אם אי פעם שאלתם את עצמכם "למה לי להבין ביין?", תמיד תזכרו שיין משפר מצב רוח, יין בא בטוב עם אוכל ויין הוא בעיקר משקה חברתי. אין אחד שלא מכיר את המושג "Fake it 'till you make it", נכון? אז אני כאן בשביל לעזור לכם, אלו שלא מבינים מספיק ביין, לזייף כמה שיותר טוב עד שתהפכו למומחים ביין.
ואם לא מומחים, אז לפחות מספיק מביני עניין בסיטואציות שלפעמים קל להיות מובך בהן, בין אם זה בדייט ראשון או סיטואציה חברתית עם מומחי יין. גם אני הייתי שם, לא אשכח את הדייט הראשון ההוא שביקשתי יין פטישים. פדיחות. בדיוק בגלל זה הכנתי לכם את הדברים אתם חייבים לדעת.
איך מחזיקים כוס יין?
קודם כל, תמיד מחזיקים את הכוס ברגל או בבסיס שלה, כך לא מחממים אותה ופוגעים בטעם של היין. (בונוס נוסף הוא שלא תיראו כמי שמחזיק משקה קל ביד). כאמור, מחזיקים את הכוס ברגל או בתחתית, מסובבים לאט. תתאמנו קצת בבית- לא נעים לסובב את הכוס כאילו אתם מפעילים ממטרה, ולהשפריץ איזה קברנה סוביניון על האורחים מסביבכם.
הסיבה שמסובבים את הכוס היא בכדי "לפתוח" את היין, מה שאומר לתת לחמצן לפגוש את היין. כך מארומה וטעמים "סגורים" היין ירגיש ויריח יותר רך ונעים. זאת הסיבה שיש מגוון רחב של יינות אדומים שזקוקים לדקנטר (כלי קיבולת מזכוכית אליו שופכים את היין וממנו מוזגים לכוסות).
אחרי שמסובבים קלות את הכוס, מטים אותה בזווית קלה - תסתכלו על הצבע של היין, אתם רואים אדום כהה או לבן בצבע גולד? לכם כרגע זה לא משנה משמעות הצבע, העיקר שזה נראה מעולה (ניתן ללמוד הרבה על יין רק מהצבע שלו, אבל זה כבר לפעם אחרת), תתרכזו בינתיים בלהבחין ולהבדיל בצבעים.
רוצים את כל סוגי מארזי היין עד הבית? היכנס ל-BLEND
בשלב הבא מטים את הכוס ב-45 מעלות, "דוחפים" את האף פנימה, לוקחים כמה שאיפות קלות ואז שלוק קטנצ'יק. עדיף לקחת את הזמן בטקס הזה כי בסופו של דבר מה שעושים לאט - מבינים מהר. מי שמרגיש אין לו מושג מה להגיד על היין, יכול פשוט לשלוף "מעניין מאוד" או "וואו, יין עשיר ומסקרן", זה כבר יעשה את העבודה.
אבל מה זה גוף?
גוף קל, בינוני, כבד. מה זה הגוף הזה? תתפלאו, אבל הדרך הכי טובה להבין מה זה "גוף" ביחס של יין, היא בעזרת חלב. אם היו עושים לכם טעימה עיוורת בין שתי כוסות חלב, אחד עתיר בשומן והשני דל שומן, איזה חלב היה בעל גוף קל? תשובה יפה. כך גם ביין (ובעוד המון משקאות אלכוהוליים).
רוצים את כל סוגי מארזי היין עד הבית? היכנס ל-BLEND
יין שירגיש לנו קליל ושקוף הוא יין עם גוף קל, ולעומת זאת, יין עם אחוזי אלכוהול גבוהים, שתופס לנו "משקל" בחך, יהיה יין עם גוף כבד בדרך כלל. יש לכם כבר סט מוכן: טעמתם יין אדום שהרגיש לכם מרוכז, בשרני ולא קליל? אתם יכולים לומר "מעניין מאד, יש לו גוף כבד עם ארומה של פירות אדומים ושחורים".
כששום דבר לא עובד, תאשימו את ה"טרואר" (מכלול של תנאי סביבה לגידול חקלאי). תחשבו רגע, מהם סך כל המרכיבים המשפיעים על היין? אדמה, שמש, חורף, חביות וסוג ענבים – נכון. אבל גם תנאי האקלים, האדמה, והאדם הם המרכיבים שמשפיעים על היין שאנחנו שותים. זאת בדיוק הסיבה ששרדונה מאזור נמוך בדרום הארץ ושרדונה מאזור גבוה מצפון הארץ, יהיו שונים בארומה ובטעמים שלהם.
יינות פופולריים ממסעדות וברים
שבלי: יין לבן שמבוסס על זן שרדונה, הוא בדרך כלל ירגיש לכם קריספי ומינרלי (עכשיו כשאתם כבר מומחים אז אני מרשה לעצמי) ומגיע מאזור שבלי שבצרפת.
סנסר: אזור קטן בעמק הלואר בצרפת –מאזור זה מגיעים יינות משובחים מזן הסוביניון בלאן שהוא זן ארומטי שמצליח להביא לנו יינות מהממים המזכירים בדרך כלל דומדמניות בשלות ,חבוש, אשכוליות, ונגיעות של אבן צור עם טעמים מעושנים.
בלנד בורדו (או בלנד בורדולזי): בלנד הינו יין אשר מורכב ממספר זנים. בבורדו, בגלל הטרואר הייחודי לאזור הזנים המרכיבים את הבלנד הבורדולזי המפורסם הינם: מרלו, קברנה סוביניון, קברנה פרנק. אגב, יכולים להגיע למחירים של מאות ואף אלפי יורו – ראו לדוגמא Château Pétrus. עד היום המון יקבים ברחבי העולם מייצרים יינות מבוססי בלנד בורדו וגם אנחנו בישראל מייצרים יינות איכותיים מבוססי בלנד זה.
רוצים את כל סוגי מארזי היין עד הבית? היכנס ל-BLEND
איתמר אלפרין הינו מדריך היין של טמפו