טיפול בקנאביס רפואי, על פי משרד הבריאות, מהווה טיפול "קו אחרון" שניתן לחולים רק לאחר תהליך של "מיצוי תרופתי" והתנסות בסוגי טיפולים אחרים. לכן, במקרים רבים, חולים שיכולים להיעזר בו אינם מקבלים גישה לטיפול או אפילו מודעים לקיומו ולרלוונטיות הפוטנציאלית שלו עבורם בשלבים המוקדמים של מחלתם, בו מופיעים רק תסמיניה הראשונים.

אחד התפקידים העיקריים של מערכת הרפואה הוא לפעול במישור הראשוני, המכונה רפואה מונעת, מתוך מטרה למנוע מראש את הופעתו של מצב חולני המלווה בתסמינים. כך מספר לנו ד"ר איליה רזניק, פסיכיאטר ומומחה לטיפול בקנאביס רפואי. פעולה במישור השני מתחילה לאחר התפתחות מצב חולני, בו נכנסת מערכת הרפואה "להילוך גבוה" בעזרת כל הכלים העומדים לרשותה, במטרה לטפל בצורה אפקטיבית בתסמיני המחלה ולדכא אותם. המישור השלישי הוא רפואה שיקומית לטווח ארוך. מטרתו סייע למטופל לחזור לשגרת חיים תקינה לאחר החלמה או התאוששות מתסמיני המחלה.

תפרחות קנאביס (צילום: Mitch M, shutterstock)
תפרחות קנאביס | צילום: Mitch M, shutterstock

במהלך כל אחד מהשלבים הללו, מדגיש ד"ר רזניק, עשוי להיות ערך מוסף ממשי לשילוב קנאביס רפואי במהלך הטיפול, בעיקר אם מדובר בטיפול שניתן במישור הראשוני עוד בטרם החל טיפול מלא בתסמיני מחלה שכבר התפתחה. לדבריו, לא בכל מקרה ניתן לעשות כך, אך במקרים של מטופלים רבים "קנאביס יכול בהחלט לעזור לטיפול בתסמינים, בעיקר אם הוא ניתן בתור טיפול משלים אך גם בתור טיפול מניעתי ראשוני, ולכן חשוב מאד לדעת מתי אפשר אולי להשתמש בו." אז אילו תסמינים מעידים על כך שכדאי לשקול טיפול בקנאביס?

מחלות כאב

"אחד התסמינים הנפוצים ביותר בהם קנאביס יכול לטפל בהצלחה הוא כאבים. במרבית המקרים, המטופל עצמו הוא שצריך לדעת להבחין מראש בסימנים לכך שלא מדובר בכאב שגרתי שעובר, אלא בכאב כרוני שמתגבר. אם אדם מרגיש שיש לו כאב קטן שמתחיל אבל מתגבר בצורה ברורה ולא חולף לאחר זמן סביר, או אם הוא מרגיש נדידה (מיגרציה) של כאב טורדני שעובר ממקום אחד בגוף לאחר, ייתכן מאוד שמדובר במקרה בו קנאביס יכול לעזור.

כאב גב (צילום: kitzcorner, shutterstock)
כאב גב | צילום: kitzcorner, shutterstock

מחלות מעי דלקתיות

"מחלה נפוצה נוספת, שהרבה פעמים מתחילה מבלי להיות מאובחנת, היא מחלת מעי דלקתית כמו קרוהן או קוליטיס. חולים שמאובחנים במחלה, כמו גם חולים לא מאובחנים שכן קיימים אצלם תסמינים ראשוניים, מתחילים בדרך כלל להרגיש כאב קל יחסית שמתגבר באזור הבטן אך עדיין לא הופך לכאב העצום ולהתכווצויות שמתלוות למחלה בהמשך ההתפתחות הדלקתית. במקרים כאלה קנאביס יכול לעזור בהרפיית התכווצויות שרירים, עמעום כאבים ושיפור התיאבון. אם חולה מודע לכך שמתקיים אצלו תהליך מחזורי של כאב, זה יכול להעיד על מצב דלקתי מתפתח שצריך לאבחן ולהתחיל לטפל בו, אולי גם בעזרת קנאביס רפואי.

"מחלה דלקתית נוספת בה קנאביס רפואי מסייע לטפל בצורה מאד יעילה, בעיקר בתצורה של תרסיס המכיל ריכוז גבוה של קנאבינואידים, היא טרשת נפוצה המאופיינת בתחילת התפתחותה במקרים רבים של רמת דלקתיות גבוהה הנפוצה באזורים שונים בגוף. במידה וקיימת אצל מטופל רמת דלקתיות מתגברת שהטיפול התרופתי בה נכשל (נפוץ בקרב חולי טרשת נפוצה), יכול להיות שמדובר במקרה בו קנאביס רפואי יכול לעזור. זאת בעצם הסיבה לכך שמשרד הבריאות מאשר שימוש בתרופה מבוססת קנאביס לחולי טרשת הסובלים מהתקפים דלקתיים קשים.

