מימין לשמאל: שיר כהן (צחי קראוס), מאריקה אודיקדזה ואנדריאה רוקטי (Wdsf), נמרוד ריידר (אמיר בוארון)
צפו בשיר כהן במשחקי העולם בנגן הוידאו למעלה>>
כמדי כל סוף שנה, הסיכומים על "מה שהיה" שוטפים את כל אתרי המדיה השונים, וכחלק מכך, גם את עולם הספורט. שנת תשפ''ב הייתה שנה לא רעה בכלל לספורט הישראלי, ובמבט לאחור, כאשר חושבים מה היו אירועי השיא עבור הנציגים הישראליים בעולם, מרבית חובבי הספורט המקומיים וודאי יתייחסו להצלחת נבחרת הנוער בכדורגל לגמר אליפות אירופה, חלק למדליית הזהב של נבחרת המרתון בברלין, ויהיו כאלה שירפררו לקריירה המתפתחת של דני אבדיה ב-NBA.
לצד הענפים והתחרויות שזוכות למירב תשומת הלב הציבורית, ישראל יכולה להתגאות בהישגים של לא מעט ספורטאים וספורטאיות מהענפים הלא אולימפיים, שבשנה האחרונה הגיעו לפסגות מקצועיות אדירות. לרגל סיום השנה העברית, בחרנו לשים זרקור על רשימה קצרה של אנשים, כדי להכיר את העולם ממנו הם מגיעים, ולשמוע על השנה שהייתה להם.
שיר כהן - קיקבוקס (K1)
הישגים בולטים: סגנית אלופת גביע העולם 2021, מדליית זהב במשחקי העולם 2022
הלוחמת הצעירה (22) החלה להתאמן במועדון מקומי בטבריה בגיל חמש עשרה, בסגנון K1, שנחשב לפופולארי ביותר מבין תת סוגי הקיקבוקסינג. שיר למעשה הלכה אחרי אחיה הבכור שעסק בתחום, ולמרות הגיל, הצליחה להפתיע אפילו את עצמה השנה, כאשר במשחקי העולם (התחרות הגדולה בעולם לענפים לא אולימפיים) שהתקיימה הקיץ בארה''ב, כהן סיימה מעל כולן, וכיום היא מדורגת ראשונה בעולם בקטגוריית משקל עד 52 ק''ג.
"קיקבוקס היה בשבילי סוג של בריחה כשהייתי ילדה, התמודדתי עם דברים לא פשוטים, והספורט היה המקום מפלט שלי, להוציא, לשחרר", סיפרה כהן, "אני כבר כמה שנים חלמתי על המעמד של משחקי העולם והגעתי במוכנות מטורפת. הצלחתי להתקדם בקרבות, ואז בגמר, לקראת הסיבוב השני, התחלתי להגיד לעצמי שאני הולכת לנצח, שאין אופציה אחרת. ספורטאים הם אנשים מאוד קיצוניים, והוצאתי מעצמי את המיליון אחוז שהיה לי בגמר. אור משה, הלוחם הישראלי הנוסף שהיה בתחרות עלה שעה אחרי לקרבות, הוא ראה שלא דפקתי חשבון למתמודדת שעמדה מולי, והוא סיפר לי שזה נתן לו השראה לקרב הגמר שלו".
כהן רק בת 21, ושיתפה שלמרות שהגיעה לשיא בשלב מוקדם בקריירה, היא ממש לא מתכוונת לנוח על זרי הדפנה: "אני לא רוצה להיות מסופקת מההישג הזה. אני מקווה להמשיך לעשות את מה שאני אוהבת, וגם בעונה הקרובה אני רוצה להמשיך לנצח בכל התחרויות שיהיו לי".
נילי בלאק - אגרוף תאילנדי
הישגים בולטים: שש פעמים זכייה בתואר אלופת העולם, מדליית כסף במשחקי העולם 2022
הלוחמת בת ה-27 כבר כמה שנים נחשבת לשם דבר בענף, בזכות שש זכיות בתוך שבע שנים באליפות העולם באגרוף תאילנדי. על אף שזה יישמע משונה, את משחקי העולם בלאק סיימה מעט מאוכזבת,כשהשיגה "רק" מדליית כסף: "זאת הייתה שנה מוצלחת, למרות שלא הגענו לתוצאה שקיווינו לה בתחרות. הגעתי אחרי פציעה קשה, בלי תחרות הכנה, ולצערי לא זכיתי לליווי של המאמן שלי בתחרות. מבחינתי, הגעתי לאליפות הזאת בפיגור משמעותי משאר המתחרות, ועדיין הצלחתי להגיע למעמד של מדליה".
בלאק נחשבת ללוחמת מגוונת, כשב-2015 אף זכתה באליפות העולם בקיקבוקס. הדינמיות של נילי בזירה נחשבת לאחת מהמעלות הגדולות שלה, והיא רוצה להמשיך לחזק את הרפרטואר שלה כלוחמת בדרך לכבוש מטרה נוספת בשנה הקרובה - כניסה לסבב ה-UFC כלוחמת MMA.
"אני מרגישה שאני נמצאת ב"פריים" שלי, אני מצליחה להתמודד עם אתגרים ויריבות בזכות הניסיון שצברתי. אני לומדת עכשיו היאבקות וג'ו ג'יטסו כדי להיות לוחמת שלמה יותר", סיפרה בלאק ממרחק טרנס אטלנטי, כשבימים אלה היא נמצאת מחנה אימונים סיזיפי בפלורידה, "מ-2014 אני עוקבת אחרי ה-UFC, וזה היה חלום שתמיד עמד לנגד עיניי. אני צריכה לצבור קצת ניסיון ולעבור כמה קרבות. אני והצוות שלי מכוונים לקרב בנובמבר הקרוב, ואני מוכנה לעבוד קשה כדי לכבוש גם את היעד הזה".
