עולם הקנאביס, הן בחזית הרפואית והן בחזית הפנאי והלגליזציה, הוא אחד העולמות "החמים" ביותר בשנים האחרונות, שזוכים פתאום ללא מעט תשומת לב תקשורתית. בעקבות כך, מידע שבמשך שנים היה מוסתר בחשכה נחשף לאיטו לציבור הרחב, בעיקר דרך האינטרנט ושלל פלטפורמות המידע החופשיות שהוא מספק.
אחת הפלטפורמות הבולטות היא פודקאסט בשם "זמן קנאביס", העוסק בשלל גווניו של עולם הקנאביס הרפואי, המדעי, המקצועי והצרכני. מי שמנחה ומובילה אותו היא העיתונאית ובעלת חברת "חמ"ל בר-גפן" לניהול משברים רפואיים , לינוי בר-גפן.
כיצד נחשפת לראשונה לעולם הקנאביס ומה סקרן אותך בו?
"בשנת 98 הייתי כתבת בריאות בגלי צה"ל כחיילת בשירות הצבאי שלי, באותה התקופה בה התחילו לחלק את הרישיונות למטופלי קנאביס רפואי. אחד מהראשונים שקיבלו רישיון הוא חבר טוב שלי עד היום, אדם שאני מאוד אוהבת ואפשר להגיד שדרכו נחשפתי לראשונה לעולם הזה. כל הנושא הזה של קנאביס רפואי שהיה עדיין מאד בחיתוליו, לפחות מבחינת ההסדרה, הקמת היק"ר וכדומה, התחיל להתמסד במקביל להיותי כתבת בתחום הבריאות, וזה היה תזמון מושלם בשבילי להתחיל להבין מה קורה בתוכו.
כבר מהרגע הראשון היה פה חידוש מאד גדול, בעיקר להרבה אנשים שמבחינתם קנאביס היה משהו לסטלנים שלא קשור לרפואה. זאת למרות שכבר הרבה שנים היו מחקרים, בין היתר של פרופ' משולם הישראלי, שהראו אחרת. אבל מרבית הציבור עדיין היה בתחושה שמרנית שזה משהו שאין לו שום קשר לרפואה אמיתית ולשיפור סימפטומים של מחלות. מרבית האנשים חשבו אז שזה מיועד רק להנאה ובשביל מה שנקרא "צרכני פנאי", ויש המחזיקים בדעות שמרניות שחושבים שזה אפילו מסוכן. לפני שכל הדבר הזה התחיל להיתפס כרפואי, הייתה דיכוטומיה לפיה תרופות שווה טוב ומריחואנה או חשיש או כל מיני כינויים אחרים בעלי מטען שלילי – אפילו לא קראו לזה אז במילה קנאביס – שווה רע מאוד.
בניגוד לדעות הללו, אני הגעתי מזווית יחסית ליברלית. יצא לי בחיי לעשן מספיק כדי להבין שזה לא משהו "קשוח" ומסוכן, אך מצד שני אני לא נגועה בעודף רומנטיזציה כשמדובר בקנאביס, ולא משנה לאילו צרכים. כלומר, הייתה בי סקרנות להבין את התועלות שעשויות להיות לטיפול בקנאביס, אבל במקביל לא לעצום עין מול המחירים, כי יש מחירים.
באופן עקרוני, כאשר אנחנו מדברים על התוויות של קנאביס רפואי לחולי כאב, חולים הסובלים מבעיות אונקולוגיות או בעיות רפואיות שאנחנו יודעים שקנאביס יכול לספק לבעיות הרפואיות שלהם הקלה, אז בוודאי שהטוב עולה על הרע. גם במקרה של ילדים החולים באפילפסיה, הכל כמובן בתנאי שעושים בזה שימוש נכון."
הזווית האישית
"לאחר שנחשפתי לעולם הקנאביס, לצערי בן הזוג שלי חלה והתחיל טיפול בקנאביס רפואי ובהמשך גם בני משפחה נוספים שלי. עבור חלק מהם הטיפול היה יותר טוב ועבור חלק מהם פחות טוב, ולכן אני גם יודעת שזה לא משהו מופלא שמתאים לכל אחד ופותר כל בעיה. עם זאת, מתחזקת אצלי המחשבה שצריך להשקיע הרבה יותר במחקר חופשי בקנאביס רפואי עם כמה שפחות מגבלות רגולציה, כדי שנוכל כולנו להבין את הפוטנציאל האמיתי של הטיפול, ולא רק להסתמך על עדויות פרטיות ודיווחים עצמיים של חולים; צריך להתחיל לייצר מידע מבוסס שנוצר ממחקר קליני, כזה שיכול לספק לנו אפשרות לגשת לנושא עם יותר סימני שאלה לעומת סימני קריאה.
לאורך הדרך שעברתי בהיכרותי עם עולם הקנאביס, הגעתי למסקנה שאיכשהו כשמדובר בתרופות אנחנו פחות חשדניים, למרות שיש להן תופעות לוואי רבות שלפעמים אפילו מסוכנות בעצמן, וגם הן עלולות ליצור בעיות כמו התנגשות תרופתית והתאמה לא נכונה של מינון. אבל הלכה למעשה, ידעתי גם אז והיום אני אומרת בוודאות, שאם הייתי צריכה לבחור בין כדורים אופיאטים לשיכוך כאב למשל לבין טיפול בקנאביס רפואי, כמובן שאני אעדיף את הקנאביס הרפואי, גם בלי להיות נגד האלטרנטיבה האופיאטית, שהיא אגב הרבה יותר קלה להשגה באישור רופא לעומת הקנאביס הרפואי, לא סתם הדבר הפך למגפה עולמית שמראה את סימניה גם בישראל".