כאב בטן (צילום: antoniodiaz, shutterstock)
כאב בטן | צילום: antoniodiaz, shutterstock

תסמונת קדם וסתית ואנדומטריוזיס

"תחום רלוונטי נוסף לטיפול בקנאביס רפואי הוא בעזרה לנשים הסובלות מתסמינים חריפים של תסמונת קדם וסתית, כמו בחילות והקאות. כמו כן, קנאביס יכול להועיל מאוד לטיפול בתסמיניה של מחלה הנקראת אנדומטריוזיס, המתבטאת בדלקת מסוג ספציפי באזור הרחם שגורמת להתקפי כאב שחלקם עשויים להתגבר בקשר ישיר למחזור ההורמונלי החודשי ולתסמונת הקדם וסתית. מחקרים הראו כי נשים רבות מוצאות יעילות בטיפול הזה לעמעום כאבים, ולא מעט חברות הוכיחו שטיפול בקנאביס עשוי במקרים מסוימים למנוע לחלוטין כאבים הקשורים במחלה (אשר מלבד קנאביס רפואי אין הרבה כלים שעוזרים לטפל בה). במקרים הללו אישה צריכה לדעת להבדיל בעצמה האם מדובר בכאב חריג שמתגבר ולהתייעץ על כך עם רופא הנשים המטפל בה, כאשר במידה ויהיה צורך בקנאביס, הרבה פעמים הנושא יעבור דרך מרפאת כאב או דרך מומחה לטיפול במחלות דלקתיות.

אנדומטריוזיס (אילוסטרציה: 123rf)
אישה סובלת מכאבים | אילוסטרציה: 123rf

סרטן

"התוויה אחרת בה מטפלים בקנאביס רפואי היא התוויה אונקולוגית (סרטנית או קדם-סרטנית) אך בנושא זה הטיפול הוא אחר והמטרה היא אחרת. בתחום האונקולוגיה, קנאביס ניתן בעיקר כדי למנוע כאבים או תסמיני לוואי שהגוף מפתח כתגובה לטיפולי הקרנות או כימותרפיה שניתנים למטופל. בנוסף, הקנאביס עשוי לסייע למטופל לקבל את הטיפול הכימותרפי שעוצר את התפתחות הגידול הבסיסית, בלי לפתח תסמינים שליליים שיקשו עליו ועלולים לגרום לו להפסיק את הטיפול. מחקרים הראו שקנאביס עשוי לסייע כתחליף לחלק מהתרופות האופיאטיות הניתנות לחולי סרטן, הידועות כמטשטשות ועתירות תופעות לוואי, אבל במקרה זה כבר מדובר בתסמינים נוירולוגיים שצריך להתייעץ לגביהם עם נוירולוג או אונקולוג מומחה.

"בסופו של דבר, לא תמיד אפשר וצריך לעשות שימוש בקנאביס רפואי, מכיוון שזה לא תמיד עוזר ולא תמיד מתאים למטופל. עם זאת, במקרים רבים קנאביס יכול לעזור למטופל להשיג הורדה של הדחק שיוצרים אצלו תסמיני המחלה, ולכן כדאי להכיר את הטיפול הזה."

אישה חולת סרטן מעשנת (צילום: SeventyFour, shutterstock)
אישה חולת סרטן מעשנת קנאביס | צילום: SeventyFour, shutterstock

תסמינים נוירולוגיים או פסיכיאטריים

"בתחום הפסיכיאטריה, רוב השימוש בקנאביס הוא שימוש מכוון בתחום הנוירולוגיה, בעיקר לטיפול בחולים הסובלים מהתקפי חרדה עקב מצב מאובחן של תסמונת פוסט טראומתית (PTSD). המטרה בטיפול היא למנוע מחולה להגיע למצב בו הוא חווה התקף קשה שמגביר בצורה ניכרת את החרדה שלו, וניתן ליישם אותו מראש בצורה מניעתית אם החולה יודע להבדיל בין מצב של חרדה רגעית שחולפת לבין מצב של התקף ממשי. הטיפול בקנאביס הוכיח את עצמו בקרב מטופלים רבים הסובלים מהתקפי חרדה, לא רק בשל פוסט טראומה אלא גם כחלק מהפרעות פסיכיאטריות אחרות הקשורות לחרדה.

"הלכה למעשה, כל מי שמקבל היום בישראל קנאביס רפואי לטיפול בפוסט-טראומה מראה לפחות הטבה מסוימת ובמקרים רבים גם הצלחה יתרה של הטיפול, ולכן חשוב מאד לאפשר גישה אליו לכל מטופל. על כך מסכימים משרד הבריאות, האגף לשיקום במשרד הביטחון וחברות הביטוח, בהתבסס על הראיות הרבות שהוכחו להצלחה ולאפקטיביות הגבוהה שיכולה להיות לו עבור נפגעי טרור וחרדה.

איש מעשן קנאביס (צילום: Rahul Ramachandram, shutterstock)
מעשן קנאביס | צילום: Rahul Ramachandram, shutterstock

"אני מקווה שמתווה הטיפול בהפרעות פסיכיאטריות בקנאביס רפואי יחזור לפעול כפי שהיה לפני 11 שנה, בטרם משרד הבריאות הפריד את שאר ההתוויות הנוגעות לחרדה והחריג חולי פוסט טראומה בתור היחידים שאפשר לרשום עבורם טיפול בקנאביס רפואי. צריך להרחיב את התוויות הטיפול כדי שיהיה אפשר לטפל בקנאביס רפואי גם בכל מי שלוקה בתסמונת פסיכיאטרית אחרת הגורמת להתקפי חרדה, כמו למשל הפרעות אימה שונות, מכיוון שזהו כלי שיכול מאד לעזור לשפר את מצבם של החולים."