לפני כשבועיים התבשרנו על חזרתה הצפויה של הטניסאית הבלגית קים קלייסטרס לסבב הנשי אחרי פרישה של קצת יותר משנה.
קלייסטרס, אחת מהטניסאיות האהובות בסבב, סבלה במהלך הקריירה שלה מפציעות רבות. אחת מהן (בפרק יד שמאל) קשה מאוד ואף אילצה אותה לעבור ניתוח ולקחת פסק זמן של קרוב לחצי שנה מהסבב המקצועני. אבל קלייסטרס, שהתאוששה מהפציעה ההיא, החליטה בסופו של דבר לפרוש לפני שנה לערך מסיבות אחרות לגמרי: נישואין והבאת ילד לעולם.
אחרי שהפכה לאמא ונהנתה מחיים רגילים הרחק מאור הזרקורים והתחרות החליטה הבלגית לחזור למגרשים, ותופיע לראשונה במשחק ראווה לפני פתיחת טורניר ווימבלדון בחודש יוני הקרוב. במשחק צפויים גם לקחת חלק כוכבי טניס נוספים לרגל חגיגות בניית הגג החדש מעל האצטדיון הראשי של הטורניר.
מכיוון שזו לא הפעם הראשונה שטניסאיות חוזרות לסבב אחרי פרישה, נשאלת השאלה האם יש יתרון לשחקניות בשלות ומבוגרות יותר על פני הצעירות השוטפות את הסבב הנשי כיום.
פרט לאיוון גולגונג קאוולי האוסטרלית שבשנות השבעים חזרה למגרשים אחרי שתי לידות ולינדסי דאבנפורט שפרשה לשנה ללדת וחזרה לשחק ולזכות בתארים, יש לא מעט דוגמאות של טניסאיות צעירות מאד שחזרו לשחק אחרי פרישה ועשו זאת בגדול.
ג'ניפר קפריאטי היא הדוגמא הטובה מכולן. הפרסום וההצלחה המוקדמת בגיל 14 – 15 לא עשו לאמריקאית טוב, פרט למילוי חשבון הבנק שלה ושל הוריה. מכל הבחינות האחרות, היא סבלה מאיבוד ילדות שהתבטא מאוחר יותר בגניבה מחנויות, סמים, ומה לא. לאחר מכן, כשהיא חזרה למגרשים אחרי כמה שנות היעדרות, היא הצליחה הרבה יותר ואף זכתה בתארי גראנד סלאם ובאהבה גדולה יותר מהקהל.
ולא צריך ללכת רחוק מדי. ציפי אובזילר שלנו היא דוגמא מצוינת ליתרון שבבשלות וניסיון: אובזילר זכתה לעדנה ולימי הקריירה הטובים ביותר שלה בסבב העולמי הרבה אחרי גיל שלושים.
מה אומר הגוף?
להצלחה בגיל מבוגר יש כמובן יתרונות אבל גם מחיר. בגילאים המבוגרים צריך לעבוד על הגוף הרבה יותר, ולכן אימוני הכושר והתזונה חשובים בהרבה מכל אימון טניס. עוד חיסרון הוא כמובן חוסר היכולת לנהל חיי משפחה נורמאליים, דבר שבאופן טבעי הרבה יותר דוחק בגילאים האלה. הנסיעות הרבות מקשות לא פעם על שחקניות להקים תא משפחתי ולבטח להרחיב אותו.
אך עם זאת, ישנם גם יתרונות רבים. הוכח בעבר שככל שמתבגרים מבינים את המשחק יותר, לומדים להתייעל מבחינת הוצאת האנרגיות ולא פחות חשוב – לומדים לקחת ניצחונות והפסדים הרבה יותר בפרופורציה, דבר שקשה לעשות בגיל צעיר כשאין פרספקטיבה של שנים ארוכות של תחרות.
אז אמנם רוב השחקניות בסבב היום הן בשנות העשרים לחייהן, אבל זה לא אומר שאין מקום לבוגרות ומבוגרות יותר. בסופו של דבר זהו קודם כל ספורט אינדיבידואלי בו כל שחקן מתפתח אחרת ובקצב שלו ולכן אף פעם לא מאוחר מדי.
אבל האם זה מרמז על סיכוייה של קלייסטרס לחזור לקריירה מצליחה יותר מזו שהייתה לה לפני הלידה? לא בטוח. דווקא אצל קלייסטרס יש ספק לכך ולו בגלל העובדה שסבלה מפציעות רבות שפגעו בהישגים שלה והרי זה לא סוד שככל שהגוף מתבגר יותר, הוא גם נעשה פגיע יותר.
למרות זאת, החזרה של קלייסטרס צפויה להוסיף נדבך חשוב לטניס הנשי האנמי כל כך של היום. לקלייסטרס יש בדיוק את מה שחסר לדור הטניסאיות הצעיר – חן, משחק עם דמיון, חיוך והנאה מהמשחק וגם אתלטיות יוצאת דופן הגובלת לפעמים בווירטואוזיות – כך שהקהל ירוויח מחזרתה גם אם היא לא תזכה בעוד תארים משמעותיים.