רוב העבודות כוללות ימים ארוכים במשרד מול המחשב עם הפסקת צהריים אחת וכמה הפסקות קפה, מה שהופך את שגרת העבודה לאפרורית למדי. שגרת היום של הסומלייה לעומת זאת, היא בדיוק ההפך מאפרורית – היא כוללת ביקור ביקבים חדשים וישנים בארץ ובעולם, טעימות של יינות והמון המון קריאה על זני ענבים חדשים, שילובים מעניינים עם אוכל ועוד הרבה פרטים שהופכים אותו למומחה יין. הנה כמה דברים מעניינים על אחד התפקידים הכי מיוחדים בעולם:
מרועה צאן לאיש הענבים
המילה סומלייה מגיעה מהשפה הצרפתית והיא גלגול של המילה somier – שמשמעותה "חיה ארוזה", והיא מתארת את החיות שהועמסו בסחורות כמו מזון ומים . לאיש שהוליך את בעלי החיים האלו קראו sommerier. עם השנים המילה עברה גלגולים באיות וגם במשמעות שלה – שבסופה התקבלה המשמעות למה שמוכר לנו כיום – סומלייה הוא בעל מקצוע שתפקידו לבחור את היינות עבור המלך או בעל האחוזה.
במסעדה או בבר
התפקיד המודרני של סומלייה הוא להיות אחראי על כל מה שקשור ליין במסעדה או בבר – להחליט איזה יינות לקנות, איך ואיפה לאחסן אותם, לדאוג לכוסות שיתאימו ליינות שבמלאי, להמליץ ללקוחות איזה יין מתאים למנה שהם בחרו, להמליץ למטבח איזה יין לשלב בתוך המנה שהם מכינים וללמד את צוות המלצרים והברמנים את כל הידע שהוא חושב שנדרש עבורם כדי להשלים ללקוח את חוויית היין.
חוש ריח
חלק גדול מהטעם של היין הוא נגזרת של הארומה שהוא מפיץ, ולכן חוש הריח של הסומלייה להיות מפותח במיוחד. כדי לשמור על חוש ריח תקין, רוב מי שעובד כסומלייה, ימנע מפעולות שעלולות לפגוע בחוש הריח כמו עישון ואכילת חריף.
אוצר יין
בעברית קיבל המקצוע סומלייה שם מעוברת והוא נקרא – אוֹצֵר יין.
גם אנחנו מתרגשים – המסעדות נפתחות היום מחדש! לכבוד הפתיחה החגיגית קבלו את המדריך לסועדים בעברית תקנית: ראשית...
Posted by האקדמיה ללשון העברית on Wednesday, May 27, 2020
לא רק יין
יש סומלייה גם לדברים נוספים – בירה, מים, קפה וחלב.