חואן אנטוניו סמארנש, נשיא הכבוד של הועד האולימפי הבינלאומי נפטר היום (רביעי) כשהוא בן 89. סמארנש, שסבל מבעיות בליבו כבר בשנת 2007, אושפז בבית החולים "קירון" שבברצלונה במחלקת טיפול נמרץ, שם סיים את חייו.
כנשיא הועד האולימפי משך 21 שנים ברציפות, בין השנים 1980-2001, נחשב סמארנש לאחד הדמויות המשפיעות ביותר בכל עולם הספורט העולמי. כמו כן, הוא היה אחראי על מסחור האולימפיאדות של שנות ה-80 וה-90.
סמארנש נולד בעיר ברצלונה שבספרד בשנת 1920, והחיבור שלו לספורט הגיע בצעירותו עת כיכב כקפטן נבחרת הגלגיליות של ספרד, אותה הוליך לתואר העולמי.
במשך שנות שלטונו של פרנקו בספרד עקב סמארנש אחרי כל הפוליטיקות בעולם הספורט וב-1966 נבחר כחבר בועד האולימפי. לאחר מותו של פרנקו הפך סמראנש לשגריר בברית המועצות.
סמארנש, מעצם היותו ספרדי, דאג לאינטרסים של מדינתו והביא את המשחקים האולימפיים לעיר הולדתו ברצלונה בשנת 1992, אולימפיאדה שזכורה כהצלחה מסחררת.
בעקבות כך, דאג סמארנש גם לקדם את מועמדותה של מדריד לאירוח המשחקים האולימפיים בשנת 2012, מועמדות שנפלה לאחר קרב צמוד מול לונדון, ולאחרונה עמל בניסיון לשכנע את חברי הועדה לבחור בבירה הספרדית לאירוח המשחקים ב-2016 כשאמר להם: "אני יודע שאני מתקרב לסוף ימי, אני בן 89".
ורשביאק: זהו יום אבל לתנועה האולימפית
יו"ר הוועד האולימפי בישראל, צבי ורשביאק, אמר לאחר ההודעה בדבר מותו של סמארנש: “זהו יום אבל לתנועה האולימפית. סמארנש שימש כיו”ר התנועה האולימפית הרבה שנים והביא אותה לגבהים שלא הכרנו. הנושא הישראלי-פלסטיני מאוד עניין אותו. זו אבידה לתנועה האולימפית. הידע, הניסיון והיכולת שלו יחסרו לתנועה".
ורשביאק ציין את הקשר המיוחד של סמארנש לוועד האולימפי הישראלי ואמר: "לאחר שסיים את תפקידו, הוא דאג לבוא לטקסים שהוועד האולימפי הישראלי קיים לאיזכור הי"א במסגרת המשחקים האולימפיים".
מנכ"ל הוועד האולימפי בישראל, אפרים זינגר, אמר לאחר ההודעה בדבר מותו של סמארנש: “הוא היה אחד מהנשיאים הבולטים ביותר בתולדות התנועה האולימפית. הוא נבחר ב-1980 וקיבל לידיו תנועה אולימפית חלשה מבחינה כלכלית ומפולגת מבחינה פוליטית. ב-21 שנות כהנותו, בהיותו אשף פיננסי ואומן דיפלומטי הוא הצליח להפוך את התנועה האולימפית לתנועה בינלאומית בעלת השפעה עם בסיס כלכלי מאוד איתן".
"מבחינתנו, הדבר שתמיד נזכור לו לחיוב היה מינויו של אלכס גלעדי לחבר הוועד האולימפי הבינלאומי ב-1994, מינוי שנובע מהערכה רבה אליו ולספורט הישראלי והאולימפי וזה נתן לנו תרומה גדולה. הוא ביקר פעמיים בישראל ובהיותו אומן דיפלומטי, במהלך הביקור הוא שמר על איזון בינינו לבין הוועד האולימפי הפלסטיני וניסה לקדם רעיון של משחק כדורעף בין נבחרת ישראלית לפלסטין. רעיון שלא עלה יפה".
"נפגשתי איתו מספר פעמים כחבר הנהלת הוועד האולימפי. הפגישה האחרונה שבה ראיתי אותו השאירה בי חותם. היא היתה במהלך טקס האזכרה ל-י"א חללי מינכן שקיימנו בבייג'ין במהלך המשחקים האולימפיים. לאורך כל השנים לחצנו כדי שהאיזכור יקבל את המקום הראוי בתנועה האולימפית. בבייג'ין, מי שייצג את הוועד הבינלאומי היה סמארנש. היתה לזה משמעות גדולה עבורי לראות אותו שם, מדבר בשם הוועד האולימפי הבינלאומי", סיכם זינגר.