איכות היא נושא חשוב מאוד כשמדובר במוצרים בעלי שימוש ותועלת רפואית, אבל במקרה של מוצרי קנאביס רפואי, שקיימים בשוק במאותיהם ומחולקים לכל כך הרבה משפחות, קטגוריות וזנים, איך יודעים לזהות מוצר איכותי? כדי לדעת איך בכלל עונים על שאלה מורכבת שכזו, הזמנו לשיחה את ויויאנה בראודה, סמנכ"לית איכות ורגולציה מחברת 'קרונוס' שתסביר כיצד מודדים את האיכות של מוצרי קנאביס רפואי.
מהם מאפייני האיכות העיקריים של מוצרי קנאביס רפואי?
"הקריטריונים של איכות מוצרי קנאביס רפואי מוגדרים על ידי היק"ר (היחידה לקנאביס רפואי) במשרד הבריאות, שהקשיבה בעצם לניסיון שהצטבר בתעשייה המקומית והכתיבה בהתאם תכונות מדויקות שניתן לבדוק במעבדות, כלומר דברים שאינם נראים לעין שהם בעלי המשמעות הגדולה ביותר בעיצוב ההשפעה של הקנאביס. למשל - כמות החומרים הפעילים כמו THC או CBD או כמות המיקרובים שקיימת במוצר, הכל בהתאם להנחיות היק"ר ובכפוף לקריטריוני האיכות של משרד הבריאות.
העמידה בקריטריונים הללו נבדקת על ידי סט של בדיקות שחלקן נעשות במעבדה פנימית בחברה היצרנית וחלקן במעבדות חיצוניות. אלו כוללות בעיקר שבע בדיקות איכות מרכזיות שבודקות את תכולתם של 11 קנבינואידים עיקריים בקנאביס שנחשבים לנפוצים ביותר, בדיקת מדד לחות במקרה של מוצרי תפרחת, בדיקה של עומס מיקרוביאלי, בדיקת שאריות של 5-6 מתכות כבדות, בדיקה לגילוי שאריות חומרי הדברה, בדיקה לגילוי מזיקים חיצוניים ובדיקה כללית נפרדת של רעלנים, שהנם חומרים רעילים הנוצרים מתפוגת תוקף או עומס מיקרוביאלי חריג, כלומר שהנם תוצרים שנולדים עם הזמן עקב תנאים שליליים מסוימים שאליהם היה חשוף המוצר לפני או לאחר אריזתו. בדיקות אלו בוחנות למעשה את כל המאפיינים החשובים ביותר לפיהם מוגדרת האיכות של מוצר קנאביס רפואי מסוים".
כיצד יכול מטופל לדעת לזהות מוצר קנאביס איכותי?
"התוצאות של כל בדיקות האיכות הללו מתפרסמות לציבור בהתאם להנחיות של היק"ר, כך שבכל קופסא של כל מוצר יש קוד QR שאפשר לסרוק ולהגיע דרכו לאתר של החברה בו מפורסמות כל התוצאות של כל הבדיקות בהתאם לקוד האצווה שמופיע במוצר. לכן, הדרך הטובה ביותר לדעת שבאמת מדובר במוצר איכותי שעומד בכל הקריטריונים היא לבחון את תוצאות הבדיקות הללו.
מלבד בדיקות המעבדה, ישנם מדדים פשוטים יותר, שאמנם מטבעם מדויקים פחות אך מאפשרים למטופל לאבחן בעצמו איכות של מוצר מסוים. אחד המדדים הללו הוא צפיפות הטריכומות, שהן מעין בועות קטנות שנמצאות על גבי הפרחים אשר בהן נמצאים מרבית החומרים הפעילים בצמח. ניתן לראות אותן בזכוכית מגדלת פשוטה. במצב אופטימלי אמורים לראות בקלות את הבועיות הללו מכסות את כל השטח שעל גבי הפרחים בגוון שנע בין חום לירוק ולעיתים גם קצת לכיוון הצבע הסגול. חוסר בטריכומות או ביטוי מהותי של צבע שונה בחלק גדול מהטריכומות עשוי כשלעצמו להיות מדד לאיכות ירודה יחסית של תפרחת, או לכל הפחות לכך שהמוצר נפגם במהלך הליך הייצור, האריזה או השינוע, ולפיכך לא נמצא בשיא איכותו בעת הרכישה.
