בעוד מספר ימים ייצאו לדרך המשחקים האולימפיים בטוקיו, בצל מגיפת הקורונה שמשתוללת בעולם והביאה את העיר המארחת להחליט כי תאסר כניסת צופים לאצטדיונים השונים. אם זה ישפיע על הספורטאים הישראלים או לא, נדע בקרוב, אבל רגע לפני שהתחרויות יוצאות לדרך סימנו עבורכם שבעה יהלומים נוצצים במשלחת של קרוב למאה ספורטאים. אלה שעשויים לחזור עם תכשיט נוצץ על הצוואר, אבל לא רק, אלא גם להוות השראה ודוגמא עבור המשלחת כולה. הפעם: המתעמל ארטיום דולגופיאט.
"אני לא כל כך אוהב לחשוב על עצמי כמועמד למדליה. הרגע יגיע ואני מקווה שאני באמת אעשה את העבודה שלי ואעשה אותה בצורה הכי טובה. אם אני אעשה תרגיל כמו שאני יודע, אז אני יכול לזכות במדליה, אבל מנסה לא לחשוב על זה". הדברים האלה של דולגופיאט מעידים בדיוק מי הוא. מצד אחד, הוא יודע מה הוא שווה, מצד שני, למרות ההישגים הוא נשאר צנוע ולא יוצא בהצהרות מפוצצות.
בגיל 24, דולגופיאט יגיע להופעה הראשונה שלו במשחקים האולימפיים כאחד המתעמלים החזקים בקרקע בעולם, ולא בכדי הוא אחת ההבטחות הישראליות למדליה. אז כדאי לכם להתחיל לשנן את השם.
דולגופיאט נולד בדנייפרופטרובסק שבאוקראינה, ובגיל שש נכנס לראשונה לאולם ההתעמלות בזכות אביו, שגם בצעירותו עסק בהתעמלות מכשירים. בגיל 12 הוא עלה לארץ וישר המשיך בענף באגודת מכבי ת"א תחת שרביטו של המאמן הלאומי סרגיי ויסבורג. עוד לפני שעלה לארץ, יצרו קשר מאוקראינה עם ויסבורג, ולמעשה המאמן האחרון שאימן את דולגופיאט באוקראינה, אנדריי גריבנוב, מאמן אותו גם היום בתור עוזרו של וייסבורג בנבחרת.
"כשארטיום הגיע אלינו הוא היה ממש ילד", נזכרת ורד עצמון, יו"ר מכבי ת"א בהתעמלות. "הוא היה מאוד ביישן, לא דיבר עברית, למעשה את כל העברית שלו הוא למד מהאולם כי הוא הרי חי באולם. הפוטנציאל האדיר שלו זוהה כבר מההתחלה. הוא לא היה שרירי במיוחד או חזק אבל את הכישרון ישר ראו. אני זוכרת שסרגיי אמר לי ביום הראשון 'מגיע מישהו תותח'".
בגיל 14 הגיע המשבר הראשון. במהלך מחנה אימונים דולגופיאט שבר את הרגל והשבר היה כל כך מורכב, שהרופאים ייעצו לו לפרוש מהענף. בזכות אדם באדיר, הפיזיותרפסט של נבחרת ישראל, דולגופיאט חזר לעמוד על רגליו. באדיר הוא ללא ספק חלק חשוב בהצלחה של דולגופיאט, שגם סבל בהמשך מכאבי גב חזקים, שהשביתו אותו לשלושה חודשים, ובכלל נחשב למאוד פציע. "אנחנו כל הזמן צוחקים שאדם מדביק את ארטיום" סיפרה עצמון.
הפריצה המקומית של דולגופיאט הייתה ב-2015, כשזכה בתואר אלוף ישראל בקרקע על חשבונו של אלכס שטילוב, גדול המתעמלים של ישראל. באליפות אירופה שנתיים לאחר מכן נכנס לראשונה לתודעה של הזירה הבינלאומית כשסיים רביעי בגמר הקרקע. באליפות העולם באותה השנה עשה את הפריצה הגדולה כשהוכתר לסגן אלוף העולם בקרקע והיה הישראלי הראשון שזוכה במדליית כסף באליפות העולם (לאלכס שטילוב יש שתי מדליות ארד). כמה חודשים לאחר מכן, ב-2018, זכה במדליית הכסף באליפות אירופה. באליפות היבשתית שנה לאחר מכן, ב-2019 , שיחזר את ההישג שלו עם עוד מדליית כסף, ובאליפות העולם של אותה השנה זכה שוב במדליית הכסף בגמר הקרקע. באליפות אירופה 2020 הגיע לשיא, כשזכה בזהב בגמר הקרקע ואף הוסיף לעצמו מדליית ארד בשולחן הקפיצות. ההישגים ההלו הפכו את דולגופיאט לאחד מהמתעמלים הטובים בעולם, ובגזרתנו מי שנחשב ליורש של אלכס שטילוב, שברזומה שלו שתי מדליות ארד באליפויות עולם ועד שבע מאליפויות אירופה.
צריך להגיד שבאליפות אירופה האחרונה דולגופיאט לא הצליח לשמור על תואר אלוף היבשת, כשבאופן מפתיע לא עלה לגמר הקרקע. נפילה על הפנים בנחיתה כבר בפס הראשון בתרגיל במוקדמות הובילה לציון נמוך של 12.600 ודולגופיאט נותר מחוץ לשמונת הראשונים. מצד אחד, זה יכול לקרות לכל אחד, גם למתעמלים הגדולים ביותר. מצד שני, זו הייתה באמת הופעה שלא אופיינית למתעמל הישראלי.
ובכל זאת, ההופעה הזו לא מורידה כמובן מהמעמד הגבוה שאליו הגיע דולגופיאט, כשפודיום בטוקיו זו ממש לא מילה גסה. חשוב לציין כי המשימה לא תהיה קלה, ומול דולגופיאט יש מתעמלים מצוינים שמכוונים לאותה מטרה בדיוק. לדוגמה ניקיטה נגורני מרוסיה, אלוף אירופה המכהן בקרקע, שברזומה שלו 5 מדליות באליפויות העולם (גם זהב בקרב רב ב-2019) ושבע מדליות באליפויות אירופה, קרלוס יולו הפיליפיני אלוף העולם בקרקע מ-2019, קסיאו רואטנג הסיני, מדליסט הארד מאליפות העולם ב-2019 וריי זאפטה מספרד.
שטילוב, שלמעשה היה עם דולגופיאט מהרגע הראשון שלו בארץ, מפרגן למתעמל שצעיר ממנו בעשור: "אין ספק שארטיום הוכיח את עצמו כמתעמל חזק שיכול לנצח בכל תחרות, אם זו אליפות אירופה או העולם. הוא עמד בכל הפודיומים, נשאר רק פודיום אחד ואני בטוח שהוא יידע להתרכז ברגע הנכון".
אחלו לדולגופיאט הצלחה ברשת החברתית >>