כשחושבים על קנאביס, מיד חושבים על עישון, אבל אם מסתכלים על המגמה בשוק הקנאביס הרפואי העולמי בכלל ובפרט על מדינות ארה"ב וקנדה, רואים שלמעלה מ-25% מכלל צרכני הקנאביס משתמשים במיצויים. בישראל הקצב איטי יותר, ולפי הנתונים שהוצגו על ידי משרד הבריאות באפריל 2021, רק כ-14% ממטופלי הקנאביס צורכים קנאביס במיצוי, כלומר, ירידה חדה של 5% מאוגוסט אשתקד.
מה זה מיצוי קנאביס ולמה, בניגוד למדינות אחרות בישראל יש דווקא ירידה? מיצויי קנאביס רפואי הם צורות מרוכזות של פיטוקנבינואידים מצמח הקנאביס ומולקולות צמחיות בשם טרפינים, האחראיות לניחוחות המגוונים של הקנאביס ומסייעות גם הן לחיזוק השפעותיו. המיצויים מגיעים במגוון מינונים המהולים בשמנים מסוגים שונים המשפיעים על המרקם, הטעם, האיכות והספיגה של המיצוי. כיום בשוק הישראלי קיימים שלושה סוגי שמנים לשילוב עם קנאביס רפואי:
● שמן זית - יצרנית הקנאביס "בזלת" משתמשת במוצריה בשמן זית הודות לסגולותיו הנילוות למיצוי הקנאביס. במחקרים נמצא כי שמן הזית מסייע בשמירה על איכותו של השמן לאורך זמן.
● שמן סויה מזוכך - יצרנית הקנאביס "קנאשור" עושה שימוש בשמני סויה מזוכך. על פי ההסבר, היתרון מתבטא בספיגה בגוף ובמרקם שהופך פחות סמיך ונטול טעם וריח, מה שמותיר במוצר רק את הטעם והריח של תמצית הקנאביס.
● שמן ( Medium Chain Triglycerides) MCT - מוגדר על ידי משרד הבריאות כמוצר לשימוש רפואי בלבד. יצרנית הקנאביס PEACE NATURALS משתמשת במוצריה בשמן MCT שמקורו בשמן קוקוס וזרעי דקל, ושם מסבירים כי לשמן טעם ניטרלי, הוא אינו מתחמצן בקלות ואינו קופא, יוצר פחות משקעים בבקבוק ונספג בקלות ובמהירות בגוף המטופלים.
מיצוי VS תפרחת
החלק הטוב ביותר בשוק הקנאביס המגוון של ימינו הוא שצרכנים יכולים לבחור בין מוצרי קנאביס השונים, תפרחות או שמנים, או בטיפול משולב. כל שעל המטופל לעשות זה לבקש מהרופא שירשום את תצורת הצריכה, בתפרחת ואז ניתן לרכוש בבתי המרקחת תפרחת או מיצוי.
אופן השימוש
תפרחת ניתן לצרוך באמצעות עישון או אידוי – באמצעות מאייד נייד או מאדה שולחני. דרכי העישון המוכרות הן בנייר גלגול, מקטרת (פייפ) או בנג (בקבוק עם צינורית המשמש צריכה בבערה גבוהה החומר הפעיל עובר דרך מים). היתרון הבולט בבערה הוא שחרור של מגוון רחב יותר של חומרים פעילים המשתחררים בחום גבוה וביניהם הקנבנואיד THCV שלא מיוחסות לו תכונות אנטי פסיכוטיות גבוהות והוא משתחרר בחום של מעל 240 מעלות בלבד. חום בערת התפרחת יגיע לעד 400 מעלות ובזמן השאיפה אף ל- 530. בערה בטמפרטורה זו משחררת רעלים ועלולה לגרום לדלקת סימפונות כרונית המתבטאת בשיעול וליחה). אי לכך אמליץ תמיד לשלב דרכי צריכה נוספות לעישון, ביניהן אידוי או שמן קנאביס ובכך להפחית את כמות העישון.
יש מגוון שיטות צריכה גם למיצויים - מתן תת לשוני של מספר טיפות כהנחיית הרופא. זה לא ממש נעים ובטוח לא טעים, אך החומר הפעיל נספג באמצעות הרוק ומוצא דרכו לפירוק בכבד. דרך נוספת היא לטפטף את המיצוי על פרוסת לחם עם מעט חמאה או לערבב ביוגורט/שמנת/מעדן ובכך לעדן את טעמו הגס . כמו כן, כיום קיימות כמוסות מיוחדות שניתנות לרכישה בבתי המרקחת, וניתן לטפטף לתוכן את כמות הטיפול הרצוי ופשוט לבלוע כמו כדור.
שליטה על מינונים
עבור מטופלים חדשים, משתמשים לא מנוסים או אצל אנשים עם חרדה קשה, מינון THC גבוה (שהינו בעל השפעה פכיואקטיבית) או מיצוי שיינתן ללא פיקוח והדרכה, עלול ליצור תחושות לא נעימות. את הטיפול יש להתחיל במינון של טיפה אחת בלבד, על מנת לבחון את השפעתו על הגוף ולאחר מכן להעלות לאט ובהדרגה ובכפוף להנחיות הרופא. התפרחת לעומת זאת, תספק לצרכנים השפעה די מהירה תוך דקות ספורות עם תופעות לוואי פסיכואקטיביות נמוכות יותר, אשר יתפוגגו תוך שעות מעטות בעוד מיצוי עלול להמשיך ולהשפיע עד 8 שעות.
