הביטוי "רצף טיפולי" הוא ביטוי שכל מי שקיבל טיפול רפואי ארוך טווח שמע לפחות פעם או פעמיים, אך בשום עולם ביטוי הוא אינו נפוץ ומהותי כמו בעולם הקנאביס הרפואי. מטופלי קנאביס שומעים שוב ושוב עד כמה חשוב הרצף הטיפולי, ולעיתים רבות נוכחים לדעת שמה שנתפס כהיבט מהותי בטיפול – אינו תמיד בר ביצוע במציאות מורכבת. זאת למרות שמדובר בגורם בעל חשיבות עליונה להצלחתו של הטיפול.
מהי החשיבות של "רצף טיפולי" בהיבט של מטופל קנאביס רפואי ואיך שומרים עליו? כדי להבין לעומק נושא החיוני כל כך עבור כל מטופל קנאביס באשר הוא, הזמנו לשיחה את תום דן, דירקטור בכיר, שרשרת אספקה בחברת "קרונוס" שיסביר על רצף טיפולי, שרשרת האספקה ומה שביניהם.
מהו רצף טיפולי וכיצד שומרים עליו?
"רצף טיפולי תקין הוא בעצם היכולת של מטופל לעבור תהליך יציב ואחיד של טיפול רפואי. במקרה של קנאביס רפואי זה אומר לצרוך את אותו הזן בצורה רציפה ועקבית, תוך שמירה על מקסימום ההדירות האפשרית בעולם הקנאביס, שבו כמובן מקור המוצרים הרפואיים הוא בוטני ולא תמיד מסוגל לשמור על הדירות מלאה ואמיתית.
הלכה למעשה, עבור מטופל קנאביס רפואי, רצף טיפולי אופטימלי נשמר על ידי כך שהטיפול נמשך כל הזמן על ידי שימוש באותו זן שהנו בעל אותו פרופיל טרפני וגנטי, או בשימוש במספר זנים מקבילים שעומדים באותם קריטריונים של הדירות מקסימלית. הדבר אפשרי כמובן רק כאשר אותם זנים זמינים להם לרכישה כל הזמן ללא מחסורי מלאי".
מדוע חשוב למטופלי קנאביס רפואי לשמור על רצף טיפולי?
"רצף טיפולי הוא חשוב מאד במספר היבטים, כאשר הראשון והמשמעותי ביותר הוא אספקט האחידות, היציבות וההדירות במסגרתן צריך להתנהל כל טיפול רפואי ארוך טווח, ולו כדי שיהיה אפשר להסיק ממנו מסקנות ברורות לגבי ההצלחה והיעילות שלו. המטופל והרופא המטפל זקוקים ליציבות יחסית בתוצאות הטיפול כדי שיהיה אפשר לקבוע האם הוא יעיל או לא, והאם אפשר וצריך להמשיך אותו לטווח הארוך.
בנוסף לאספקט הרפואי היבש, הרצף הטיפולי חשוב בעיניהם של המטופלים עצמם, אשר רוצים לקבל כל הזמן את אותו הקנאביס האיכותי שהם התרגלו לצרוך כחלק אינטגרלי מהטיפול שלהם, בלי שיהיו בו שינויים בין אצווה לאצווה או בין שקית לשקית. היציבות הזו ושמירתה לאורך זמן מהוות מעין תו תקן לאיכות, שבעצמו מהווה בסיס לאמון של המטופלים בחברות הקנאביס המשרתות אותם. בדיוק כמו בתרופות אחרות, הדירות ויציבות של מוצרים שמאפשרת למטופלים רצף טיפולי והמשכיות תמידית, זה משהו בעל ערך עליון עבור כל מטופל שזקוק לכל טיפול רפואי. חשוב שזה יהיה קיים גם אצל מטופלי קנאביס".
איך נראית שרשרת האספקה "מאחורי הקלעים" המאפשרת היווצרות של רצף טיפולי?
"שרשרת האספקה הוא שם כללי לגוף שאחראי לגרום לכל המנוע של חברת קנאביס לעבוד, בעיקר בהיבט של אחריותה על תכנון הייצור ברמת המפעל, חוות הגידול ותיאום עם ההפצה. כל זה קורה בניצוחו של צוות אשר אחראי על תכנון קדימה, המקבל למעשה דרישות ממחלקת המכירות, בהתאם לניתוח שהם עושים ושיקולים שיש להם לגבי מכירות המתבצעות בפועל בשוק כולו.
האתגר העיקרי של שרשרת האספקה הוא להצליח לשמור על מעין יציבות בין רמות מלאי גבוהות, המאפשרות לכל המטופלים לקבל את הזנים המועדפים עליהם כל הזמן, לבין ניהול נכון של מאפיינים רבים הנוגעים למוצר, כמו למשל מתי הוא נכנס לתהליך אריזה, מתי הוא משולח למכירה בבתי המרקחת, ואורך חיי המדף המקסימלי שיהיה לו תוך שמירה על איכותו. אתגר זה הוא גדול הרבה יותר מאשר בשווקים אחרים בעולם הפארמה בשל העובדה שמדובר בצמח "מתעתע" יחסית שלא תמיד גדל בדיוק כמו שאנחנו צריכים. לכן תמיד צריך להתכונן מראש ולדעת לקחת מרווחי ביטחון כדי לדעת לעמוד בדרישות של השוק. זאת בנוסף לעובדה שמדובר בסופו של דבר בפרח, כלומר במוצר שאין לו חיי מדף ארוכים כמו של תרופות מעובדות אלא של חומר ממקור אורגני.
אחת הבעיות העיקריות שאנו מתמודדים איתן היא שתהליך הגידול של קנאביס הוא ארוך מאוד, ארוך בהרבה מתהליך הייצור של תרופות מדף. הדבר מתנגש כל הזמן עם שינויים חדים שיכולים להיות בדרישות השוק, מה שעלול ליצור עודף גדול מדי של מלאי עומד. לכן, השאיפה היא להצליח לשמור על רמות מלאי גבוהות שיענו על הדרישות של השיווק והמכירות ושיצליחו ליצור בסופו של דבר בשטח רצף טיפולי למטופלים, ומנגד לעשות זאת תוך שמירה על רמות מלאי והיצמדות להערכות סיכון שנוסחו למקרה ויהיו שינויים בדרישות השוק. בסופו של דבר, החוכמה היא לדעת לספק, לייצר ולתכנן את ההיערכות לקראת דרישות עתידיות, בעיקר בעולם דינמי מאוד שעלול להשתנות בו המצב בצורה מאוד מהותית בפרק זמן קצר במיוחד, למשל במקרה של השקת זן חדש שמשנה תמיד את רמות הדרישה למוצרים שונים בשוק".