שימוש מופחת בפלסטיק הוא אחד מהדברים שהיה לי יותר קשה להתרגל אליהם השנה. ואני לא עושה את זה כי אני לוקח את הצד של הילדה השוודית, גרטה טונברי, שהשתלטה לכם על הפיד לא מזמן. זה מגיע מקו מחשבה שאם אני יכול לעשות משהו בשביל שהעולם יהיה נקי יותר או שלמשל שצבי ים לא יצטרכו לעבור עינויים כי נתקעה להם קשית מפלסטיק באף, אז למה לא? 

כמה קשה זה כבר יכול להיות לשתות ג'ין טוניק ישירות מהכוס או מקשית מקרטון? בהתחלה חשבתי שזה די קשה, ואם לומר את האמת זה גם די נחת עליי בכוח כי רוב המקומות שאני מבלה בהם החליטו להפסיק להגיש עם קשיות או (שמעולם לא הגישו). מהר מאוד למדתי - וסליחה על הקלישאה - שזה עניין של הרגל, ושזה באמת יכול למזער את כמות הפסולת שאנחנו מייצרים בעולם מקצה לקצה.

"קשיות פלסטיק מהוות כחמישה אחוזים מכלל הפסולת בחופים ופוגעות, בין השאר, בצבי ים ובדגים", כך נפתח פוסט מסוף אוגוסט בעמוד הפייסבוק של הבלוק, המועדון המיתולוגי של תל אביב. "משך השימוש בהן הוא מספר דקות, אבל אורך החיים שלהן הוא נצח והנזק שהן גורמות לסביבה אדיר", הם הוסיפו וקינחו עם בשורה: "החל מהסופ"ש הקרוב לא יוגשו יותר קשיות פלסטיק בבלוק". כמות האנשים שפוקדת את המועדון שנמצא בדרום תל אביב גדולה מאוד. וכך גם ההשפעה שלו על הסביבה.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by The BPM Festival (@thebpmfestival) on

עברו כמה ימים ויצאה עוד הודעה מהמועדון: ״אנחנו שמחים להכריז שמהסופ"ש הקרוב נפסיק להגיש כוסות פלסטיק בבר ונעבור לכוסות עשויות מ-100% תירס, שתהליך ההתכלות שלהן טבעי ואינו מזהם את הסביבה". מועדון הבלוק הוא אחד מתוך מספר לא מועט של מקומות בילוי בתל אביב, שהחליטו לתעדף גבוה את איכות הסביבה בסדר העדיפויות שלהם 

אם יצא לכם לצאת לבלות בתדר בבית רומנו בתקופה האחרונה, בטח שמתם לב שחוץ מזה שכמות הקורקינטים החשמליים שקשורים במקום כמעט ועולה כבר על כמות האופניים, במתחם התחילו להגיש את כוסות השתייה ללא קשיות בכלל. בהתחלה זה נראה כמו טעות של ברמן אבל בכוס השלישית אתה כבר מבין שיש פה משהו עם אג'נדה, גם אם לא יצאה הודעת הכרזה בפייסבוק. 

בנוסף למועדונים ומקומות בילוי מקומיים, מי שלוקח את העניין בצורה רצינית מאוד הם הפסטיבלים הגדולים. "אחד העקרונות הבסיסיים של פסטיבל DGTL הוא שמירה על איכות הסביבה וקיימות", נכתב באתר הישראלי של הפסטיבל ההולנדי, שהתקיים בארץ בראש השנה האחרון. וכך הם עשו- במהלך הפסטיבל הבליינים שילמו פיקדון על כוס רב פעמית, השתמשו בה במהלך כל האירוע, ובסוף יכלו להחזיר אותה ולקבל את הכסף בחזרה. נשמע די פשוט. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by TEDER.FM (@teder.fm) on

גם ה-BPM, שהבלוק לקח חלק בהפקתו, אימץ את האג'נדה של המועדון ובחר שלא להשתמש בפלסטיק אלא בכלים מתכלים. בגלל צריכת המשאבים המוגברת שמתקיימת בתהליך בישול בשר חי, הם אפילו הגישו אך ורק אוכל טבעוני במהלך הפסטיבל. למרות התמונות (שצולמו בשיאו של האירוע) של זירת הפשע ב-Day Zero - שהוא פסטיבל שחרט על דגלו את איכות הסביבה, ומלכתחילה לא השתמש בפלסטיק אלא בכוסות רב פעמיות וציוד מתכלה - הפקת הפסטיבל דאגה להשאיר את היכל מצדה נקי ומצוחצח כמו שהם קיבלו אותו. 

אחד מהפסטיבלים הראשונים שהחלו להתעסק בתחום האקולוגי בארץ הוא האינדינגב המפורסם. במשך שנים הפקת האירוע עודדה את הבליינים שמגיעים לאסוף אחריהם את הפסולת שהם מייצרים. איך? בדרך שבני האדם מבינים הכי טוב: תאספו בדלי הסיגריות ותקבלו שוברים לבירה מוזלת. דרך נוספת שבעזרתה הפסטיבל מנסה למזער את הלכלוך במקום, היא חלוקת שקיות זבל לכל מבלה בכניסת האירוע. השנה, בשביל לקחת את העניין שלב אחד קדימה, מארגני הפסטיבל התחברו עם עמותת צלול. מדובר בעמותה שמתמקדת בשמירה על החופים ונלחמת בשימוש בציוד חד פעמי.

אסף בן דוד ממארגני האינדינגב סיפר ל-mako ש"עד לא מזמן השתמשנו רק בכוסות רב פעמיות, אבל השנה בעזרת העמותה וטמפו אנחנו מגישים את הבירה בכוסות מתכלות. העפנו את כל הקשיות, ואם יש משקאות שמצריכים בכל זאת שתייה דרך קשיות, נגיש אותם עם כאלו שמתכלות". להבדיל משאר האירועים, באינדינגב יהיו גם פאנלים שעוסקים באקטיביזם סביבתי ואפילו יוקמו באירוע עמדות להפרדת מיחזור וקומפוסט. "לא הכל תלוי בנו, אבל אנחנו נורא משתדלים לעשות את מה שאפשר", מסכם בן דוד.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hod Sarid (@hodsarid) on

אז בין אם אתם מתומכי גרטה טונברי (ומאמינים שבני האדם אחראים להתחממות כדור הארץ) או לא, אי אפשר להתכחש לעובדה שכולנו היינו רוצים לחיות בעולם נקי יותר. מה אתם יכולים לעשות בתור בליינים? קודם כל לאסוף את הפסולת שלכם, בין אם זו סיגריה שסיימתם או כוס בירה ריקה. במידה ואתם נמצאים במקום שכן מגישים משקאות עם קשיות, אתם יכולים לבקש שלא יגישו לכם עם אחת כזו. ככל שיותר אנשים יבקשו, כך העניין יעלה לתשומת ליבם של בעלי מקומות הבילוי. בסופו של דבר גם הם יבינו שאפשר לשתות ג'ין טוניק בלי קשית, זה לא יהיה סוף העולם.