בשנתיים האחרונות, מספר המטופלים בקנאביס רפואי זינק לשיאים חדשים. עם קרוב ל-100,000 מטופלים ועשרות אלפי רישיונות שמונפקים מדי שנה, אין ספק שהבשורה הירוקה מתפשטת במהירות. חלק מהמטופלים צרכו קנאביס בעבר, גם ללא הרישיון הרפואי, אך רבים מהם יתנסו בשימוש בו בפעם הראשונה בחיים. מאחר ומדובר בטיפול רפואי, חשוב לעשות בו שימוש מושכל. כדי להבטיח שנמצה את המיטב מהטיפול, הנה הטיפים החשובים שכל מטופל מתחיל צריך לדעת.
הכול מתחיל בהדרכה הנכונה
לפני הכול, חשוב להניח את האגו בצד, לקבל הדרכה מקיפה ולווי מקצועי.
"ההדרכה הנכונה היא קריטית כדי להתאים את הטיפול לצרכים שלך", אומרת עמית שמיר, מנהלת שירות הלקוחות בחברת קנאביס בטר (better) כבר מעל 4 שנים. במסגרת עיסוקה, היא מנהלת קשרים ישירים ורציפים עם מטופלים ומסייעת להם לעקוב ביעילות אחר אופן הצריכה שלהם והתאמת הטיפול. מאוחר ובאסדרה החדשה שהוחלה בשנת 2019 על ידי היק"ר, אין לחוות הגידול עוד אפשרות להנחות מטופלים באופן ישיר וכעת, ההדרכה נעשית על ידי הרוקחים והרופאים. עמית מדריכה גם רוקחים ורופאים על מנת שיוכלו לתת מענה מיטבי למטופלים.
"היום ההדרכה הזו מתבצעת דרך הגורם המתווך", מסבירה עמית. "לעתים קרובות הרופאים והרוקחים רק מתוודעים לקנאביס בפעם הראשונה וחסר להם ידע. אני מקבלת שיחות מרוקחים ששואלים אותי איך ליטול שמן, או איך להכין נכון תפרחות לעישון ואידוי. כשמדובר בילדים ואנשים מבוגרים שלא יודעים איך להשתמש, ההנחיה הזאת היא חיונית".
היית ממליצה גם לאנשים שיודעים כיצד לצרוך קנאביס להיעזר בהדרכה?
"חד משמעית, אני לא יכולה להדגיש מספיק כמה ההדרכה קריטית. חשוב שנזכור, ההשפעה של הקנאביס היא מאוד אינדיבידואלית ולפעמים מינון שיכול להיות אידיאלי עבור מטופל להתוויה שלו, יכול להתגלות כלא יעיל למטופל אחר עם אותה התוויה. זה במקרה הטוב. במקרה הפחות טוב, המינון יהיה גבוה מדי ויגרום לתופעות לוואי לא נעימות. לכן, חשוב מאוד להתחיל במינונים נמוכים ולעלות בהדרגה ובזהירות. הגעת למסקנה שצריך להעלות מינון? חשוב לפנות אל הרופא או הרוקח כדי שיאשרו שאכן אין תופעות לוואי במינון הנוכחי ואפשר להעלות".
ליצור סביבה בטוחה לשימושים הראשונים
עוד עצה שנשמעת פשטנית, אך קריטית, בעיקר עבור כאלה שצורכים קנאביס בפעם הראשונה, היא בחירת סביבה בטוחה לשימוש.
"הסביבה הנכונה עשויה לשנות לחלוטין את החוויה עם הקנאביס", ממשיכה עמית. "אם מדובר באיזור שאנחנו לא מרגישים בו בנוח, אווירה לא נעימה או אפילו כשאנחנו עייפים או במצב רוח רע, הקנאביס עלול לעורר חרדות. כשמדובר בשימוש ראשון בקנאביס, זה הרבה יותר משמעותי. אנחנו מגיעים אל הטיפול עם לא מעט סטיגמות והמחשבות שלנו עלולות ליצור מציאות. לכן מומלץ להתנסות בקנאביס בפעמים הראשונות בבית ובליווי אדם שאנו בוטחים בו שיוכל לשים את הדברים בפרופורציות".
לנהל טבלת צריכה
שוק הקנאביס הישראלי מציע למטופלים שלל זנים. לכן יש חשיבות להתאמה מיטבית של זו להתוויה הרפואית
"לא תמיד פשוט להתאים את הזן להתוויה, מאר והשוק מוצף בזנים. מאחר וההשפעה מאוד אינדיבידואלית וכדי לייעל את תהליך התאמת הזן, מומלץ ליצור טבלה בה נרשום כל זן שנטלו, את המינון, את ריכוז הרכיבים הפעילים שבו ואת כלל תופעות הלוואי שחווינו".
