מחקרים רבים נעשו בשנים האחרונות על הקשר בין קנאביס רפואי ובין תסמיני פוסט טראומה. במדינה בה כ-8% מהאוכלוסייה יחוו אפיזודה טראומטית בשלב כזה או אחר בחייהם, מדובר בבשורה חשובה ומשמעותית. בשבוע הבא תתקיים הרצאת זום שתכלול כמה מהמומחים הבולטים בתחום, על מנת לסייע למטופלים שסובלים מהפרעת פוסט טראומטית למצות את המיטב מהטיפול שלהם.
אין מטופל בקנאביס רפואי שלא עומד מול הקונפליקט הזה. מצד אחד, הקנאביס משמש בחייו בראש ובראשונה תרופה המסייעת להרגיע כאב, חרדות, קשיי שינה ותיאבון ועוד טווח רחב של תסמינים אחרים. עם זאת, להבדיל מתרופות אחרות, השימוש בקנאביס הוא גם מהנה וקיימת סבירות גבוהה שנמשיך לצרוך אותו גם לאחר שנחווה הקלה. במובן הזה, הקנאביס הרפואי הוא חרב פיפיות – תחושת ה"היי" שלו גורמת לרבים שחייהם עשויים להשתפר בעקבות הטיפול, להירתע ולחשוש ממנו.
טיפול טבעי, עדין ובעל השפעה רוחבית
"אחד מהיתרונות הניכרים ביותר של הקנאביס הוא שהוא טיפול מתון מאוד", מסביר לנו פרופ' דדי מאירי, נחשב כיום לאחר החוקרים המובילים בארץ בתחום הקנאביס הרפואי. במעבדה לחקר הסרטן בטכניון, הוא מפתח מעל 900 זנים של קנאביס רפואי לשלל ייעודים טיפוליים. "החומרים הפעילים בקנאביס, הקנבינואידים, נמצאים בגוף שלנו באופן טבעי. המערכת האנדו-קנבינואידית היא למעשה מערכת פיזיולוגית שמיועדת ל-'fine tuning'. כלומר, היא אמנם לא תקל על כאב שייגרם מקטיעת אברים או באירועים קיצוניים אחרים, אבל היא לגמרי עשויה להקל על כאב מתון וארוך טווח. בנוסף, היא משפיעה על מגוון מערכות בגוף – משינה ועד זיכרון. זוהי גם הסיבה שקנאביס הפך לאידיאלי לטיפול בבעיות כרוניות. המערכת הקנבינואידית נכנסת לפעולה בכל הזדמנות בה נדרשים כיוונונים עדינים בגוף ונמצאת בשאיפה מתמדת לאיזון".
במחקרים שנעשו על המתמודדים עם פוסט טראומה בשנים האחרונות, באו לידי ביטוי כל המאפיינים שמציין פרופ' מאירי. ההשפעה של הקנאביס על הזיכרון סייעה למתמודדים עם טראומה לעבד חוויות טוב יותר, להימנע מטריגרים ובסופו של דבר לחוות פחות ניתוקים, פלאשבקים והתפרצויות זעם ולישון טוב יותר. גם אם מדובר בהשפעות יחסית מתונות, כאשר ההשפעה נוגעת במכלול רחב כל כך של תחומים בחיים, מדובר בשינוי דרמטי בחיי מטופלים רבים.
THC זה לא הכל
פרופ' מאירי מציין שאחד מהגורמים העיקריים לשימוש לרעה בקנאביס, נובע מחוסר הבנה בסיסי באופן הפעולה שלו. הקנאביס מורכב משלל רכיבים פעילים המאפשרים את כל הסגולות הבריאותיות שאנחנו נהנים מהן. ה-THC, אחד הרכיבים המפורסמים שלו, הוא אך ורק אחד מהם ולצידו, ישנם עוד קנבינואידים רבים אחרים שלהם אין כל השפעה פסיכואקטיבית. "מה בעצם קורה?", מאירי מרחיב, "כיום הרכישה של הקנאביס נעשית דרך בתי המרקחת ולפי מחיר לגרם. הצרכן רוצה להפיק את המירב מהכסף שלו ואומר לעצמו – 'אני פשוט אקנה את הזן עם ריכוז ה-THC הגבוה ביותר. בפועל, סביר מאוד להניח שהוא רוכש זן שלא בהכרח יעזור לו ויבוא עם תופעות לוואי שיקשו על אורח החיים".
כעת, פרופ' מאירי עורך בשיתוף עם חברת בטר (Better) מחקרים קליניים שיוכלו לבסס את הטענה שלו. מתמודדים עם פוסט טראומה יוכלו להתנסות בזנים בעלי ריכוז THC נמוך ואפילו כלל ללא THC, שמותאמים במיוחד להקלת סימפטומים עבור פוסט טראומטיים. אם ממצאי המחקר אכן יאמתו את הטענה של מאירי, הדבר עשוי לחולל שינוי משמעותי בחיי מטופלים רבים.
שימוש מושכל שישפר את איכות החיים
מטרת ההרצאה היא, בין היתר, לתת לציבור המטופלים בקנאביס ידע חיוני שיאפשר להם לקבל בחירות מושכלות יותר ולהזמין את אלו שעוד חוששים ללמוד על כל האפשרויות שיש להם, גם אם הם פחות מתחברים להשפעות הפסיכו-אקטיביות של הצמח.
לצד פרופ' דדי מאירי, ישתתפו בפאנל יוסי בן עזרא, מנכ"ל עמותת שיינברג לעצמאות וקובי מולכו, מנכ"ל חברת בטר (Better). מולכו מתמודד עם פוסט טראומה. ההיכרות המעמיקה של השניים עם קנאביס רפואי ועם הטראומה שכל כך נפוצה בקרב חיילים רבים, אפשרה להם לזהות את בעיית השימוש לרעה מקרוב. מטופלים רבים עושים שימוש לא נכון בטיפול ומתמודדים עם נתק חברתי ורגשי קשה, מעייפות ומבלבול לא ורך היום. בפאנל, הם יספקו מידע חיוני שיאפשר להפיק את המיטב מהטיפול.
מתי ואיפה?
ביום חמישי הקרוב, ה-18.2, בין השעות 19:30-20:30, תתקיים הרצאה פתוחה לכלל הציבור, שתעסוק בקשר בין טראומה וקנאביס רפואי ויתרונותיו של הקנאביס לטיפול יעיל לפוסט טראומה. זוהי הזדמנות להתעדכן בחידושים החמים ביותר אודות הקשר בין טראומה וקנאביס וללמוד כיצד לעשות בטיפול שימוש מושכל שישפר את איכות החיים. ההרצאה פתוחה לציבור וזמינה בלינק הזה.