זה קרה במרץ 2019 המשטרה עצרה בו זמנית – בחמש מדינות שונות – 42 מהבכירים בארגון טלגראס. להזכיר, טלגראס הייתה רשת להפצה ומכירה בישראל של קנאביס באמצעות אפליקציית טלגרם. לא מעט דברים השתנו מאז בכל מה שקשור לקנאביס רפואי ולמעמדו החוקי, אבל מייסד טלגראס, עמוס סילבר, נמצא במעצר לפני משפט כבר שלוש וחצי שנים בכלא רימונים. כתב האישום מייחס לסילבר עבירות לא מעטות, בין היתר ניהול ארגון פשיעה, תיווך וסחר בסמים מסוכנים. בכתב האישום הוא הוגדר כ"ראש ארגון פשע". כתבי אישום הוגשו נגד 27 עצורים נוספים, כולם שוחררו למעצר בית חוץ מסילבר. האם זה חוקי להשאיר אדם כל כך הרבה שנים במעצר לפני משפט? התשובה היא כן. אבל האם זה אנושי? זאת כבר שאלה אחרת.
"עמוס הוא סמל למאבק, והוא משלם מחיר מאוד כבד"
"זה אדם שהוא סמל לפעילי לגליזציה. סמל למי שמשלם מחיר על האידאליזם שלו, שנרדף על ידי המשטר בזמן שכל מה שהוא עשה זה להקים פלטפורמה כדי להנגיש את הקנאביס לציבור בישראל, כדי להוריד את המחירים" אומר עו"ד איתי בר עוז, שמייצג יחד עם ניצן ביילין את עמוס סילבר מטעם הסנגוריה הציבורית. "טלגראס לא הרוויחה כסף מעסקאות שהיו שם. היום יש המון פלטפורמות אחרות, אבל בגלל התעוזה שלו החליטו להיכנס בו חזיתית, בכל הכוח שיש לרשויות האכיפה בישראל. החקירה הייתה מטורפת מבחינת המשאבים, ולכן המשטרה והפרקליטות השתמשו באמצעים שהם לכל הפחות אמצעים בקו האפור, גם ברמה של רוגלות, גם ברמה של תרגילי חקירה חריגים. היה בתיק הזה מקרה של עד מדינה שניסה להתאבד, והמשטרה ניפחה את התיק מעבר לכל פרופורציות. בסוף יש את עמוס, שהוא סמל של מאבק ומשלם מחיר מאוד כבד. המשפט עוד לא התחיל וכתב האישום אוחז 350 עדים. עד היום היו 100 ישיבות הוכחות. זאת כמות מטורפת של ישיבות, שמתוכן נשמעו עדים שקשורים לגביה של ראיות הדיגיטליות. במדינת ישראל יש שני הליכים: יש את הליך המעצר והתיק העיקרי. הם מתקיימים במקביל. בתיק העיקרי נשמעים עדים כבר המון זמן, אבל עד היום לא נאמרה מילה אחת על ארגון פשיעה, על קנאביס או המהות של טלגראס. מה המהות שלה? האם זו הייתה אידיאולוגיה או למטרות כלכליות? האם זה ארגון פשיעה או חברת הייטק מתוחכמת? עוד לא נגענו בזה. אנחנו מטפלים רק בפעולות של המשטרה".
למה הוא עדין במעצר? למה לא משחררים אותו למעצר בית?
בר עוז: "אחרי תשעה חודשים במעצר, רק בית המשפט העליון מוסמך להאריך את המעצר. ואם הוא מאריך את המעצר, המדינה חייבת להגיש עוד בקשה להארכה שניה ושלישית בעליון. המעצר שלו כל הזמן נבחן. הוגשו שני תזכירים, היו שלוש בקשות, שני ערערים לעליון ושבע דיונים במסגרת הארכות המעצר. כל פעם מחדש הסוגייה של השחרור נבחנת. אנחנו מבקשים לשחרר אותו ונדחים. מבחינת המדינה יש סיכוי להימלטות. טוענים שהוא מסוכן, שהוא אדם כריזמטי שאנשים נשמעים לו ושהוא ניהל את כל האופרציה שלו מרחוק מארצות הברית. טלגראס הוא לא ארגון פשיעה, הוא בסך הכל בנה פלטפורמה, הוא לא קיבל רווחים והשופטים יחליטו אם זה חוקי או לא. כאשר משחררים אדם בתנאים מסוימים, התנאים יכולים לכלול מעצר בית עד תום ההליכים, ומן הסתם או שהוא מזוכה או שהוא מורשע והולך לכלא".
