טקילה. רבים מכם בוודאי שמעתם על הספיריט המקסיקני, ואולי אפילו שתיתם אותו בצורה כזו (שוט!) או אחרת (מרגריטה); אבל סביר להניח שמעולם לא שמעתם על ההיסטוריה המופלאה של המשקה האלכוהולי אשר מגיעה כ-1,000 שנים אחורה ויותר.
אי לכך, החלטנו במערכת BLEND לתקן העוול ולחשוף בפניכם כמה דברים שאולי לא ידעתם על טקילה – בין אם זה תהליך ההפקה המורכב של המשקה; מה חייב להיות בו כדי שהוא ייקרא טקילה; ומה הקשר בין קוקטייל המרגריטה, תקופת היובש ורקדנית מסתורית משנות ה-30.
1. טקילה אמיתית מופקת אך ורק במקסיקו. על פי הדיווחים, המדינה שמפיקה הכי הרבה טקילה בעולם היא חליסקו אשר במרכז מקסיקו, אבל המשקה לא מגיע אך ורק משם. החוק המקומי מתיר למדינות אחרות להפיק את המשקה באופן מוגבל, כולל בטמאוליפס, נאיאריט, מיצ'ואקאן וגואנחואטו.
2. מי מבין יותר בטקילה מברמנים? ולכן, בשנת 2009, המאסטרו-טקילרו - חסוס הרננדס - חבר לשניים מהברמנים המפורסמים בעולם: הנרי בזאנט ואנדרס מאסו, שיצרו יחד את Olmeca Altos כטקילת סופר פרימיום ייחודית שמיוצרת במיוחד לקוקטיילים.
3. אף אחד לא יודע בדיוק מתי הומצאה המרגריטה, אבל היסטוריונים רבים סבורים כי הקוקטייל המבוסס על טקילה הפך לפופולארי בתקופת היובש (אז אמריקאים נהגו לחצות את הגבול בשביל שתייה חריפה) ובסביבות שנות ה-30 של המאה הקודמת. על פי אחד המיתוסים הפופולריים ביותר, המרגריטה הומצאה על ידי ברמן ממדינת באחה קליפורניה שהתבקש להכין קוקטייל לרקדנית שסבלה מרגישות לכל הספיריטים – למעט טקילה.
4. כל הטקילות הן למעשה מזקל, אבל לא כל המזקל הן טקילות. טקילה רשמית מופקת אך ורק מפרי האגבה הכחול, להבדיל ממשקאות מזקל אחרים אותם ניתן להפיק מכל סוגי האגבה שקיימים בשוק – ומונים למעלה מ-30 סוגים.
5. אגבה הוא לא קקטוס והפרי שלו הוא לא סברס. מומחים בבוטניקה יוכלו להסביר לכם שאומנם מדובר בצמחים ממערכת "בעלי הפרחים", אך הם שייכים לשתי מחלקות שונות – ואם ממש תתנו להם לחפור לכם, אז הם אפילו ידגישו שאגבה הוא בכלל סוקולנט מדברי.
6. לאגבה כחולה לוקח שנים להבשיל. מדובר באחד הפירות הכי קשים לגידול ולקצירה בעולם. הפרי מבשיל כמו שצריך אך ורק במדבריות ספציפיות, עם התנאים הנכונים, וגם אז לוקח לו 8 שנים לפחות עד שהוא מבשיל. אגב, אם אתם רוצים ליישן את הטקילה שלכם, אז ייקח לפרי אפילו יותר זמן להבשיל.
7. לאגבה כחולה יש רק מחזור חיים אחד. כלומר, ברגע שקצרתם אותה, הצמח מושמד וצריכים לשתול אחד חדש במקומו. הסיבה לכך היא שהפרי (Piñas) הוא בעצם הלב של הצמח. לאחר שמוציאים אותו, מאדים אותו, מועכים אותו ואז מזקקים אותו לטקילה.
8. טקילה רשמית מופקת מ-51% אגבה כחולה. ישנן טקילות שמפרסמות כי הן מופקות גם מ-100% אגבה כחולה, אבל על פי החוק המקומי 51% זה הדרישה המינימלית. מזקקים מערבבים את השאר עם ספיריטים מחומרים אחרים (כגון קני סוכר) על מנת ליצור את מה שנקרא "Mixto Tequila" – ועבור אניני טעם, אלו מוגדרים לרוב כטובים פחות.
9. אין תולעים בטקילות. כן, ישנם משקאות חריפים ממקסיקו שיש בפנים תולעים (או ליתר דיוק, רימות של פרפר שאוכלות את הצמח), אך הן חלק מהגימיק של מסקלים שונים. למעשה, אם אתם כן מוצאים טקילה עם תולעת בפנים - רצוי להתרחק ממנה ככל האפשר כי זה כנראה מעיד על כך שהמשקה מקולקל.
10. לנשים היה תפקיד מהותי באבולוציה של הטקילה. בתקופת השלטון הספרדי בדרום אמריקה, רוב הטברנות במקסיקו העסיקו ברמניות ולא ברמנים. מעבר לזה, האגבה נקשר בתרבות האצטקית לאלילה "מאיהול", אשר הוגדרה בתור הגרסה האנושית של הצמח – וחוץ מזה, הנשים של מקסיקו מהוות כחצי מכמות שתייני הטקילה של המדינה כולה (שאזרחיה שותים בממוצע למעלה מחצי ליטר טקילה מדי שנה).