מי היה מאמין שתוך שנתיים בלבד נגיע לכמעט 100,000 בעלי רישיון לקנאביס רפואי בישראל? זוהי נקודה חסרת תקדים בהיסטוריה הרפואית בישראל. הטיפול בקנאביס רפואי זוכה להכרה נרחבת מאי פעם הודות לשיח הציבורי, אך לא פחות מכך הודות לנגישות הגבוהה שלו. אחד הזרזים המשמעותיים ביותר לשינוי הזה, הוא העובדה שקנאביס רפואי הפך לנגיש יותר עבור המטופלים וכי ניתן לרכוש אותו בבתי המרקחת.
צוות נרחב של רוקחים הוכשר במיוחד למשימה הזו על ידי משרד הבריאות ומנחה את המטופלים החדשים כיצד להתאים את הטיפול ולעשות בו שימוש מושכל. בין אם צרכת קנאביס בעבר או שזו ההתנסות הראשונה שלך, אלו כמה טיפים שכדאי לגזור ולשמור.
הקפידו על אחסון נכון
"כמו בכל טיפול תרופתי, גם איכות הקנאביס יכולה להיפגע בתנאי אחסון לא נכונים", מסביר טארק סואן, רוקח בסופר-פארם סניף ארלוזורוב, ומלווה מטופלי קנאביס כבר מעל שנתיים. "בהתאם להנחיות משרד הבריאות, יש לאחסן את הקנאביס במקום קריר, חשוך ויבש (למשל, ארון סגור בחדר השינה יכול להתאים. כך גם נבטיח שיאוחסן הרחק מהישג יד של ילדים), ובמיכל אטום. נכון להיום, רוב החברות מספקות את התפרחות באריזות ואקום אידיאליות לאחסון".
צרכו בכמויות מדודות
"תופעות הלוואי בשימוש, בעיקר בקרב אלו שמעולם לא התנסו לפני כן בקנאביס, עלולים לתפוס אותנו בהפתעה", אומרת דורית זכאי, רוקחת בסופר-פארם סניף איכילוב. דורית בעלת הרשאה מטעם היק"ר לניפוק מרשמי קנאביס רפואי ופועלת בסניף מאז תחילת האסדרה החדשה. "לכן, אני מאוד ממליצה בשימושים הראשונים לצרוך את הקנאביס בליווי אדם שאנחנו סומכים עליו ובסביבה שקטה ובטוחה".
שמרו על הרווחה האישית
"לעתים קרובות אנו עדים למקרים בהם מטופלים חדשים מתקשים לצרוך את הכמות המדויקת הנדרשת להם כדי לקבל הטבה, מבלי שהשפעות הקנאביס יכבידו", מסביר טארק. "ככל שישנה תחושת סחרחורת או כבדות, חשוב שנדע כיצד לשפר את ההרגשה שלנו ולחזור לשגרת היום. לעתים יספיק שינוי אווירה, כמו יציאה למרפסת או לחצר, או לשאוף אוויר צח. גם העלאת הסוכר בדם עשויה להביא לשיפור מהיר ומשמעותי (ניתן לנסות לשתות תה עם סוכר או לאכול קוביית שוקולד)".
התאימו את הטיפול בהדרגה
"אחת הסיבות העיקריות לתופעות לוואי בשימושים הראשונים הוא נטילת מינון גבוה מזה הנדרש כדי לקבל הטבה", משתפת דורית. "למעשה, אין זה במסגרת תפקידנו להתערב בקביעת המינון הנדרש, וזה מאוד אינדיבידואלי ומשתנה ביחס לכל מטופל ומטופל", מוסיף טארק. דורית מחדדת, "אחת העצות הכי חשובות היא להתחיל בנטילה הקטנה ביותר ולהעלות בהדרגה. חשוב שנהיה קשובים לגוף שלנו ונזהה מתי הספיק לנו".
הגיעו לטיפול בקנאביס עם ענווה
"לפעמים, דווקא ההנחיה למטופלים המנוסים יכולה להיות מורכבת יותר", מציין טארק. "הביטחון אותו צוברים המטופלים המנוסים, שכבר מכירים את הצמח ויודעים כיצד לצרוך אותו, יכולה למנוע מהם להתאים את הזן הנכון או את המינון הנכון עבורם. השימוש הרפואי הוא שונה בתכלית משימוש למטרות פנאי, וחשוב להגיע עם ענווה ולקבל הנחיה".
אל תחששו לחוות ולהתנסות
"מצד שני, חשוב שלא נחשוש מתהליך של ניסוי וטעיה", מוסיפה דורית. "מדובר בטיפול מאוד אינדיבידואלי ולעתים קרובות נצטרך להתנסות בכמה זנים כדי למצוא את הטיפול הראוי. מטופלים רבים יכולים להתחיל עם ריכוזים נמוכים ולהתאכזב מההשפעה המוגבלת. או להיפך, לעבור חוויה לא נעימה ולפחד לנסות זנים אחרים. מניסיוננו, בסופו של דבר, תופעות הלוואי חולפות ויעילות הטיפול תלווה אותנו שנים".
מצאו את אופן הצריכה האידיאלי עבורכם
"את הקנאביס ניתן לצרוך בטפטוף שמן מתחת ללשון, באידוי או בעישון", מסביר טארק. "אני ממליץ לכל מטופל להתנסות במספר שיטות, עד למציאת אופן הצריכה המתאים ביותר עבורו, הן מבחינת אורח החיים, והן לקבלת תוצאות מיטביות".
התייעצו עם גורם מוסמך
"הרבה מטופלים מגיעים לבית המרקחת עם רשימה של זנים שהם נלהבים לנסות", אומרת דורית. "יש היום המון מידע בקבוצות בפייסבוק ובפורומים שונים. לעתים קרובות הצפת המידע הזו עלולה לבלבל. מדובר, כאמור, בטיפול אינדיבידואלי והוא לא בהכרח יספק את אותו מענה לכל מטופל. גם המסע אחר ה-THC הגבוה ביותר יכול לפגוע במענה הטיפול המדויק ביותר. חשוב לקבל ייעוץ מרופא".
הכי חשוב – התאזרו בסבלנות!
לבסוף, דורית מסכמת נקודה שהיא תופסת כמשמעותית ביותר. "הטיפול המתאים ביותר יורכב לרוב מכמה זנים שיספקו מענה לצרכים שונים. הרצף הטיפולי היום אינו יציב מספיק, ולעתים קרובות אנו עלולים לגלות שבחודש הבא הזן שהיה לנו מצוין לא נמצא. חשוב שנכיר את הרכבי הריכוזים השונים של THC ו-CBD כדי שנוכל למצוא תחליף קרוב מספיק. מומלץ ליצור טבלת מעקב ולבחון כיצד השפיעו עלינו זנים שונים. בסופו של דבר, בתהליך לימוד נכון, נוכל למצוא את הטיפול שנישאר אתו ומספק לנו תוצאות עקביות".