השתנו הרבה דברים בשנים האלה בכל מה שקשור לקנאביס. שום דבר מזה לא נלקח בחשבון?
בר עוז: "כל הגישה של מערכת אכיפת החוק, שנובעת ממדיניות הממשלה, השתנתה לטובה במידה רבה בזכות מה שעמוס עשה. בזכות זה שב-2017 היה קל להגיע לקנאביס ולא היה צריך ללכת לסוחרים בשכונה אפלה. טלגראס הקימה מנגנון מאורגן ומסודר. בין 2017 ל-2019 הקנאביס היה יותר נגיש והמחירים ירדו. באותה תקופה, בעלי אינטרסים והחברות של הקנאביס הרפואי גדלו מאוד והתחזקו. כל היחס של אכיפת החוק לעבירה הזאת מאוד השתנה בגלל רוח הציבור, ורוח הציבור זה הרבה בזכות טלגראס. מה-1 באפריל 2022 אחזקה של קנאביס עד 15 גרם ושימוש בו, זאת לא עבירה פלילית. מקבלים על זה קנס של 500 שקל. בדיוק כמו שהיינו מקבלים אם היינו נכנסים לקניון ללא מסכה בתקופת הקורונה. עברה מנהלית. בגלל הבלגן הפוליטי ומתנגדים קיצוניים אין לגליזציה מלאה, אבל יש קונצנזוס שזה צריך להיות חוקי לחלוטין. עמוס לא מואשם באחזקה ובשימוש עצמי. הוא מואשם בניהול ארגון פשיעה. גם אם תהיה לגליזציה מלאה זה יעזור לו אבל רק במעט".
"מפחיד אותי מה שמתרחש פה. שמישהו יתעורר"
גלי אשתו של עמוס, והילד דיוויד שהוא עוד מעט בן תשע, לא נפגשו עם עמוס יותר משלוש שנים. היא נאלצת להישאר בארצות הברית, כדי שלא תיעצר גם היא. בארה"ב היא בטוחה. "אני לא יודעת אם יש עוד מישהו בארץ שהיה עצור לפני משפט כל כך הרבה זמן בלי שהיה מעורב רצח בתיק שלו", אומרת גלי בראיון טלפוני מביתם. "לאסירים שנמצאים הרבה זמן בכלא יש יותר מודעות לזכויות שלהם, לעצורים זה כל הזמן מתחלף, יש הרבה פחות אל מי לפנות, שלא לדבר על העובדה שהוא טבעוני וזה מאד מקשה. הוא מקבל כמויות קטנות של טופו כל שבוע, גבינת סויה, חלב סויה והמבורגרים טבעונים. הוא מסתדר אבל זה לא קל".
לפני ארבעה חודשים קרה לעמוס סילבר דבר נוסף שמעמיד את כל עניין האנושיות בסימן שאלה: סילבר הסובל מפוסט טראומה הגיש בקשה לביקור של ד"ר נעמי שבלייה, פסיכיאטרית מטעמו, למעצר. שבלייה מוכרת גם בזכות הטיפול שלה בעזרת קנאביס רפואי. יש לציין שטיפול בעזרת קנאביס רפואי לנפגעי פוסט טראומה מוכר על ידי משרד הבריאות. בקשתו של סילבר נדחתה. זה לא פשוט להכניס מומחים מטעם העציר לכלא, ובמקרה שלו החליטו לסרב, בלי נימוקים מיותרים. פשוט וקר. וכך נימקו: "בהמשך לפנייתך ועניינה בקשת העצור שבנידון לכניסת רופאה פסיכיאטרית פרטית מטעמו, ד"ר שבלייה אניד נעמי, לצורך אבחון, אבקש לעדכן כי בקשת העצור נבחנה והועברה להחלטת הגורם המוסמך. ביום ה-30.6.22 התקבלה החלטת הגורם המוסמך לפיה בקשת העצור אינה מאושרת, זאת לאור עמדת גורמי מקצוע". לסילבר, אגב, יש מסמכים עם המלצה לטיפול בקנאביס מ-2010, כמעט עשור לפני המעצר.
