עד כמה שוק הקנאביס הרפואי בארץ בצמיחה? ב-1992 היה בישראל רק חולה אחד עם רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, ב-2013, המספר כמעט הגיע ל-6,000 ונכון לאוגוסט האחרון – 71,323 רישיונות פעילים בארץ. רק לפני שנתיים המספר עמד על חצי  - כ-35 אלף.  ואלה לא המספרים היחידים שאתם צריכים להכיר כדי להבין עד כמה תחום הקנאביס הרפואי בארץ הולך צובר תאוצה:

עוד נתון מדהים הוא שבינואר 2019 המינון הכולל שנצרך היה 1,054 ק"ג ובאוגוסט האחרון – 2,523 ק"ג, כך שבממוצע כל מטופל צורך בחודש כ-35 גרם. עד הרפורמה שהתקבלה לפני כשנה וחצי, כל מטופל שילם בלי קשר לכמות שצרך, אבל כיום המטופלים נאלצים לשלם לפי כמות ולפי הזן שבחרו ובממוצע – 280 שקלים לעשרה גרם. חישוב פשוט מוביל לסכום של 980 שקלים בממוצע לחודש עבור כל מטופל – סכום לא מבוטל שאינו מסובסד ע"י משרד הבריאות, נכון לרגע זה.

עלות התהליך לקבלת רישיון עומדת כיום על 285 שקלים כולל מע"מ, אך בשל הקשיים הבירוקרטיים, מסתבר שכיום יש בשוק גורמים אזרחיים "מתווכים" שמציעים לחולים את הסיוע שלהם בתהליך עבור דמי תיווך. בארץ יש מעל 100 רופאים המוסמכים לתת רישיון לצריכת קנאביס רפואי.ברחבי הארץ יש כ-12 מגדלים בעלי רישיון לגידול קנאביס לשימוש רפואי וארבעה מפעלים בעלי רישיון לייצור הקנאביס.

כ-110 בתי מרקחת בסך הכל מורשים למכור קנאביס רפואי, אך באופן לא מפתיע, רק כרבע מהם נמצאים מחוץ לטווח שבין חדרה לגדרה. המטופלים בפריפריה, כמו תמיד נדרשים לנסוע רחוק יותר או להיות יצירתיים בדרך להשגת החומר.

בית מרקחת אילוסטרציה (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
רק רבע מבתי המרקחת שמוכרים קנאביס רפואי נמצאים בצפון ובדרום | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

לא רק המטופלים בפריפריה נדרשים ליצירתיות – בעקבות מצב משתנה קבוע בזנים ובכמות, מטופלים רבים שדיברנו איתם מתארים סיטואציה יומיומית שבה הם נאלצים לברר כמעט מדי יום במספר בתי מרקחת איזה זן זמין לרכישה וגם אז, הם לא באמת יודעים מה יקבלו. אי היציבות ואי הוודאות נובעת מכך שלכל זן יש תאריך גידול, קציר ואריזה שונים וע"פ זה הוא מקבל מספר סידורי אחר (אצווה בשפה המקצועית). במילים אחרות, מטופל יכול להזמין את אותו זן שבו השתמש בפעם הקודמת, אך בשל תנאי גידול שונים על אותו הזן, אחוז החומר הפעיל יכול לעלות ב-5% וההשפעה תהיה אחרת לחלוטין וחזקה באופן משמעותי.


בעקבות תיסכול מהסיטואציה שנוצרה אחרי הרפורמה, אור חמו, בן 26 שמטופל כבר כמה שנים בעקבות פציעה בצבא, החליט ביחד עם שותף בשם מור פינטו, להקים קבוצת פייסבוק שבה מטופלים מסייעים אחד לשני על ידי פרסום רשימות מסודרות של מלאי בבתי מרקחת. הקבוצה שנקראת "פרחים רפואיים" כוללת היום כבר מעל 8,000 חברים ומהווה מרחב סטרילי לתקשורת עניינית יומיומית בין החברים כדי להקל אחד על השני.

בעקבות ההצלחה, צ'מו ושני שותפיו שעובדים כמתכנתים – בר טואף ואליאב נקם, החליטו להקים פלטפורמה ייעודית שעלתה לאוויר לפני מספר שבועות. השלושה, הצליחו לגייס מעל 50 בתי מרקחת ברחבי הארץ שמשתפים פעולה ומעדכנים באופן יומיומי את מלאי הזנים שלהם באתר. מעבר לזנים עצמם, ניתן למצוא באתר גם מוצרים נלווים אחרים שמשמשים את המטופלים ובסך הכל – 281 מוצרים שמציעים הספקים השונים. משרד הבריאות כבר מכיר את הפלטפורמה, אך עוד לא פנוי במטרה לשיתוף פעולה רשמי.

 

הנתונים הרשמיים נאספו מאתר משרד הבריאות | סייע בתחקיר לכתבה – אור חמו