"אפרת (שם בדוי), הייתה בטוחה שהקנאביס הרפואי שקיבלה עבורו מרשם יעזור לה להתמודד עם הכאב. היא סובלת מכמה בעיות רפואיות ומחרדה ולא ציפתה שהשימוש בקנאביס יחמיר את מצבה. באמצע היום חשה בדפיקות לב מואצות וקוצר נשימה  ונאלצה להתפנות למיון".

אפרת היא מקרה קלאסי של מטופלת שחשבה שטיפול בקנאביס יסייע לה, אך היא ממש לא לבד. מטופלים רבים מדווחים כי לא קיבלו הדרכה מספקת או לווי, לאחר קבלת הרישיון והם סובלים מתופעות לוואי לא פשוטות, בהם קשיי שינה, קשיי ריכוז, חוסר ויסות עצמי, בידוד וקושי חברתי, פריון נמוך בתעסוקה, דיכאון, הפרעות במצב הרוח, הפרעות אכילה וקונפליקטים משפחתיים ובינאישיים. קשיים אלו עלולים ליצור מצב הפוך – וליצור בעיות שלא היו קיימות קודם לכן.

מרבית המטופלים נאלצים להתמודד עם תהליך ריפוי עצמי הנעשה ללא ידע. ואכן, על אף המינון שנקבע למטופל על ידי הרופא המטפל (בטיפות או בגרמים), ההתאמה האישית נעשית על פי שורה של פרמטרים, כמו: משקל, גיל, ניסיון קודם בקנאביס ועוד.
התאמה אישית תכלול ניתוח מקיף של מצב בריאותו  של המטופל, התייחסות לתרופות שהוא נוטל על מנת למנוע התנגשויות בין תרופתיות או לחילופין למצבים הפוכים. מטופלי פוסט טראומה או כאב, לדוגמא, הנוטלים תרופות להפחתת סוכר או לחץ דם עלולים להגיע למצב של ירידת ערכים, מה שעלול לגרום לתחושות לא נעימות למטופל עד כדי עילפון. על כן, מומלץ לעקוב ולבחון הפחתת תרופות במקביל יחד עם רופאים מומחים מתחומים אחרים. ישנה חשיבות לשגרת יומו של המטופל, האם היא כוללת תעסוקה? נהיגה? טיפול בילדים וכדומה. חשוב להתייחס לכל מטופל כפרט ולהתייחס לצורך העיקרי שלו הנובע מהטיפול.  חשיבות יתרה היא בשנת הטיפול הראשונה ואימוץ גורם מוסמך, עימו ניתן להתייעץ ולהתאים את הטיפול עד להשגת תוצאה מיטבית. 

תהליכי בקרה וניטור  באים לידי ביטוי בקביעת מדדים לשינוי רצוי, מעקב, הערכה והתאמת שינויים נדרשים לאורך התהליך ועד לסיומו. לדוגמא: מילוי שאלון כאב /שאלון איכות חיים, יאפשרו מעקב וניטור של הטיפול ובחינת יעילותו בפועל (משקל/ לחץ דם/דופק/סטורציה).

פעמים רבות בכדי לענות על צרכי המטופל, יהיה צורך לשלב יותר ממוצר קנאביס אחד. שילוב של "מוצר קנאביס" נוסף, בריכוז חומרים פעילים שונה או בתצורה שונה, יאפשר הקלה משמעותית בתסמינים מהם סובל המטופל ובכך יוביל לאפקט טיפולי רצוי ויעיל יותר לצד תופעות לוואי מופחתות. 

בעיות נפוצות בשימוש בקנאביס רפואי בלתי מבוקר

שימוש לא נכון לאורך היום עלול לפגוע ביעילות הטיפול ובאיכות החיים. לדוגמא, מטופלת פוסט טראומה שהגיעה למרפאתנו התלוננה על עצבנות לאורך היום מאז תחילת הטיפול בקנאביס. המטופלת דיווחה כי בהחלטה עצמונית שלה היא עושה אידוי רק בשעות הערב ונרגעת. לשאלתנו מדוע אינה צורכת קנאביס לאורך היום לפרקים קצובים באידוי או מיצוי, טענה כי "אני לא יכולה לצרוך קנאביס לאורך היום ולתפקד בעבודה". לאחר הוספת מוצר מאוזן (T10/C10) והדרכה לשילוב בין מוצרי אידוי  לטיפול במיצוי (שמן), הצליחה המטופלת לשלב את הטיפול לאורך היום, לתפקד ולהתגבר על תופעות העצבים המוכרות למשתמשי קנאביס רבים.   