השפעת מיצוי לעומת התפרחת
השפעת מיצויים, גם אם מדובר במינונים נמוכים, חזקה הרבה יותר מהשפעת תפרחת הקנאביס. פרח אולי מכיל ריכוז THC גבוה ממספר טפטופים, אך הוא עשוי להעניק למשתמשים ותיקים באזז קל בלבד, לעומת השפעת המיצוי. אפילו ריכוז ה- THC הגבוה ביותר מבין הזנים הנמכרים בתפרחת, אינו משתווה לספיגת הקנבינואידים המשמעותית בכל סוג של מיצוי בנטילת כמות טיפות גבוהה .
ספיגת השמן במתן אוראלי או תת לשוני מתבצעת בכבד, שם אנזימים מצליחים לייצר תהליך פירוק משמעותי והשפעתו עוצמתית יותר מספיגה בדרך הריאות אל הדם. לכן מידת החשיפה בגוף לחומרים הפעילים נמוכה יותר במתן שאיפתי, מאשר במתן תת לשוני ובמתן אוראלי.
מתן שאיפתי בעישון מאופיין בספיגה מהירה והגעה להשפעת שיא בזמן קצר, אך ביחס למיצוי, גם ההשפעה מתפוגגת תוך זמן קצר (בין 2-4 שעות). לעומת זאת, במתן אוראלי,הספיגה איטית ותארוך (כ -45 דקות עד שעה) וההשפעה תורגש בין 6-8 שעות. מיצוי קנאביס יספק למשתמשים השפעה תרפויטית יעילה לאורך זמן והשפעות חזקות יותר גם בריכוזים נמוכים של THC. כלומר, יקח יותר זמן עד שתחל ההשפעה, אך היא תמשך לאורך זמן רב.
בהשוואה לשיטות צריכה אחרות, למיצוי יתרונות רבים עבור מטופלים, הם מכילים עוצמה גבוהה של קנבינואידים וטרפנים שעשויים להקל על אי הנוחות ממצבים רפואיים כרוניים או קשים ומספקים טיפול ארוך יותר. בקרב צרכני פנאי, המיצוי יעיל עבור אלה המחפשים שיאים פסיכואקטיבים של THC.
בריאות
צריכת קנאביס בעישון אינה מומלצת מבחינה בריאותית. הקנאביס אמנם אינו מכיל רעלנים כמו בטבק, אך תהליך הבערה משחרר רעלים. שילוב של מיצוי בתוכנית הטיפול, תאפשר עישון בכמות מופחתת. כך, מטופלים רבים מדווחים על הפחתה של מעל 50% מכמות העישון וצריכת טבק בשילוב של מיצוי בתוכנית הטיפול. תהליך המיצוי מסיר את החומר הצמחי שעלול להכניס חומרים מסרטנים לגוף בעת הבעירה. שיטות המיצוי הנהוגות בישראל הן מתקדמות מבחינה רפואת, אפילו אפילו ביחס לעולם.
עלות
רוב התפרחות נבדלות במחירן בהתאם לאיכות וסוג המוצר. לעומת זאת, מרבית המיצויים נמכרים במחיר דומה והם זולים מתפרחות. מעבר לכך, בקרב צרכני התפרחות קיימת תופעה של התפתחות סבילות שמאלצת להעלות את המינון באופן הדרגתי ולכן גם את העלויות – תופעה פחות נפוצה בקרב המשתמשים בקנאביס במיצוי.
ריחות
השימוש במיצוי אינו כרוך בפיזור ריחות קנאביס בסביבה כפי שמתרחש בשימוש בעישון תפרחות. עישון גם מותיר ריח וטעם לא נעים בפה המטופל (על כן מומלץ לשלב שתייה בעת הצריכה ולאחריה).
בְּטִיחוּת
תפרחת הינה מוצר בטוח לצריכה, כאשר היא נצרכת באחריות ובמינון סדיר. עישון לא מבוקר של תפרחת קנאביס עלול להחמיר את תסמיני הנשימה, אך פרט לכך תופעות לוואי השליליות יתמצו בתחושות פראנויה, יובש בפה ועיניים אדומות. גם המיצוי בטוח לצריכה, אולם בניגוד לתפרחת, חוויה של השפעת יתר של פירוק החומר הפסיכואקטיבי, יביא לחוויה לא נעימה ביותר על כן, ישנה חשיבות להתחלה הדרגתית של הטמעת הטיפול (טיפות מעטות) גם בקרב מטופלים מנוסים. .
נוחות השימוש
מכיוון שלא ניתן לעשן בכל מקום, צרכני קנאביס בתפרחת מוצאים עצמם לעתים דוחים את הטיפול בשל אילוצים כגון זמן עם המשפחה או החברים ועוד. שילוב מוצרי מיצוי בטיפול יאפשרו רצף טיפולי מלא וימנעו מצבי קיצון לא נעימים.
** אלי לוי הוא מדריך ומנהל מוסמך בעמותת מעלה - מרכז עוז להחלמה ושיקום