ותיקי הרייברים בישראל לא יכולים לשכוח את התקופה של חוות היען. הווניו המיתולוגי באילת, אירח את מיטב הדיג'ייז העולמיים והוריד בדרך קבע אלפי בליינים לעיר הדרומית כדי לראות סופרסטארים כמו טייסטו וארמין ואן ביורן באירועים בלתי נשכחים. אלא שאז, עם הפריצה הגדולה של ה-EDM, אותם אירועים בינלאומיים עברו לאזור המרכז וחובבי הז'אנר שהגיעו לעיר דרומית, נאלצו להסתפק בפנג'ויה ובשלל פסטיבלים מקומיים.

בשנה שעברה, אילת שוב עלתה למפת ההרמות. ארמין ואן ביורן הופיע במרץ בחוות היען המשופצת באחד הרייבים היותר מוצלחים של 2019, במה שסימן את תחילת הקאמבק של אילת לענייני המוזיקה האלקטרונית. בחגיגות פורים הבאות עלינו לטובה אילת תארח את "Deep Sea Festival", אירוע ה-EDM הגדול של החג, במרכזו יופיע לראשונה בישראל הסופרסטאר דיג'יי אלן ווקר. "זו רק ההתחלה", מספר לנו יוסי חן, מנכ"ל תאגיד התיירות באילת. "יהיו עוד פסטיבלים אלקטרוניים ביולי-אוגוסט. התכנון הוא שבקרוב יהיו באילת חמישה פסטיבלים בינלאומיים של מוזיקה אלקטרונית בשנה – בינואר, מרץ, יולי, ספטמבר ונובמבר".

"Deep Sea Festival" הוא חלק מ-"Winter Sun Festival", במהלכו יתקיימו 35 פסטיבלים של מוזיקה, אוכל, אומנות ועוד באילת בחמישה חודשים. מדובר מהלך שמטרתו לחזק את התיירות, הן המקומית והן הבינלאומית בעיירת הנופש הדרומית בחודשים שנחשבים ל"אוף סיזן". "אנחנו נרגשים מההצלחה. זה טוב יותר ממה שציפינו לו", מספר חן. "יצאנו עם 15 מכרזים וניגשו ל-14 מתוכם. בנוסף, יש שביעות רצון מלאה של התיירים שמגיעים להתארח".

"Deep Sea Festival" מתקיים ראש בראש מול מסיבת הרחוב של תל-אביב. למה שבליין ממוצע יגיע עד אילת ויוציא כסף על לינה וכל הנלווים, כשהוא יכול ליהנות מרייב ענק בחינם?
"קודם כל כי מגיעים לכאן כמה מהדיג'ייז המובילים בעולם וגם כי בלוסטון יפיקו אירוע מצוין. יש התעניינות גדולה ונראה שממסיבת רחוב לא תפריע לנו".

חלק גדול מהבליינים שמגיעים לפסטיבלים האלה מחפשים גם את החוויה המשלימה – פאבים, מועדונים וכו'. נראה שאילת קצת עומדת במקום מהבחינה הזו.
"חווית הפאבים היא לרוב במרכז התיירות. הוא הפך לאטרקטיבי מאוד עם המון פאבים ומסעדות. גם חופי הים מציעים המון. יש חופים שעובדים גם ביום וגם בלילה. בקרוב נפתח חוף חדש נוסף מול נפטון".

"לבחון שדה תעופה בתקופה של פחות משנה - לא מכובד. רבע שעה ממרכז העיר לנמל תעופה בינלאומי זה רחוק?"

