מאז ומתמיד, קנאביס היה החומר שנמצא בשימוש הכי נפוץ בעולם מבין כל הסמים הבלתי חוקיים. אבל כיום, כשהוא כבר נחשב לחוקי ביותר ויותר מדינות, שיעורי השימוש בו מעפילים לגבהים חדשים, בחלק מהמקרים אפילו יותר מאלכוהול. לגליזציה של קנאביס הביאה איתה הרבה טוב לעולם – לצרכנים הזקוקים לצמח לטיפול רפואי, לפרנסה של אזרחים, לכלכלה של מדינות וגם לאותם אנשים שצורכים קנאביס בין כה וכה – אם הוא חוקי או לא – ובזכות חקיקה ליברלית כבר אינם נחשבים עבריינים.
אבל לגליזציה של קנאביס גם מביאה איתה נטל לא קטן: עליה בשיעורי השימוש בצמח מביאה עמה צריכה מוגברת גם בקרב אוכלוסיות שלא כל כך בטוח שכדאי שיצרכו קנאביס: אחוזי השימוש בקרב נשים בהריון, למשל, עלו משמעותית בשנים האחרונות, וכך גם התרבו המחקרים המדווחים על הסיכונים הטמונים בכך לעובר שברחם. גם בקרב ילדים יש עליה מתמדת בשימוש בקנאביס, כשבמקרים רבים מדובר למעשה בילדים שאכלו בטעות מוצרי קנאביס אכילים שנראו מזמינים במיוחד, אבל הכילו כמות גבוהה של חומר פסיכואקטיבי. גם בישראל, מדינה בה השימוש בקנאביס אסור, חלה בשנים האחרונות הקלה משמעותית בחוקים (בדמות אי-הפללה לצרכני קנאביס) והדבר מביא עמו לגיטימציה הולכת וגוברת למוצרים בלתי חוקיים שמופצים בשוק, ובסופו של דבר עלולים גם הם להביא לפגיעה בילדים קטנים.
באותן המדינות שעשו את המעבר ללגליזציה מלאה (או חלקית) של הצמח הבינו שהקנאביס נמצא כאן כדי להישאר, ומוטב שמערכת החוק תשתף פעולה עם הצרכנים ותאפשר מכירת קנאביס חוקית, מפוקחת ואחראית, לעומת האפשרות של שליטה מוחלטת של ארגוני פשיעה בשוק האדיר הזה. אבל הלגליזציה נותנת כלי נוסף בידי מדינות, והוא היכולת לחנך את האוכלוסייה לשימוש אחראי יותר. במקום שבו יש לגיטימציה לצמח, אפשר לדבר עליו. ואם אפשר לדבר עליו, אפשר לדבר גם על הסיכונים שהוא מביא עמו. והוא אכן מביא.
קנאביס בתפוח גדול
במרץ 2021 אושר במדינת ניו יורק החוק שמאפשר שימוש בקנאביס לצרכי פנאי. על אף שהתהליך הביורוקרטי של מתן אישורי גידול ומכירה התנהל בעצלתיים (והוא עדיין לא הושלם), השימוש בצמח עצמו הפך לחוקי כמעט למן הרגע הראשון, ומיליוני אנשים החלו להשתמש בקנאביס באופן קבוע וחופשי. למעשה, סקר שנערך לאחרונה קבע שניו יורק סיטי היא העיר שצורכת הכי הרבה קנאביס בעולם.
באפריל 2022 הבינו ראשי המדינה שלא ניתן להפיץ כל כך הרבה קנאביס מבלי להתייחס גם לחסרונות של הצמח. ליתר דיוק: בקנאביס צריך לדעת איך להשתמש, וכיצד להימנע מסיכונים מיותרים; צריך להבין שקיימים זנים שונים המשפיעים באופן שונה על כל אדם ואדם, וצריך לדעת שמינונים גבוהים ולא מותאמים עלולים להביא יותר נזק מתועלת, יותר סבל מהנאה. לכן יצאה הממשלה בקמפיין שנועד לדבר על הקנאביס בגובה העיניים. לא להציג אותו כסם מסוכן שיש להתרחק ממנו בכל מחיר (שזה כידוע לא עובד, וגם לא רצוי במדינה שהשקיעה כספים רבים בלגליזציה), אלא להסביר על היתרונות שבו, לצד החסרונות, ולהנחות את הקהל הרחב כיצד לצרוך קנאביס באופן בטוח ואחראי.
