כולנו סובלים מכאבים מדי פעם, אך כמעט 30% מהאוכלוסייה סובלת מכאבים כרוניים. כאב כרוני מוגדר ככאב המופיע ברציפות באותו מקום ונמשך יותר משלושה חודשים. לפי הנתונים, הכאב הנפוץ ביותר הוא באזור הגב התחתון. אז איך מתמודדים עם הכאב? ישראלים רבים נוטלים משככי כאבים ממשפחת האופיאטים – תרופות הנמכרות במרשם רופא המופקות מצמח האופיום. בטווח הקצר התרופות האלו אמנם מסייעות בהקלה על הכאב, אך ידוע כי הן עלולות לגרום לתופעות לוואי רבות, להתמכרויות ואף למוות.
בשנים האחרונות יותר ויותר רופאים ממליצים למטופלים שלהם אלטרנטיבה אחרת להפחתת הכאבים – טיפול בקנאביס רפואי. אז עד כמה באמת יעיל הקנאביס בטיפול בכאב? ומהי הסכנה של צריכת אופיאטים?
"ראשית, חשוב להבין שהכאב הוא חוויה סובייקטיבית. כל אחד מאיתנו מפרש כאב באופן שונה. כשהכאב הופך להיות כרוני, המוח של האדם משתנה. אתה מתחיל להתמקד יותר ויותר בכאב וזה פוגע בתפקוד היומיומי", כך אומר ד"ר דרור רובינסון, מומחה לאורתופדיה, מנהל יחידת מחקר ומרפאת כף הרגל במרכז הרפואי רבין ויו"ר האגודה לרפואה קנבינואידית בישראל. "הטיפול הסטנדרטי בכאב הוא באמצעות תרופות ממשפחת האופיאטים, זריקות שונות, פיזיותרפיה וטיפולים ברפואה משלימה. לפי משרד הבריאות, רק אחרי שנה של טיפול סטנדרטי אפשר להגיש בקשה לקבלת רישיון לקנאביס רפואי".
מה הם בעצם אופיאטים?
"אופיאטים אלו תרופות כימיות. הן מבוססות על חומר טבעי שיש לנו בגוף שנועד להפחית את הכאב. התרכובות הכימיות נקשרות לקולטני האופיואיד במערכת העצבים המרכזית ובאזורים שונים בגוף שלנו וכך תורמות מאוד להקלה על הכאב. לטווח הקצר, אופיאטים הם מאוד יעילים ומפחיתים כאב באופן דרמטי, אבל כאשר אנשים צורכים אותם במשך שנה ויותר, המוח מתרגל להשפעה של התרופה. כתוצאה מכך, כדי להשיג את ההשפעה יש צורך במינון גבוה יותר. סף הכאב הולך ויורד, וככל שצורכים את האופיאטים כך כל גירוי קטן גורם לכאב חזק יותר. בסופו של דבר התרופה הזאת הופכת ללא יעילה".
בין השנים 1999-2017, התרחש משבר האופיאטים ברחבי ארצות הברית. הרופאים רשמו למטופלים שסבלו מכאבים תרופות אופיואידיות בתדירות גבוהה וכתוצאה מכך כמעט 400 אלף אמריקאים מתו ממנת יתר של אופיאטים. "האופיאטים פגעו בעיקר בקבוצות של לבנים מהמעמד הבינוני-נמוך. האמריקאים החלו להתמכר לאופיאטים וכתוצאה ממינון יתר הם חוו דיכוי נשימתי והלכו לעולמם. היו מטופלים שהזניחו את עצמם בשל ההתמכרות לאופיאטים, הפסיקו לאכול ומתו מרעב. בנוסף, ההתמכרות הובילה להתנהגויות אנטי חברתיות ולנהיגה רשלנית שגרמה גם היא למוות". כתוצאה מהמשבר, הוכרז על מצב חירום בשנת 2017 שהוארך עד לשנת 2021. "הישראלים פחות נפגעו מהאופיאטים בהשוואה לאמריקאים משום שמשרד הבריאות בישראל הקשה על קבלת מרשמים לאופיאטים", מסביר ד"ר רובינסון.
תופעת לוואי נוספת של האופיאטים היא "צמצום האישיות" של המטופל: "החיים של המטופל סובבים רק סביב המנה הבאה ואיך הוא משיג אותה. העבודה, הזוגיות, המשפחה והפנאי כבר לא מעניינים אותו. זוהי התמכרות נפשית לאופיאטים. בשל הירידה בסף הכאב המתרחשת בטווח הארוך, המטופל נהיה עצבני יותר ויש לכך השפעה שלילית על כל היבטי החיים שלו". ד"ר רובינסון מוסיף כי האופיאטים גם עלולים לגרום לחוסר תיאבון, לרזון קיצוני, לבחילות ולהפרעות בשינה: "השינה אינה מרעננת כתוצאה מצריכת האופיאטים. זוהי כמו התעלפות אחרי שתייה מוגזמת של אלכוהול ואתה קם חלש יותר".