מדד איכות נוסף שניתן לבחון בעין, אם כי שוב מדובר במדד שאינו תמיד מדויק בתור ביטוי לאיכות המוצר, הוא הטרימינג של הפרחים. תהליך של טרימינג איכותי נועד כדי שחלקים נוספים של הצמח לא יוכלו למצוא את דרכם לשקית של מוצר רפואי שאמורה להכיל רק תפרחת, ולכן נוכחות של גבעול ארוך מדי בתחתית הפרח או יותר מדי עלים וענפים מעיד על תהליך ייצור שאינו אופטימלי, כמו גם מהווה "משקל מת" שהמטופל משלם עליו מבלי יכולת לעשות בו את השימוש הרפואי המיועד.
בניגוד למוצרי תפרחת, במוצרי שמן קנאביס רפואי זיהוי של בעיות באיכות הוא מסובך בהרבה. אי אפשר כמעט לראות בעין שום מאפיין של השמן מלבד שקיפות יחסית ואי-הימצאות של משקעים ברורים, אבל בלית ברירה צריך להסתמך בעיקר על בדיקות המעבדה במקרה הזה. הדבר העיקרי שאפשר וחשוב לשים לב אליו הוא שהבקבוק לא פתוח, לא הוחלף בו אמצעי הטפטוף ולא נקרע בו החותם הסוגר את הבקבוק ההרמטי. מלבד זאת, ניתן לבחור שמן שמופק תוך שימוש בשמן קוקוס (שמן MCT) ולא בשמן זית או שומשום, שכן הוא מהווה בסיס יציב יותר לאורך זמן שנוטה פחות לפגיעות לתהליכי חמצון".
האם טעם, ריח ונראות הפרחים הם מדדים טובים לאיכות המוצר?
"הנראות של מוצרי קנאביס רפואי, כלומר איך נראה הפרח מבחינת צבע מסוים, צפיפות מסוימת של חומר צמחי ולעיתים גם גודל מסוים, היא לא משהו חסר חשיבות, אבל חשיבותה היחסית בהשוואה למדדים המדויקים שהזכרנו קודם צמחה לממדים לא פרופורציונליים, בעיקר בשל תפיסה מוטעית הקיימת בקרב חלק ניכר מהמטופלים. גודלו של פרח ממוצע בשקית הוא אמנם מדד בעל פרופיל גבוה מאוד שקובע לא מעט לגבי מה המטופלים קונים, אבל לא מדובר בהכרח במדד מדויק ונכון שמעיד על איכות המוצר.
המאפיינים הבאים בתור אחרי גודלם של הפרחים הם טעם וריח, המושפעים שניהם בעיקר מתכולת הטרפנים במוצר ואין קשר בינם לבין איכותו הטיפולית של המוצר או לתכולת החומרים הפעילים שקיימת בו. חברות בשוק לא נדרשות רגולטורית לבדוק תכולת טרפנים במוצר, שכן כאמור מדובר בעיקר על חומרים המווסתים טעם וריח ולא השפעה רפואית. עם זאץ, אנחנו בחברת קרונוס כן בודקים באופן תקופתי את נוכחותם וריכוזם של 36 הטרפנים הנפוצים ביותר בקנאביס. אנחנו מפרסמים על גבי המוצרים שלנו את אלו הנמצאים בהם בריכוזים המהותיים ביותר – בדרך כלל לימונן, מירסין, היומילן ולינאלול – במטרה לאפשר למטופלים להבין את פרופיל הטעם והריח שלו. הטרפנים תלויים מאוד לא רק במקורו הגנטי של הצמח אלא בטיפול ובתהליך הגידול שהוא עבר, כמו למשל כמה זמן עבר עד לאריזה, במהלך הייבוש והיישון ובכלל לכל אורך תהליך הגידול, וקשורים בקשר ישיר לכמות החומרים הצמחיים (כלורופילים) שנשארו בתפרחת, אותם חומרים שגורמים לשיעולים, גירוי בגרון וטעם צמחי תפל יותר.
חשוב מאוד להדגיש שטעם וריח, עד כמה שאין מה להתווכח עליהם, אינם קשורים בשום צורה אמיתית לאיכות ההשפעה הרפואית שתהיה למוצר. מוצר איכותי יכול להיות מוצר שהטעם והריח שלו לא כל כך חזקים, או לא כל כך לטעמו של המטופל, זאת למרות שההשפעה הטיפולית תהיה מצוינת, מה שהרבה יותר חשוב".