מדינת ישראל חצתה השבוע את רף 100,000 המטופלים בקנאביס רפואי. במדינה בה מעריכים כי כמליון אזרחים צורכים קנאביס לא חוקי, למעלה מאחוז מאזרחי המדינה מקבלים אותו באופן חוקי תחת מרשם רפואי. אמנם הלגליזציה עוד רחוקה מאיתנו ורפורמת הקנאביס שהובטחה על ידי הממשלה החדשה שהושבעה תקועה בגלל אינטרסים פוליטיים, אך אין וויכוח כי כמות מטופלי הקנאביס שקפצה בשנתיים האחרונות, היא עדות להכרה המדעית בסגולותיו הרפואיות של הצמח לטיפול במגוון רחב של מחלות ותופעות לוואי.
כמות המטופלים עלתה באופן משמעותי ככל שעברו השנים. לפני עשר שנים, פחות מ-6,000 ישראלים טופלו בקנאביס. עליה עקבית ואטית במניין המטופלים נמשכה עד לתחילת שנת 2019, אז עמד מספרם על כ-30,000. הרפורמה שחלה במאי 2019, והקלה מאוד את הליך הגשת הבקשה לקבלת רישיון לאחזקת קנאביס רפואי, הביאה עמה עליה חדה במספר המטופלים. בתוך שנתיים, מספר המטופלים שילש את עצמו, וכיום – אוגוסט 2021 – אנחנו עומדים על 100,000 ישראלים המחזיקים ברישיון לשימוש בקנאביס רפואי. כמעט כל המטופלים – כ-87% - מקבלים את הטיפול בצורת תפרחות, כ-12.5% מטופלים באמצעות מיצוי של הצמח, ובודדים מטופלים במשאף.
מי הם המטופלים?
אז מי הם האנשים הזוכים לטיפול בקנאביס רפואי? על-פי נתוני היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות) למעלה מ-50% מהמרשמים מיועדים לטיפול בכאב כרוני נוירופטי (כאב כרוני הנובע מפגיעה במערכת העצבים). 10% מהמרשמים מיועדים לטיפול ב-PTSD (הפרעת דחק פוסט-טראומטית), כ-15% מיועדים לחולי סרטן, 2% לטיפול במחלת קרוהן (מחלת מעי דלקתית) ו-1% לאנשים הסובלים מפרקינסון. שאר הרישיונות מחולקים בין אנשים הסובלים מהפרעות רבות נוספות כמו איידס, אפילפסיה, טורט, טרשת נפוצה ואוטיזם.
מבחינת גילאים, כ-42% מבעלי הרישיונות הם בין הגילאים 26-45 וכ-40% הם בין הגילאים 46-65. שאר המטופלים מגיעים מכל קבוצות הגילאים, החל מילדים צעירים ועד לבני הגיל השלישי.
הדרך עוד ארוכה. בעבור מטופלים רבים המסע לקבלת רישיון לאחזקת קנאביס רפואי עשוי להיות ארוך, מתיש ומייגע. אף על פי כן, עם 100,000 מטופלים בישראל לעומת 30,000 רק לפני שנתיים, נראה שאנחנו בדרך הנכונה.
* לעוד כתבות בפרוייקט 100,000 מטופלים כנסו למתחם