מי יכול להשתמש בקנאביס, היכן מותר להשתמש בקנאביס וכיצד להשתמש בו באופן בטוח? אלו הן השאלות העיקריות עליהן ניתן לקבל תשובה מפורטת באתר האינטרנט של הפרויקט. זאת בנוסף לשורה של נושאים כמו שימושים רפואיים בקנאביס, צריכת קנאביס במהלך הריון, חוקים הקשורים לנהיגה ועוד. מנהלי הקמפיין בחרו לעשות שימוש בפרסומות, על שלטי דרכים ועל אוטובוסים, ולעודד אנשים לקרוא באתר ולייצר שיח אודות שימוש נכון, בטוח ואחראי בקנאביס.
קמפיינים ממשלתיים, אתרי אינטרנט וערכות מידע בדואר
ניו יורק היא אולי המדינה הבולטת ביותר בעולם (לא רק בנוגע לקנאביס), אבל היא ממש לא הדוגמה היחידה למדינות שהחליטו להעניק לגיטימציה לקנאביס, ולפנות לאזרחים – לא באזהרה חמורה הקוראת להם להימנע מכל שימוש בצמח, אלא בהסבר כן ואמיתי על החשיבות של שימוש נכון בו. גם במדינות אחרות שהעבירו לגליזציה בארצות הברית מקדישים זמן וכסף על מנת ללמד את האוכלוסייה על שימוש אחראי בצמח. כך, למשל, באתר של רשות הקנאביס של קולורדו מסבירים ב-8 סעיפים שונים על "שימוש אחראי" בקנאביס ונוגעים באלמנטים שונים כגון נזקי העישון, אחסון בטוח של המוצרים והחשיבות של הרחקת מוצרי קנאביס מבעלי חיים; מסמך של מדינת וושינגטון מציג מעין נוסח של "עשה ועל תעשה", תחת הכותרת "דע את החוק והישאר בטוח"; מחלקת הקנאביס של מדינת קליפורניה מציגה גם היא הסברים על שימוש בטוח בצמח, בדגש על מוצרים אכילים ועל שמירת ביטחונם של בעלי חיים.
גם מחוץ לארצות הברית ניתן לראות מהלכים דומים: לפני כשנתיים יצאה ממשלת ג'מייקה בקמפיין המעודד שימוש אחראי בקנאביס, ובו מענה על שאלות נפוצות והסברים כיצד להימנע מסיכונים מיותרים. זאת על אף שג'מייקה פועלת תחת תקנות של אי-הפללה – כלומר השימוש בקנאביס שם אפילו לא חוקי.
קמפיינים ציבוריים וחברתיים שונים לעידוד שימוש בטוח בקנאביס מופיעים חדשות לבקרים במדינות בהן יש לגליזציה, שכן קיים צורך מתמיד להזכיר לציבור את חשיבות הנושא. בתחילת החודש הנוכחי, יצא לדרך קמפיין חדש במחוז דורהאם שבאונטריו, קנדה (שם השימוש בקנאביס לצרכי פנאי חוקי משנת 2018). מטרת הקמפיין, שנקרא בשם "צריכה מודעת", היא לעודד אזרחים ללמוד אודות צמח הקנאביס ולהכיר את ההבדלים בין המוצרים השונים ובין סוגי הזנים. הקמפיין מתמקד במוצרים אכילים, ושם דגש על מתן תשומת לב יתרה לכיתוב על התווית ולצריכה איטית ומבוקרת של המוצרים. בנוסף, מספק אתר האינטרנט של הקמפיין, המנוהל תחת מחלקת הבריאות של המחוז, הסברים על ההבדלים בין קנאביס חוקי לבין קנאביס בלתי חוקי ועל הכלים להבדיל ביניהם, וכן על הסיכונים שעלולים להיגרם משימוש במוצרים שמקורם בשוק האפור (למשל, חוסר פיקוח על אופן גידול הצמחים ועל חומרי ההדברה בהם נעשה שימוש, וכן דיווחים מטעים בנוגע לרכיבים הפעילים). כמובן שניתן למצוא באתר גם הסברים אודות אחסון נכון של מוצרי קנאביס ודגשים לגבי החשיבות של הרחקת המוצרים הללו מהישג ידם של ילדים.
בעיר ריצ'מונד שבמדינת וירג'יניה שבארצות הברית (שם קיימת לגליזציה מאז 2021) בחרו לנקוט בשיטה אחרת. במקום להזמין את התושבים לקרוא מידע באינטרנט, העיריה החלה החודש (אוקטובר 2023) לחלק ערכות מידע להורים, ובהן הסבר כיצד להתמודד עם שימוש בקנאביס בקרב בני נוער, ועצות שימושיות לגבי האופן שבו ניתן לדבר עם ילדים על הנושא. זאת בעקבות נתונים שהראו כי בווירג'ינה 13% מבני הנוער משתמשים בקנאביס. "זה הוא מקור ראשוני נהדר להורים שמבקשים להבין מה חוקי ומה לא חוקי בנוגע לקנאביס, ואיך לדבר על הנושא עם ילדים", הסביר אחד ממובילי הקמפיין.
