ממו ובריהון. הקריטריון יושג? (משה חרמון) (צילום: מערכת ONE)
ממו ובריהון. הקריטריון יושג? (משה חרמון) | צילום: מערכת ONE

מרתון ברלין נחשב ובצדק, לאחד המרתונים הגדולים, החשובים, ולבטח המהיר בעולם, כך קובעות העובדות. שיא העולם העומד על 2:03:59 שעות נקבע במהדורה ה-35 שלו ב-2008 על ידי היילה גברסלאסי, והפך אותו ליעדו של כל רץ מרתון בעולם. מסיבה זו ואחרות, ההרשמה למרתון בברלין נסגרת חודשים לפני הזינוק וכל המקומות תפוסים.

גם רצי המרתון הישראלים ערים לעובדות הללו והלוגיסטיקה אחר השגת מספרי החזה למרתון הזה עולה כמעט על כל מרתון אחר בעולם. השנה יזנקו כ-150 ישראלים בברלין, כשהבכיר שבהם יהיה וובה בריהון, מדליסט הארד מאליפות ישראל.

עבור בריהון המרתון בברלין לא יהיה סימון 'וי' על המסלול המהיר, אלא ניסיון לקבוע את הקריטריון האולימפי העומד על 2:15:00, אותו השיג עד כה רק זוהר זמירו ברוטרדם. כזכור, באותו מרתון בריהון סיים עם שיא אישי מצוין של 2:17:17 ופספס באופן אכזרי את הקריטריון לאליפות העולם בקוריאה ב-17 שניות.

גם איתן חרמון יהיה בין המזנקים. חרמון, קטוע רגל שרץ בעזרת תותב המזכיר במקצת את אלו של אוסקר פיסטוריוס הדרום אפריקני, ינסה לרדת מ-2:57:00, ובכך לשבור את שיא העולם לרצים קטועי רגל. שיאו האישי של חרמון עומד על 3:03 ש'. בשנה שעברה היה זה דב קרמר הוותיק שסיים בזמן מצוין של 2:25:36 ש' ובמקום ה-33 הכללי וכמנצח קטגוריית הגילאים שלו.

אמנם רצי המרתון שהשתתפו באליפות העולם לא יופיעו בברלין, שכן גופם טרם התאושש. אולם בין המשתתפים במירוץ יופיעו שמות שכל אליפות עולם היתה מתברכת בהשתתפותם. בין הנשים תרוץ שיאנית העולם פאולה רדקליף הבריטית, ובין הגברים יהיו אלו גברסלאסי האגדי ששבר פעמיים את השיא העולמי בברלין, הפעם האחרונה היתה, כאמור, לפני שלוש שנים.

נגדו ירוץ פטריק מקאו בן ה-26 שנחשב בין טובי רצי המרתון של הדור הצעיר. מקאו שזכה בברלין בשנה שעברה, ניצח עד כה בשניים מארבעת המרתונים אותם השלים בזמן ממוצע של פחות מ-2:06 ש'.

שני הרצים הבכירים מגיעים לברלין אחרי תחרות פחות מוצלחת מבחינתם. גברסלאסי פרש ממרתון ניו-יורק בשנה שעברה, בעוד מקאו סבל מנפילה קשה במרתון לונדון באפריל השנה, ולמרות זאת הוא סיים שלישי בזמן של 2:05:45 ש'.

לקראת המרתון אלוף ושיאן העולם לשעבר ב-5,000 ו-10,000 מ' על המסלול הכריז כי "הפעם התוצאה יותר חשובה לי מהמיקום על מנת לקבוע את הקריטריון למרתון האולימפי ללונדון".

לשמוע את הדברים הללו מהמכונה האתיופית, נשמע כמעט אותו דבר כמו לשמוע שאוסיין בולט מודאג לקראת הקריטריון ב-100 מ'. גם מקאו ער לכך, אבל הוא לא התרגש או נלחץ מהכרזתו של האתיופי ואמר: "אני לא בלחץ בגלל שאני רץ עם אלוף. רצתי בחיי מעט מרתונים, היילה רץ מרתונים רבים בזמנים מצוינים. זו הזדמנות מצוינת עבורי ללמוד ולרכוש ניסיון נוסף".