

המדע בעקבות הקנאביס: יותר מחקרים ב-2021 מבכל שנה אחרת

חיפוש של המילה קנאביס במאגר המידע פאבמד (Pubmed) (מאגר מידע נרחב למאמרים מדעיים ואקדמיים) מעלה לא פחות מ-3,500 תוצאות משנת 2021. הווה אומר 3,500 מאמרים מדעיים, שרובם נכתבו בעקבות מחקריים או עליהם, וכולם משנת 2021. זאת לעומת 3,117 מאמרים משנת 2020 ורק 2,469 בשנה שקדמה לה. יד ביד עם עולם הרפואה, המקבל באופן נרחב יותר את הקנאביס כטיפול לגיטימי, כך גם האקדמיה והתעשיה מרחיבות עשרות מונים את תחומי המחקר סביב הצמח ומעשירות את הידע המדעי הקיים.אודותיו.

_OBJ

ובישראל?

בארץ אנחנו מתקדמים בצעדים קטנים הרבה יותר. הקנאביס עדיין אינו חוקי, והמחקר מלגליזציה גדול. אבל ארועים נקודתיים שמתרחשים כל שנה נותנים תקווה לעתיד ירוק ורוד יותר. בשנת 2021 חצתה ישראל את רף 100,000 המטופלים, ונכון לנובמבר 2021, בישראל מטופלים למעלה מ-108,000 אנשים בקנאביס. בנוסף, אישור הצעת החוק להסדרת השימוש בקנאביס למטרות רפואיות הביא, לראשונה אי פעם בהקשר זה, להקמתה של ועדת הקנאביס בכנסת.

מעולם לא היה בישראל שר העומד על דוכן הנואמים במליאת הכנסת ומצהיר קבל עם ועדה כי הוא תומך בלגליזציה. גם זה השתנה השנה. רב המרחק בין דיבורים למעשים, את זה כבר למדנו, אבל ישראל מתקדמת לעבר קבלה והכלה של הקנאביס, וגם פה אפשר להרגיש שביב קטן של אופטימיות לקראת השנה הבאה.