ד"ר שבלייה, שחיה בארה"ב וחזרה לארץ לפני חמש שנים, רצתה לבקרו ללא תשלום והיא זועמת: "אין פה הבנה מינימלית של זכויות הפרט. איך אפשר למנוע מאדם טיפול? נכון, יש לי גישה שונה ולא קונבנציונלית, הם יודעים שהגישה שלי שונה וכנראה בגלל זה לא מאפשרים לי לבקר אותו, אבל זה מצב שמטריף אותי. בן אדם שצריך טיפול רפואי ספציפי ומונעים את זה ממנו. זה פשע על פשע. על דבר כזה צריך לצעוק עד השמים ולעלות על בריקדות. מדובר פה על זכות אלמנטרית של אדם לטיפול. זה כבר מוכח כמה קנאביס רפואי יעיל למצבי פוסט טראומה. אני רופאה, אני יודעת מה יעזור לו. אבל לא נותנים לי אפילו לתת חוות דעת. לראות אותו לשמוע אותו. זה מפחיד אותי מה שמתרחש פה. שמישהו יתעורר".
גלי סילבר מוסיפה: "יש פה עניין בסיסי של זכויות. יש לו גם בעיות פיזיות שלא מקבלות מענה. וכל העניין הזה של המעצר הארוך לפני משפט הוא הזוי. הם טוענים שעמוס הוא אדם עם כריזמה ויוכל לסחוף אחריו אנשים אם רק תהיה לו ההזדמנות. זאת אחת הסיבות למסוכנות שלו. גם העובדה שהוא נחשב עבריין אידיאולוגי, זה אומר מבחינתם שיהיה מוכן לעבור על חוקים וצריך לשמור אותו מהציבור".
מה היית רוצה שאנשים ידעו?
גלי: "שתהיה מודעות לדבר המטורף הזה, למעצר הארוך בגלל סיבות לא מוצדקות. יש פה הפעלת כוח בלתי מידתית מצד המדינה. הם מתנהגים כמו הבריון השכונתי שכל הזמן חוסם לעמוס את הפה. אין פה הצדקה לסיטואציה הזאת מבחינה חברתית. מצד אחד שומעים כל כך הרבה על גל התפטרויות מהמשטרה, ושאין כוח אדם ומבטלים תכניות לאלימות נגד נשים, אבל בתיק שלנו מאות שוטרים מעידים ומשלמים להם משכורת. ממשיכים לשפוך כל כך הרבה כספים על תיק שאין בו נפגע אחד. מצד אחד המשטרה קורסת, אין כסף אין כוח אדם, אבל בתיק שלנו יש פתאום כסף והאזנות סתר, הכל הולך ואין מי שישים להם גבול. ועוד לא הגענו למשפט".
מה הוא עושה כל היום?
"בעיקר, ממלא לאנשים בקשות וטפסים הוא מילא לפחות 40 בקשות לזום בחג הקורבן".
לקראת סוף החודש אמור להיות דיון בהארכת מעצר שמינית בעליון, ושוב ידונו האם עמוס סילבר ממשיך להיות במעצר, או שאולי סוף סוף יעבור למעצר בית. ימים יגידו. "הם טוענים שהמשפט מתנהל מבחינתם בקצב משביע רצון. אני מקווה לטוב" אומרת גלי סילבר.
משטרת ישראל הגיבה באפריל השנה ל-N12 ובין השאר אמרה שהחקירה נוהלה על ידי יחידת סייבר להב 433 באופן יסודי ומקצועי תוך הקפדה על זכויות הנחקרים ובליווי מחלקת סייבר בפרקליטות המדינה. בתום החקירה כלל החומרים הועברו לעיון והחלטת הפרקליטות מטבע הדברים ובשל התנהלות התיק בבית המשפט לא ניתן להתייחס מעבר לאמור". על שאלתינו לגבי ביקור פסיכיאטרית מטעמו של סילבר, סרבו לפרט על הנסיבות.
משב"ס נמסר: "בבדיקה בתיקו של העצור לא נמצא תיעוד לטיפול רפואי אותו מקבל העצור באופן קבוע. כמו כן, לא נמצא תיעוד של פניות לסגל בית הסוהר בעניין מצבו הנפשי. העצור ובא כוחו הגישו בקשת אישור לכניסת פסיכיאטרית אותה ציינו בשם, הבקשה טופלה בהתאם לפקודות ולהנהלים וסורבה".