איך המעקב מסייע בהתאמת הזן?
"כשיש נתונים לחזור אליהם, ניתן להסיק מסקנות. אני יכולה לומר שזן X השפיע ממש טוב במינון Y, אבל לא במינון Z. זה מאפשר לנו לדעת בדיוק כמה שאיפות או טיפות אנחנו צריכים כדי לקבל הטבה. זה עובד כמובן גם לכיוון השני. אנחנו יכולים להתחקות אחרי ההשפעות השליליות ותופעות הלוואי ולדעת ממה כדאי להימנע. פעמים רבות כשמטופל מתקשר ומשתף אותי שהייתה לו חוויה לא טובה, אני שואלת אותו איזה זן הוא צרך, הוא פשוט לא זוכר. עם הטבלה יש לנו תמיד את כל המידע מול העיניים".
סבלנות היא מילת המפתח
ההתאמה בין סוג הטיפול לצורך של המטופל היא תהליך ולא מתרחשת ברגע אחד.
"חשוב שנזכור, קנאביס הוא לא תרופת קסם. יכול לעבור זמן עד שנמצא את המענה הכי טוב והכי מדויק למצב שלנו. לי יכולה להיות הטבה מעולה לפיברומיאלגיה עם זן מסוים, אבל אין לי שום הבטחה שזה יעזור למטופל אחר (בסיטואציות מסוימות גם עבורי זה לא תמיד יעזור). רק תהליך הדרגתי של ניסוי וטעיה ילמד אותנו איזה זן הכי טוב לנו. לכן, חשוב שנתאזר בהרבה סבלנות ונאמין בתהליך".
מומלץ להתחיל בשמן
עבור אוכלוסיות מסוימות, צריכת קנאביס באמצעות עישון, היא לא אופציה. לכן ההמלצה היא שימוש בעזרת שמן.
"לרוב אנחנו נמליץ לאנשים שלא מעשנים, בעיקר ילדים ובני הגיל השלישי, ליטול שמן. הטיפול עם שמן נמשך לאורך זמן רב יותר, פועל במתינות וקל יותר לעקוב אחר ההשפעה. בהתאם לתגובה של המטופל, נוכל לעבור לתפרחות. כמובן שתמיד אפשר להתחיל בתפרחות, אבל אנו ממליצים בחום להתחיל בשמן. מטופלים לא מנוסים לא תמיד יודעים ליטול נכון. הם עלולים להתקשות להחזיק את העשן בריאות או להסתבך עם טחינת הפרחים וגלגול הסיגריות. לכן, מומלץ להתחיל בשמן שקל בהרבה לנטילה".
לא לרדוף אחרי ה-THC
המרדף אחר אחוזי THC גבוהים הוא מיותר ושגוי.
"מטופלים חדשים מחפשים את הזן 'הכי חזק' ומקשרים את עוצמת ה-THC ליעילות הטיפול. חשוב לזכור שלקנאביס מאות רכיבים פעילים שמשפיעים על יעילותו כמו פלבינואידים, טרפנים ומגוון רחב של קנבינואידים. ה-THC לא בהכרח יהיה הרכיב שיעזור. במקביל, אנחנו משלמים את המחיר של תופעות הלוואי של ה-THC הגבוה לחינם. מעשנים לא מנוסים שיעשנו בפעם הראשונה זן עם THC גבוה עלולים לעבור חוויה לא נעימה, להיבהל ולסרב להמשיך בטיפול שיכול לעזור להם".
באילו מקרים כן מתאים לצרוך THC גבוה?
"זו החלטה שצריך לקבל עם הרופא או הרוקח ובהתאם להתוויות והצרכים. באופן גורף, אנחנו ממליצים לצרוך שילוב של זנים עשירים ב-THC וכאלו שעשירים ב-CBD. הם מאזנים אלו את אלו והשילוב ביניהם נותן טיפול מקיף ויעיל יותר. ה-CBD הוא חשוב מאוד להשפעות הטיפוליות – הוא אנטי דלקתי, מרפה שרירים, מאזן מדדים ומעניק עוד המון יתרונות נוספים. לרוב, טיפול במינונים נמוכים יותר עשוי להתאים ל-THC גבוה".
כדאי לדעת - צריכת קנאביס מלווה לעתים בתופעות לוואי
"כמו בכל טיפול, גם לקנאביס יש תופעות לוואי. הוא עלול לגרום לסחרחורות, עייפות וחולשה. במקרה של חולשה, מומלץ לאכול משהו מתוק קטן כמו קוביית שוקולד או לשתות תה עם סוכר. הקנאביס עלול להוריד את רמות הסוכר בדם ומנה קטנה של סוכר תחזיר את האיזון ותביא הטבה".