כאמור, לאחר שנה של טיפול בכאב עם תרופות קונבנציונאליות, ניתן להגיש בקשה לקבלת רישיון לקנאביס רפואי. ד"ר רובינסון הוא אחד מהרופאים בארץ אשר מנפיקים רישיונות כאלה והוא ממליץ מאוד על הטיפול בקנאביס רפואי: "לפני 120 שנה הקנאביס נחשב לאחת התרופות הנפוצות עד שהוא נאסר לשימוש ונכנס לפקודת הסמים המסוכנים. לכן, יש קושי לקבל קנאביס כטיפול ראשוני. עם הזמן עלתה המודעות לתועלת שלו, ויותר ויותר מטופלים החלו לקבל קנאביס רפואי לטיפול בכאבים. במיוחד בהתחשב במודעות שיש כעת לסכנות של האופיאטים".
איך קנאביס משפיע על הכאב?
"יש המון מחקרים ותיאוריות על הסגולות של הקנאביס. אנחנו לא באמת מבינים כיצד הקנאביס משפיע עלינו. אפשר לומר שההשפעה של הקנאביס היא בממשק שבין גוף ונפש. הקנאביס מחקה את המולקולות הטבעיות שיש לנו בגוף והוא עוצר הולכה של סיבי כאב לאיברים שונים. הקנאביס משפיע על הצורה שבה המוח תופס את הכאב ובכך הוא מוביל להפחה גדולה בכאבים. חשוב להבין שקנאביס הוא חומר מסוכן שיכול לגרום להתמכרות, לשינויים במוח בעיקר בקרב צעירים ולפגיעה בעובר. יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון את הסכנות של חוסר הטיפול בקנאביס. כאשר הכאב גורם לאנשים לחוסר תפקוד יומיומי ולהסתגרות בבית, אז עדיף לצרוך קנאביס שעוזר לאדם לנהל חיים מלאים ולהיות רגוע יותר".
ד"ר רובינסון מציע למטופליו טיפול בקנאביס רפואי הנצרך במשאף. מדובר על המשאף הרפואי SyqeAir של חברת המדטק הישראלית Syqe (סאיקי), המאפשר טיפול עם קנאביס באמצעות שאיפה ללא השפעות פסיכואקטיביות וללא נזקי עישון: "בישראל ניתן לצרוך קנאביס בעישון, בשמן או במשאף. השימוש הנפוץ ביותר הוא בעישון, אבל קשה לי כרופא להמליץ על צריכת קנאביס בעישון בגלל הנזקים של העישון. מצד שני, מטופלים מעידים שטיפול באמצעות שמן לא תורם לשיפור רב בהפחתת הכאב ואינו יעיל. בנוסף, השמן אף עלול לגרום להרעלת קנאביס כתוצאה ממינון יתר. מהסיבה הזאת אני ממליץ על המשאף החכם. הוא מאפשר לקבל מינון מדויק של הקנאביס בהתאמה אישית למטופל, ובניגוד לעישון שיכול להתפזר ברחבי החדר, עם משאף חכם כל החומר הפעיל נכנס לריאות. המשאף מתאים לשימוש ביתי ובאמצעות אפליקציה ניתן לעקוב אחר הטיפול. בנוסף, למשאף אין השפעה סביבתית כמו עישון – אפשר להשתמש במשאף גם בעבודה מבלי להפריע לאיש. המשאף מסייע להפחית את הכאב בתוך דקות ויש לו השפעה של עד שמונה שעות".
איך אתה מתרשם מההשפעה של הקנאביס על המטופלים שלך?
"בעזרת הטיפול במשאף כ-80% מהמטופלים הפחיתו את השימוש במשככים ממשפחת האופיואידים. אני ראיתי אצל המטופלים שלי שיפור משמעותי בכאב בעקבות הטיפול בקנאביס. כשמודדים כאב יש סקאלה שנעה בין 1 ל-10 והטיפול מסייע להפחית את הכאב ב-6-7 דרגות. כ-70% מהמטופלים חוזרים לפעילות ומצליחים לתפקד טוב יותר בעבודה, בזוגיות ועם המשפחה. רבים מהם מעידים על שיפור באיכות החיים".