המלחמה בקנאביס תמיד נכשלת
בכל הנוגע לקמפיינים ממשלתיים הנוגעים לקנאביס, ההבדל בין מדינות בהן יש לגליזציה (ג'מייקה שונה בנוף הזה) לבין מדינות אחרות הוא עצום. באתר של הרשות למלחמה בסמים של אוסטרליה ניתן למצוא קמפיין שלם שכותרתו "קנאביס מבלגן לך את המוח". הקמפיין פורסם בתחילת העשור הקודם, אבל הוא עדיין מופיע באתר של הרשות, ומסביר כיצד השימוש בקנאביס מעלה את הסיכון ללקות בהפרעות נפשיות, ויתרה מכך – הופך אתכם לעצלנים ולתלויים לחלוטין בצמח. בהתחשב בנתונים המצביעים על כך ש-37% מהאוסטרלים התנסו בקנאביס במהלך חייהם, וכן כי 12% מתושבי אוסטרליה צורכים קנאביס באופן קבוע (נכון לשנת 2020), ניתן לומר בביטחון די גבוה שהקמפיין – שניכר שמטרתו היא למנוע שימוש בקנאביס – לא צלח. מה שכן, הוא גם לא לימד את צרכני הקנאביס שום דבר על שימוש נכון ובטוח בצמח.
דוגמה שאתם מכירים אפילו יותר טוב היא מדינת ישראל. קמפיין מפורט באתר של הרשות הלאומית לביטחון קהילתי (שאליה השתייכה הרשות למלחמה בסמים, בשמה הקודם), מציג "שאלות ותשובות נפוצות על קנאביס", ומסביר, בין היתר, על ההשפעות של השימוש בצמח לטווח הקצר ולטווח הארוך (לא מצוינת אף השפעה חיובית) וגם עונה לשאלה "האם אפשר למות אם משתמשים במריחואנה?" (התשובה, אם תהיתם, היא "באופן כללי, אין דיווחים על אנשים שמתו כתוצאה ממנת יתר ממריחואנה בלבד. יחד עם זאת, בצורה עקיפה -בהחלט כן!").
אם אתם צרכני קנאביס שמעוניינים ללמוד על סוגי המוצרים השונים, על שימוש בטוח בצמח ועל חסרונות, לצד יתרונות, של השימוש בו – מדינת ישראל לא תספק לכם את המידע הנחוץ. אם אתם שוקלים טיפול רפואי בקנאביס, או שזה עתה קיבלתם המלצה לטיפול שכזה, אל תצפו שהמדינה תספק לכם מידע מהימן בנושא. אתר המידע של המשרד לביטחון לאומי מספק נתונים שליליים בלבד (גם אם ברובם נכונים) אודות הצמח במטרה לזעזע את הקוראים ולגרום להם להימנע לחלוטין משימוש בקנאביס. בהתחשב בכך שישראל ידועה כאחת מהמדינות בעלות אחוזי השימוש בקנאביס הגבוהים ביותר בעולם, אפשר לומר, גם כאן בביטחון די גדול, שהקמפיין המדובר נכשל לחלוטין.
השימוש בקנאביס בישראל ובעולם הפך נפוץ מאוד, וניסיונות לשכנע את הציבור להימנע משימוש בו נכשלו כליל. הכישלונות הללו, לצד קמפיינים מוצלחים (כמו אלו שהוצגו בכתבה הזו) במדינות בהן יש לגליזציה, מעידים על כך שהדרך של הפחדה היא לא הדרך הנכונה. כמו שיעורי חינוך מיני בתיכון, כמו קמפיינים שקוראים לציבור לא לנהוג תחת השפעת אלכוהול (ולא, למשל, להימנע בכל מחיר משתיית אלכוהול – קמפיין שאם יפורסם, הרי שכשלונו ידוע מראש).
בקנאביס אכן טמונים סיכונים רבים, ושימוש לא אחראי בו עלול לגרום לתופעות לוואי מאוד לא נעימות. שלא לדבר על מקרים של ילדים, או אפילו בעלי חיים, שבולעים כמויות גדולות של חומרים בעלי השפעה חזקה במיוחד. מה שכן, קמפיינים ציבוריים שמגדירים מלכתחילה את הצמח כמקור כל הרע בעולם, לא מושכים את תשומת הלב של צרכנים שיודעים שלא כך הדבר. בקרב בני נוער, הם אפילו עלולים לעורר מרדנות מסוימת ורק להגביר את המשיכה לצמח האסור. בעולם כבר מבינים את זה. בואו נקווה שהגויים יהיו לנו אור, ושההבנה הזו תגיע גם לישראל.