אחת הטענות המוכרות ביותר של תומכי לגליזציה של קנאביס מתבססת על ההשוואה לאלכוהול. כיצד יתכן, עולה השאלה, שקנאביס זוכה ליחס עוין מהרשויות ומסווג כסם מסוכן, בעוד השימוש באלכוהול חוקי לחלוטין והוא נמכר באופן לגיטימי בכל פינה? בכתבה הזו ננסה לענות על השאלה מההיבט של ההשפעות של שימוש במהלך ההריון. האם השפעת הקנאביס על הריון דומה לזו שיש לאלכוהול? או שמא מדובר באפקט שונה לחלוטין?
השפעת קנאביס ואלכוהול על הריון
מאז שהלגליזציה של קנאביס החלה להתפשט בהרחבה בארצות הברית ובעולם, התפרסמו מחקרים רבים העוסקים בהשלכות שעשויות להיות לשימוש בקנאביס במהלך ההריון. במיוחד בשלוש השנים האחרונות נחקר הנושא יותר ויותר, בדגש על ההשפעות על התפתחות הילד העתיד להיוולד. בין השאר, דובר על סיכונים שונים לפגיעה בהתפתחות העובר, על סיכון לפגיעה בבריאותו הנפשית של הילד, על בעיות משקל בילדות ואפילו על פגיעה באיכות החלב של האם.
>> אלכוהול מול קנאביס: ההבדל בהשפעה על נהיגה ברכב
קיימת תחושה שבשנים האחרונות אנחנו שומעים על יותר ויותר מחקרים העוסקים בהשפעת השימוש בקנאביס על הריון, ופחות על מחקרים דומים הקשורים לאלכוהול. אבל יתכן שהתחושה הזו מבוססת בעיקר על העובדה שבכל הנוגע לקנאביס, עדיין רב הנסתר על הגלוי, ונשים רבות צורכות קנאביס בהריון כשהן אינן מודעות להשלכות האפשריות שעשויות להיות לכך. מה גם שנשים רבות עושות שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים, עם או בלי קשר להריון.
בניגוד לכל הקשור לקנאביס, ההבנה כי שתיית אלכוהול מסכנת את העובר ואת הילד כבר ידועה בציבור כעובדה מוגמרת, ומחקרים חדשים המתפרסמים בנושא אינם בגדר חדשות של ממש. עם זאת, מחקרים כאלו בהחלט מתפרסמים חדשות לבקרים, אפילו בתדירות הגבוהה מתדירות מחקרי הקנאביס בנושא. רק לשם המחשה, בשנת 2022 פורסמו 218 מאמרים מחקריים שונים המכילים את מילות המפתח 'קנאביס' ו'הריון'. זאת לעומת 1,090 מחקרים העוסקים בהריון ובאלכוהול (על פי מאגר המידע Pubmed).
סיכון של 50 אחוז
כדי להשוות בין ההשפעות של קנאביס ושל אלכוהול על הריון, ראשית יש לסקור בקצרה את השפעות האלכוהול על הריון, שכן מדובר בנושא נרחב שנחקר ונלמד לעומק במשך עשרות שנים, וכאמור גם בשנים האחרונות. כאמור, מדובר בנושא שנחקר ונלמד הרבה יותר לעומת ההשפעות של קנאביס, וזאת כיוון שהשימוש באלכוהול הוא חוקי לחלוטין בכל מדינות העולם המערבי, והיה כזה במאה השנים האחרונות.
אלכוהול ידוע בהשפעתו כחומר המביא לכיווץ כלי דם. על פי מכון דוידסון למדע, צריכת אלכוהול במהלך ההריון עלולה לגרום לכיווץ כלי דם המספקים חמצן לעובר, ובכך לפגוע באספקת החמצן שלו שהוא מקבל. שינויים נוספים הנובעים מצריכת אלכוהול, כגון ירידה באספקת גלוקוז ובוויטמינים שונים, עלולים גם הם לגרום לפגיעה בהתפתחותו התקינה של העובר.
התסמונת הנובעת מחשיפה קבועה של עובר לאלכוהול נקראת "תסמונת האלכוהול העוברית". ניתן לזהות ילד שנולד לאם שצרכה אלכוהול במהלך ההריון על פי סממנים חיצוניים כגון שפה עליונה דקה, אף קצר ומפתח נמוך של העיניים. אבל מעבר להיבט החיצוני, כוללת התסמונת גם פגיעה מוחית שעלולה להתבטא בהפרעות התנהגות וקשב, בבעיות זיכרון ולמידה ואף בנזק למערכת הראייה והשמיעה. מחקרים מראים שצריכה של כ-2 משקאות אלכוהולים מדי יום במהלך חלק מההריון מעלה ב-50% את הסיכון של העובר לסבול מתסמונת האלכוהול העוברית. צריכת כמות גדולה, של כ-6 משקאות ביום אחד במהלך ההריון, מייצרת סיכון דומה.
אז מה עדיף?
בואו נבהיר משהו: בכלליות, במהלך ההריון עדיף לא לצרוך קנאביס ולא לצרוך אלכוהול. ככלל, עדיף לא לצרוך חומרים שההשפעה שלהם לא ברורה לחלוטין, בטח שלא במהלך תקופה רגישה כמו הריון. עם זאת, בנוגע לקנאביס מדובר בסוגיה שעשויה להיות מורכבת, במיוחד בעבור נשים הצורכות את הצמח כחלק מטיפול רפואי. האם לטובת התפתחות העובר עדיף שהאם תסבול מרמות לחץ גבוהות, מחרדה מתמדת או מכאבים בלתי נבלים מאשר שתעשן קנאביס אחת לכמה זמן? לא בטוח. אבל לפחות בכל הנוגע לשימוש פנאי בצמח, ניכר שעדיף להימנע ממנו.
על כל פנים, ככל הידוע למדע עד כה, הנזקים שגורמת צריכת קנאביס במהלך ההריון קטנים באופן משמעותי מהנזקים שעלולים להופיע כתוצאה מצריכה מתמדת של אלכוהול. זה לא אומר שהאחד טוב והשני רע, אלא ששניהם רעים במידה זו אחרת. בדיוק כמו בהקשר של נהיגה ברכב. אלא שבכל הנוגע להשפעות של השימוש בחומרים הללו על התפתחות העובר במהלך ההריון, נראה שהקנאביס מנצח. בקצת.