בעונה החמה הזאת של השנה מומלץ כמובן לשתות הרבה מים כדי להימנע מסכנת התייבשות, ואם אתם משתמשים בקנאביס - כדאי שתקפידו אף יותר. "יובש בפה הוא אחת מהתופעות שמשתמשים מדווחים עליהם", אומרת  דר ליאורה שכטר, ראש תחום כאב קופת חולים מאוחדת ומנהלת מרפאת הכאב "הרצליה מדיקל סנטר". "מדובר בתופעה ממשית ואמיתית שנובעת מדיכוי בלוטות הרוק על ידי הקנבינואידים. עקב  כך נגרמת ירידה בכמויות הרוק בחלל הפה. התופעה בולטת יותר באנשים שעושים שימוש בעישון או אידוי ופחות במשתמשים בשמן. מעבר לתחושה הלא נוחה שנובעת מיובש בפה, לעתים עד כדי השפעה על אכילה ודיבור, לרוק חשיבות רבה בהיגיינת הפה. הוא מסייע בשטיפה החוצה של חיידקים ושאריות מזון מהפה, שומר על לחלוחית בריריות ומאזן את רמת החומציות בחלל הפה. כשכמות הרוק אינה מספקת, ישנה עליה בסיכון למחלות וכיבים בריריות. כמו כן, עודף  החיידקים שאינם נשטפים החוצה עקב ירידה בכמות הרוק, יביאו לייצור מוגבר של חומצה בחלל הפה. לעליה בחומציות השפעה ישירה על עששת ופגיעה בשיניים: יותר סיכון לחורים בשיניים, נסיגת חניכיים ועוד. מעבר לכך תתכן פגיעה בחוש הטעם וצורך מתגבר לשתות. שתיה אכן תשפר את תחושת היובש. אמצעים אחרים הינם  שימוש במסטיק או סוכריות מציצה ללא סוכר, ושמירת יתר על היגיינת הפה. ירידה בצריכת קנאביס בדרך כלל תביא עם הזמן לחידוש יצור הרוק בפה".

אישה מעשנת סובלת מכאב ראש (צילום: Lalo Nahual, shutterstock)
מעשנת קנאביס | צילום: Lalo Nahual, shutterstock

אירית אבישר, אחות אקדמאית העוסקת בטיפול בקנאביס, מוסיפה: "קנאביס, כמו תרופות פסיכיאטריות, תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, חוסמי סידן ועוד, יגרמו ליובש בפה. הסיבה: ההשפעה על מערכת העצבים הסימפתטית, והרוק שהופך סמיך יותר וגם תנועתו מוגבלת. שימוש בקנאביס מייבש ריריות ובעקר את הרוק אבל לא רק אותו. נשים מדווחות על יובש בנרתיק לעתים עם צריכה של קנאביס ולכן חשובה ההידרציה, לשתות מספיק מים. הרוק מכיל 99% מים ו-1% חלבונים, אלקטרוליטים ואנזימים. העיכול מתחיל כבר בפה, בעזרת הרוק שמכיל עמילאז, (אנזים שבעיקר מפרק סוכרים מורכבים כמו עמילן לסוכרים פשוטים, פעיל בעיקר בבלוטת הלבלב ובלוטות הרוק). כשהפה יבש, קשה יותר לדבר ולבלוע מזון.  ברוק יש גם חומרי סיכה".

האם יש סכנה ממשית סביב התייבשות בריריות והפה?
אבישר: "מטופלים חולי סוכרת או אלו שצורכים סטרואידים הם בסיכון הגבוה ביותר. מעשנים גם סובלים יותר מיובש בפה. הרוק חשוב למניעת זיהום חיידקי ופטריות בפה ובמערכת העיכול. הרוק מוריד את דרגת החומציות בפה, ולכן מגן על השיניים. למשל לפני הקאה, המוח נותן הוראה להפריש יותר רוק, כדי להגן על השיניים וריריות הפה מהחומציות שתעלה מהקיבה. מאחר והרוק הוא חומר ניקוי טבעי לבריאות הפה; הוא שוטף חיידקים ומגן על השיניים. אם הפה יבש מרוק, יש פחות הגנה מפני עששת ומחלות חניכיים. מומלץ לבצע שטיפות פה עם מים וכמה טיפות שמן ארומטי מנטה, ולא עם מוצר שמכיל אלכוהול".