באילו נושאים עוסק הפודקסאט "זמן קנאביס" שאת מנחה?
"חברת 'קרונוס' פנתה אליי עם הצעה להגיש את הפודקאסט הזה ואני הרגשתי שזה מאוד מתאים לי, דווקא כי אין לי אמירה נחרצת בעד או נגד לגליזציה. הרגשתי שיכול להתאים לי לשבת עם טובי המומחים בעולם הרפואי ובעולם הגידול, ועם חולים שמשתמשים או השתמשו בקנאביס רפואי וחוו את הטיפול, כדי להקיף את הנושא ב-360 מעלות ולהיחשף לכל המידע שיעזור לי ולכל המאזינים לגבש דעה מושכלת יותר על הנושא. הסקרנות האישית שלי והפתיחות שלי במקרה הזה מהווה דלת דרכה כולם יכולים לגשת לנושא הזה, ובראש ובראשונה זה מיועד לעזור לחולים שעד היום לא קיבלו את המידע הנכון לגבי הנושא הזה.
בנוסף לנושאים הרפואיים, אנו חוצים את הגבולות לעולמות תוכן נוספים ועסקנו למשל אפילו בהיסטוריה של קנאביס, קנאביס ביהדות, סוגים שונים של זני קנאביס והתכונות שלהם, לא רק מה שחולה צריך לדעת אלא בסופו של דבר חקירה מדוקדקת ומעמיקה יחסית של כל הנושא הזה שקוראים לו קנאביס, במספר רב של פרקים שיצאו לאור עד היום. אם אתה חולה פרקינסון או חולה PTSD או שיש לך ילד חולה אפילפסיה, אתה תמצא פרק ייעודי של הפודקאסט שנוגע בנושא שחשוב לך, אבל גם מי שסתם מתעניין בקנאביס ורוצה לדעת כמה שיותר על הנושא יכול למצוא את עצמו במחוזות מעשירים – כמו למשל קנאביס בספורט, השימוש בקנאביס במגזר החרדי, שימוש בקנאביס בגיל השלישי ונושאים רבים נוספים - דרך כל הפרקים השונים שזמינים להאזנה דרך כל אפליקציות הפודקאסטים המוכרות".
באילו סיפורים ייחודים נתקלת?
"לאורך דרכו של הפודקאסט, העמקנו גם בנושאים ובסיפורים שהגיעו אלינו מהמאזינים. למשל, אחרי העונה הראשונה פנתה אליי בחורה צעירה שהאזינה לפרק בפודקאסט שבו התעסקנו בשימוש בקנאביס רפואי בטיפול בהלומי קרב, שהוא טיפול מאוד ידוע ונפוץ, והיא אמרה שאם זה מתאים ל-PTSD אז למה אנחנו לא מדברים על השימוש בקנאביס רפואי אצל נפגעות אונס? בהמשך לכך היא סיפרה לי שהיא עצמה חוותה אונס אכזרי מאוד בתור נערה, ובעקבותיו היא חווה פוסט טראומה לאורך כל חייה הצעירים והבוגרים. רק השימוש בקנאביס רפואי, לעומת תרופות פסיכיאטריות, הוא זה שעזר לה לסגל לעצמה מחדש את שגרת החיים והתחושה שהיא שוב שולטת בהם. היא לא השתמשה בקנאביס עד אותו סיפור ומעולם גם לא הייתה מודעת לחשיבות שלו, ולקח לה זמן ללמוד על הטיפול הפוטנציאלי הזה. היום היא מייעצת לגבי הטיפול בקנאביס לנפגעים ונפגעות בעולם הפוסט-טראומה."
קנאביס וספורטאים
"בנושא אחר, לפני כשבועיים פנתה אליי ספורטאית מאוד בכירה שהקשיבה לפרק שעשינו על קנאביס בספורט וסיפרה לי בגילוי לב שהיא משתמשת בקנאביס. היא תיארה את הכאבים האין סופיים מהם היא סובלת בעקבות קריירה ספורטיבית שהיא דבקה בה לאורך כל חייה, ואמרה שהיא מרגישה שהקולגות שלה לא מבינים את זה. היא ביקשה שנרחיב על זה אפילו עוד יותר בעתיד.
בנושאים אלו, כמו בנושאים רבים אחרים, אני יודעת שמדובר במשהו שחייבים לתת עליו את הדעת. בכלל, אני רואה הלכה למעשה בשטח שיש עניין רב שרק הולך וגדל בנושא הכללי של שימוש בקנאביס, והרבה אנשים פתאום מודעים או לפחות רוצים להיות מודעים אליו. כמו כן, אנחנו רואים בשנים האחרונות גידול משמעותי במספרם של המחזיקים ומבקשי הרישיון לקנאביס רפואי ובכמות המשתמשים בלי ועם רישיון בקנאביס בכלל. לכן, אם אנחנו רוצים לגלות אחריות כמדינה, כחברה וכפרטים לנושא הזה, אז אנחנו לא יכולים לצאת בהצהרות חיובית או שליליות בלי בדיקה מחקרית מעמיקה. לפני שאנחנו רוצים לגליזציה או מחפשים לאפשר שימווש נרחב לצרכני פנאי, אנחנו חייבים להילחם על הרחבת המחקר, כי זה הדבר המשמעותי ביותר שיוכל לעזור לנו להכריע למה זה טוב ולמה זה לא."