כמה אנשים יגיעו לפסטיבל לדעתך?
אנחנו מאמינים שיגיעו כ-6-7 אלף בליינים. יש גם התעניינות גדולה מפולין, גרמניה, הולנד. כיום, יש מהמדינות האלה טיסה ישירה לאילת. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ©Hufton+Crow (@huftonandcrow) on

אותן טיסות ישירות עליהן מדבר חן מתאפשרות בזכות שדה התעופה רמון, הנמל הבינלאומי החדש באילת. בעוד התיירים הבינלאומיים קיבלו שדה נגיש יותר מעובדה, התיירים המקומיים, שהורגלו לנחות במרכז אילת, קצת פחות מרוצים מהשדה החדש. "לבחון שדה תעופה בפרק של זמן של פחות משנה זה לא מכובד", טוען חן. "רבע שעה ממרכז העיר לנמל תעופה בינלאומי זה רחוק? איפה יש עוד נמל תעופה בינלאומי שכל-כך קרוב למרכז העיר? מנתב"ג לתל-אביב זה 40 דקות וגם בברלין זה חצי שעה פלוס. הנמל הזה ישנה את פני אילת. הוא יביא תיירים מכל אירופה למרחק של רבע שעה ממרכז העיר".

המדינה תעזור?
"אני מאמין שמדינת ישראל תבנה מסילת רכבת של 18 ק"מ. כמו שיש רכבת קלה בירושלים ותהיה אחת בתל-אביב -  תהיה אחת שתחבר בין שדה התעופה למרכז אילת. מבחינתנו, אנחנו מגדירים את האזור הזה כשכונה הצפונית של אילת. עם השנים אילת תגדל. באזור שבין אילת לבין נמלי התעופה יפתחו שניים או שלושה מלונות".

מבחינת התיירים מחו"ל, אילת עדיין לא אטרקטיבית כמו תל-אביב או ירושלים. מה אתם עושים כדי למשוך תיירים?
"במסגרת נוהל 'טיסות אילת', משרד התיירות משלם היום ל-60 חברות התעופה על כל נוסע שמגיע לשדה התעופה. בנוסף, משווקים את אילת באירופה בעשרות מיליונים עם קמפיינים מושקעים".

אבל כמו הרבה תיירים ישראלים, הם נוחתים ועוברים לעקבה או סיני הזולות יותר.
"העובדה היא שהתפוסה של המלונות בעיר עולה למרות שאנחנו יקרים יותר. מה לעשות, ישראל מדינה יקרה מכל מיני סיבות. אני הייתי בעקבה, ונכון, הלינה זולה יותר אבל בואו נסגור שברגע שנכנסים למלון יש לך את כל מה שצריך, אלכוהול, בריכה וכו' אבל ברגע שאתה יוצא - אין ממש עיר. היא לא שונה מאף עיר אחרת שאנחנו מכירים מתקופת הצבא שלנו. אילת היא אחרת לגמרי".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Belikov Ruslan (@maniacovskiy) on

מי שבא לחופשת בטן גב לגמרי יכול להסתפק במלון.
"אני יכול להתחרות במי שמחפש שאנטי. בסופו של יום, כולנו שכנים ואם ניקח את אזור טאבה, עקבה ואילת אנחנו באזור ה20 אלף חדרים. הרבה מגיעים ומטיילים בכל האזור. יש לא מעט תיירים שמגיעים לטאבה ואז עוברים לכאן כי הם רוצים לשבת בחוף עם בגדי ים וחוטיני. שם, הנשים יושבות עם בורקה ואין אלכוהול".

ומה עם מי שמחפש לינה זולה? נראה שאין מספיק פתרונות בעיר.
"באפריל יפתח את שעריו אברהם הוסטל הוסטל אילת, שיציע מיטות במחיר שמתחיל מ-150 ש"ח לאדם. גם ישרוטל בונים מלון שייתן פתרונות לינה זולים וגם אסטרל".

ומה עם AIRBNB?
"יש פה הרבה דירות ב-AIRBNB. אנחנו כן רוצים שזה יהיה מוסדר ועם אישורים. אנחנו לא רוצים שתייר יגיע לחדר מעופש. כך או כך, אין לנו התנגדות ל-AIRBNB כרגע".