רום הוא ככל הנראה אחד המשקאות האלכוהוליים הפופולריים והאהובים בעולם, אך האם ידעתם שהוא גם אחד הספיריטים הוותיקים ביותר בשוק? כן כן, היסטוריונים רבים טוענים שמדובר באחד הליקרים הראשונים ששווקו להמונים, אם לא הראשון בהיסטוריה – ככה שממש לא במקרה אתם נתקלים בו בסרטים בכיכובם של שודדי ים מהמאה ה-17.
מעבר לזמינות של המשקה בשוק הסיטונאי, ישנן עוד כמה עובדות ואנקדוטות מעניינות שגילינו לאחרונה במערכת על הליקר שמבוסס על קני סוכר – וכהרגלנו בקודש, חשבנו שכדאי לחלוק אתכם את הידע. להלן 10 דברים שלא ידעתם על רום:
1. משמעות השם "רוּם" היא כיף בסלנג בריטי. מקור השם המקורי לא כל כך ברור, אבל היסטוריונים רבים מייחסים את הגיית השם לבלשן הבריטי סמואל מורווד. במאמר של מורווד מתחילת המאה ה-19 נכתב שהשם נגזר מן הסלנג Rum, שמשמעותו "כיף" או "הטוב ביותר" (כלומר, Having a rum time).
2. אגב, לרום יש המון שמות. אחד השמות המפורסמים ביותר הוא אגארדיאנטה (Aguardiente), כלומר "מי אש" בספרדית. כמו כן, ישנם כאלו שמכנים אותו קיל-דוויל (Kill-Devil) בגלל סברה שמשקאות הרום הישנים היו חזקים כל כך שהם "יכלו להרוג את השטן שבתוכך".
3. ישנן אינספור דרגות של רום. מה הכוונה דרגה? הספיריט מגיע בשלל צבעים לשימושים שונים ובדרגות חריפות משתנות. מצד אחד של הסקלה יש לכם את "הלבנים" (או השקופים), אשר נחשבים לקלים יותר בין המשקאות ומשומשים לרוב בקוקטיילים (כמו המוחיטו). מצד שני יש לכם את "השחורים" (או המתובלים), שהם יותר חריפים ולרוב נצרכים נקי. באמצע תוכלו למצוא גם את הסוגים המוזהבים, אותם ניתן לערבב או לשתות נקי – בהתאם להעדפות שלכם.
4. הוואנה קלאב, אוהבים? גם קסטרו – הוואנה קלאב הוא אחד ממשקאות הרום הוותיקים ביותר בקובה, אבל יש לו היסטוריה מורכבת עם השלטון הקומוניסטי. על פי העדויות של בני משפחת ארצ'בלה, מי שייסדו את מזקקת הרום בקובה, פידל קסטרו הלאים את המזקקה באיומים ומעולם לא פיצו אותם על כך. מאוחר יותר, הממשל הפיץ את הרום אך ורק במדינות הגוש הסובייטי ולבסוף בשאר העולם (חוץ מארה"ב).
5.ישנם היסטוריונים שטוענים שמגלה הארצות סר פרנסיס דרייק הפך את את המוחיטו למפורסם בכל העולם. על פי הסברה, הימאי הבריטי הגיע לאיים הקאריביים כשהוא סובל מדיזינטריה וצפדת. על כן, רופאים מקומיים הגישו לו שיקוי מקומי שמורכב מ"מי אש" (זוכרים?), ליים ועלי מנטה. דרייק אהב את השיקוי כל כך, שהוא החל לשתות אותו להנאתו והמקומיים החלו לכנות אותו "אל דרייק" ורק מאוחר יותר החליפו את השם ל-"מוחיטו".
6. פעם נהגו להשתמש ברום בתור מטבע. נכון שהזכרנו את שודדי הים? אז הם לא היו הימאים היחידים ששתו מלא רום במאה ה-17. תאמינו או לא אבל באותם שנים, הספיריט הקריבי היה חלק בלתי נפרד מהמשכורת שמלחים נהגו לקבל. למעשה, במאה ה-18 ימאים מחילות ים שונים היו מקבלים הקצאה של רום כחלק מתנאי ההעסקה שלהם.
7. אגב ימאים והקצאות של רום, חיל הים הבריטי סבר עד שנות ה-70 כי המשקה עזר למנוע צפדת. עד לאותה תקופה, מפקדים התירו למלחים שאובחנו עם המחלה לשתות מנה יומית של פיינט רום (473 מ"ל) בשביל להתמודד איתה. בשלב מסוים הם הפסיקו עם הנוהל הזה, כי הם הבינו שהאלכוהול משפיע על תפקודם של הימאים.
8. למרות הפופולריות האדירה של המשקה, המתכון המקורי לא השתנה באופן מהותי בעשורים האחרונים. עובדה שמוכיחה כנראה את הפתגם האמריקאי הנושן: "אם זה לא שבור, אז אל תתקן את זה".
9. רוב הרום בעולם מיוצר באיים הקאריביים – ובעיקר בפוארטו ריקו (שם מייצרים כ-80% מכלל הרום העולמי). למרות זאת, ישנם אינספור סוגים ממגוון מדינות ברחבי העולם, כולל: אוסטריה, פורטוגל, פיג'י, הודו, יפן, נפאל, הפיליפינים, ג'מייקה, שוודיה ואפילו האי רואניון (שסמוך למדגסקר).
10. רום הוא "תרופת פלא". מעבר להיותו ספיריט פופולרי ברחבי העולם, הוא גם מוכר ב"סגולות הרפואיות" שלו. בתחילת המאה ה-19, רבים השתמשו בו בתור שמפו והייתה סברה רווחת שהוא מסוגל לרפא נשירת שיער – אמונה שאנשים מסוימים דבקים בה עוד בימינו.