מטופלים עלולים לחוש אכזבה ותסכול מהטיפול שהם חווים כלא יעיל. ועל כן, ישנה חשיבות למצבו הכולל של כל מטופל כפרט.

תפקוד בעבודה ושמירה על שגרת יום

הליקויים על רקע חשיפה לקנאביס עשויים להשפיע גם על מקום העבודה. מהנתונים הסטטיסטיים שהציגו  מומחים (הספר הירוק של משרד הבריאות, עולה כי בקרב אלו שהשתמשו בקנאביס, חלה עליה של 85% ומעלה במקרי פציעה במקום העבודה ועלייה של 78% באובדן ימי עבודה, עם עלייה של 55% בסיכויים לתאונות במקום העבודה בהשוואה לאלו שלא השתמשו בקנאביס). חשוב לבחון את שגרת יומו של המטופל על מנת לשלב מוצרים שיאפשרו לו להמשיך ולצרוך את הטיפול ובמקביל להמשיך בשגרת היומיום. כמו כן, כדאי לשים לב כי השפעתם של החומרים לא ישבשו את תפקודו היומיומי (וורבלית ,פיזית, בלבול חוסר התמצאות וכו').

אינטראקציות בין קנאביס לתרופות

התאמה אישית כוללת ניתוח מצב בריאותו המקיף של המטופל, תוך כדי התייחסות לתרופות שהוא נוטל על מנת למנוע התנגשויות בין תרופתיות (מאחר שקנאביס עשוי לפגוע בפעילות של תרופות או להעצים את השפעתן).

סיכון להתמכרות

טיפול עצמי שאינו מנוהל מגביר את הסיכון להתמכרות.

חרדות

קנאביס עשוי לשמש כמפחית חרדות בהנחה והמינון מאוזן או גבוה ב- CBD. שימוש מופרז במוצרי THC גבוהים עלול ליצור חרדה מוגברת. על מנת ולהימנע מתופעות, יש להיעזר במשקה ממותק ולאכול מזונות עתירים פחמימות, סוכרים ושומנים (כמובן עדיף מהצומח). 

שינויים באכילה

מטופלים רבים מתלוננים על כך שהקנאביס מייצר רעב בלתי נשלט והם חוששים מהשמנת יתר. הקנאביס מייצר תהליכים פיזיולוגיים ועל כן מצריך אנרגיה מהגוף לפעולה. מטופלים רבים אינם מודעים כי ישנה חשיבות גדולה לשילוב תזונה בעלת חלבונים, שומנים ופחמימות לאורך היום באופן שיסייע לטיפול להיות יעיל יותר וימנע תחושות אי נעימות בבטן. בנוסף, שילוב תזונה נכונה, לא רק שלא יגרום להשמנה, אלא יביא את המטופל להפחית במשקל ולהגיע למשקל הרצוי לו .

שינה

התאמת הקנאביס לבעיית המקור בגינה קיבל המטופל את האישור, עלולה לייצר ערנות מוגברת לחלק מהמטופלים על כן יש לבצע התאמה נכונה של המינון.

מינונים וכמויות

כמו לכל תרופה אחרת, גם לקנאביס הגוף מפתח סיבולת למינונים וכמויות ולעתים מוצר שניתן עם מינון נמוך/חזק מידי יגרום לנטישת הטיפול. על כן, לווי רפואי יאפשר התאמה של התרופה הן מבינת הכמות, חוזק המוצר ותמיכה למטופל כיצד לנהוג אם אינו חש בהטבה. 

 

** אלי לוי הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעלה - מרכז עוז להחלמה ושיקום