היום (שישי) חל יום הוויסקי הבינלאומי, אז בואו נדבר עליו רגע – אתם יודעים, המשקה הזה שאתם אוהבים לשתות באיטיות בזמן שאתם תוהים לגבי טעם החיים. המין האנושי מזקק ונהנה מהמשקה המופלא לפחות מאז ימי הביניים, ולמרות העובדה שאנחנו לא יודעים בדיוק למי מגיע הקרדיט עליו, מגוון מזקקות בכל העולם משווקות את הספיריט הזהבהב – אבל כמה דברים אנחנו באמת יודעים על וויסקי, אה?
ובכן, בהנחה שאתם לא מאסטר בלנדר'ס מהרי סקוטלנד, נרשה לעצמנו לשער שאין יותר מדי דברים שאתם יודעים לגבי המשקה האהוב, ובדיוק בגלל זה חיברנו לכם רשימה קצרה עם 10 עובדות שאולי לא ידעתם על וויסקי – הלאה.
1. לוויסקי אין תאריך תפוגה (טכנית כמובן)
"אם אתם שומרים על הבקבוק סגור ואתם מרחיקים אותו מקרני שמש, אז ניתן לשמור אותו עד סוף העולם", מספר בריאן ניישן, מזקק בכיר בחברת הוויסקי האירית Jameson. "גם אם פתחתם אותו וסגרתם בחזרה, הוא יכול להחזיק מעמד הרבה זמן". חשוב להדגיש שקרני השמש לא יהרסו את הוויסקי - אבל הן כן ישנו את טעמו לרעה.
2. מזג האוויר משפיע על וויסקי
וויסקי מזוקק במגוון מדינות ואזורים ברחבי העולם – בין אם בסקוטלנד, קנדה, יפן או ניו זילנד. מומחים מסבירים שתנאי מזג האוויר משפיעים על תהליך היישון של המשקה ועשויים לזרז או להאריך אותו.
רוצים מארז שיבאס Extra עד הבית? היכנסו ל-BLEND
3. מים משפיעים על טעם המשקה כמעט כמו הדגנים שלו
המים שבהם המזקק משתמש הם מהותיים עבור הטעם הסופי של המשקה. מומחים מספרים שאחת הסיבות שוויסקי מסוג בורבון הוא משובח כל כך היא בגלל שהוא מזוקק בקנטאקי או טנסי – שם המים דלים בברזל. למרות זאת, ג'ף ארנט, מזקק בכיר מארה"ב, מדגיש כי "ניתן להפיק וויסקי גרוע ממים טובים - אבל איך שלא יהיה, אתה תמיד חייב להתחיל ממים טובים".
4. ברגעים אלו ממש, וויסקי מיושן במיליוני חביות בכל העולם
בגלל שתהליך היישון לוקח מספר שנים, מזקקות ברחבי הגלובוס שומרות אינספור חביות עם וויסקי. ההערכה היא שרק במדינת קנטאקי בארה"ב יש למעלה מ-5.5 מיליון חביות של בורבון שעובר תהליך יישון.
5. ג'ון וג'יימס שיבאס הם חלוצי אומנות הערבוב
האחים שאחראים על מותג הוויסקי הסקוטי הם הראשונים שערבבו בין המשקאות בשביל ליצור את המשקה האידיאלי. בשנת 1840 האח ג'יימס הגיע למתכון מנצח על ידי ערבוב סוגים שונים של מאלטים מהאזורים השונים בסקוטלנד. המתכון היה מוצלח כל כך, שהוא הגיע אפילו למלכה ויקטוריה, וזו הורתה על צו מלכותי שמאשר לאחים להיות הספקים הרשמיים לבית המלוכה הבריטי. אישור זה העניק את האפשרות לאחים להוסיף את החותם המלכותי – ריגאל (אגב, כך התקבל השם).
6. ג'יימסון הוא הוויסקי האירי הנמכר ביותר בעולם
מזקקת ג'יימסון נוסדה בעיר דבלין בשנת 1780 על ידי ג'ון ג'יימסון - ומאז הפכה לשם נרדף עבור וויסקי אירי. מדי שנה, החברה משווק יותר מ-30 מיליון בקבוקים של המשקה ברחבי העולם.
רוצים מארז שיבאס Extra עד הבית? היכנסו ל-BLEND
7. הודים צורכים הכי הרבה וויסקי בעולם
מפתיע אנחנו יודעים, אבל זו האמת לאמיתה. מחקר שנערך בשנת 2014 הוכיח שתושבי הודו צרכו 1.5 מיליארד (מיליארד!) ליטר של וויסקי, שזה יותר מפי 3 מהכמות שנצרכה בארה"ב שהייתה מקום שני ברשימה (עם 462 מיליון ליטר).
8. ההבדל המהותי בין בורבון וסקוצ'
זה עשוי להיות פרט טריוויה אלמנטרי עבור חלקכם, אבל רבים עדיין לא מבינים מה ההבדל בין שני המשקאות. ובכן, ההבדל המהותי בין השניים הוא שבורבון מכיל תערובת דגנים שמורכבת מ-51% תירס (או יותר). אגב, האחוזים הללו תקפים גם לוויסקי שיפון. לעומתם, סקוצ' וויסקי יכול להיות מבוסס על לתת או שעורה. דרך נוספת לדעת אם וויסקי מגיע מסקוטלנד או לא היא אם אייתו אותו עם או בלי האות E – סקוטים מאייתים Whiskey בלי ה-E.
9. "מי החיים"
האומה האירית והאומה הסקוטית מתווכחות עד היום לגבי המוצא של המשקה האלכוהולי, אבל על דבר אחד הם מסכימים – וזה מקור השם. וויסקי הוא בעצם עיוות של המשפט "Uisge Beatha" (אִישְקֵה בֵּרְתָה) בשפה הגאלית שמשמעו המילולי הוא "מי החיים".
10. וויסקי מקבל את הצבע שלו מהחבית
תאמינו או לא, אבל וויסקי הוא שקוף לפני תהליך היישון שלו. הצבעים שלו נובעים מהגוונים של החביות, אשר לרוב מיוצרות מעצי אלון. למעשה, מומחים רבים מסבירים שהחבית אחראית ל-60% מהטעם של המשקה ו-100% מהצבע שלו.