צפו בנילי בלאק במשחקי העולם בנגן וידאו למטה>>
אור משה - קיקבוקס
הישגים בולטים: אלוף גביע העולם 2020, אלוף משחקי העולם 2022
נציג נוסף לקיקבוקס הישראלי בצמרת העולמית. מי שנחשב במשך שנים למספר 1 בתחומו בישראל המשיך השנה את גרף השיפור היציב שלו. בזירה המקומית משה התבלט עוד מגיל צעיר, עם 16 זכיות בתואר אלוף ישראל, ובשנה האחרונה הצליח למצוא את עצמו בראש הפודיום בזירה הבינלאומית, עם זכייתו במדליית זהב במשחקי העולם. למרות שהצליח להגיע הכי רחוק שיש, במבט לאחור, משה מסכם את השנה האחרונה כלא קלה להתמודדות: "הייתה שנה מאתגרת. עליתי העונה לקטגוריית משקל של עד 75 ק''ג, כשעד אז התחריתי ב-71 ק''ג. זה לא רק העלייה במסה, אלא ללמוד להילחם נגד יריבים אחרים, כשאני יחסית נמוך למשקל הזה".
רגע השיא גם כן ההשתתפות במשחקי העולם, שהסתיימה גם היא עם מדליית זהב: "זאת הייתה פעם ראשונה שלי בתחרות, ועמדתי מול יריבים שהתמודדתי מולם באליפות עולם בקיקבוקס. התחושה במהלך הקרבות הייתה מטורפת, להיות בזירת לחימה זה הרבה מאוד אדרנלין, מתח גבוה שמרגישים בגוף, אבל אני האמנתי בעצמו לאורך כל הדרך, וזה גם מה שהביא אותי למדליה".
בעוד חודשיים הלוחם בן ה-22 יצא להתחרות באליפות אירופה, ויקווה להמשיך באותה מגמה שהצליח לקיים לאורך כל הקריירה: "אני ממשיך להתאמן, וכמובן רוצה לראות את עצמי שומר על המקום בפסגה".
מאריקה אודיקדזה ואנדראה רוקטי - ריקוד תחרותי
הישגים בולטים: מדליית ארד אליפות העולם 2021, מדליית זהב 2022
הענף הכי פחות "סטנדרטי" שסיפק נציגות ישראלית בצמרת העולמית הוא הריקוד התחרותי, שמכונה גם עשרה ריקודים, ועומד על הפרק כספורט שייכנס לאולימפיאדת לוס אנג'לס 2028. ענף הריקוד התחרותי נחשב ליוצא דופן, שכן הוא מאפשר שילוב פעולה בין ספורטאים ממדינות שונות בתחרויות בינלאומיות, ואודיקדזה (27) הישראלית משתפת פעולה יחד עם רוקטי (25) האיטלקי, שלמעשה מתחרה כספורטאי "ישראלי".
מבחינת התחרות עצמה, יש חמישה ריקודים אירופאיים (ואלס, טנגו, וואלס וינאי, סלואו פוקסטורט וקוייקסטפ) וחמישה ריקודים לטינו-אמריקאיים (סמבה, צ׳ה צ׳ה צ׳ה, רומבה, פאסו דובלה, וג׳ייב). הציון מתבסס על ארבעה קריטריונים לשיפוט: טכניקה, מוזיקליות, פרנזטציה, וסנכרון בין בני זוג.
מאריקה עצמה מגיעה מהמשפחה שנחשבת ללב הפועם של הענף בישראל, והוריה, בוריס ורוז'אנה, מנהלים סטודיו ותיק ומוכר לריקודים סלוניים. הזכייה בזהב, הישג ראשון אי פעם בענף הריקוד התחרותי לישראלי, הגיע אחרי תקופת קורונה מורכבת לפי אודיקדזה: "בגלל הקורונה הפרטנר הקודם שלי לתחרויות נאלץ לפרוש, והייתי צריכה למצוא מישהו אחר. את אנדראה הכרתי מאליפות אירופה שהשתתפנו בה בעבר, וידעתי שהוא גם מחפשת פרטנרית. התחלנו להתכתב בפייסבוק, והוא סיפר לי שהוא לא רוצה לייצג את איטליה יותר. האיגוד מאוד תמך במהלך ועזר לאנדראה במה שצריך, והתחלנו להתאמן ביחד".
הזכייה באליפות העולם, שכללה 33 זוגות מכל העולם, יוצאת דופן שכן מדובר בזהב ראשון אי פעם לישראל באליפות עולם בענף: "במשך התקופה הזו היינו שקועים בהכנה לאליפות הזאת, לא היה לנו חופשת קיץ, חגים, בכל רגע נתון היינו בעבודה. התאחדות איל''ת תמכה בכל מה שרצינו. אני יכולה להגיד שההכנות לתחרות היו לא פשוטות בכלל עבורי, סחבתי פציעה בגב, והיו פעמים שהיה לי קשה פשוט לקום מהמיטה, אבל זה באמת היה שווה את כשבסוף שמעתי את ההמנון שהתנגן בתחרות. לא הצלחתי לעכל שמכל המדינות בעולם, אנחנו היינו בטופ, וזה היה הדבר שהכי חלמתי לעשות, להביא את המדינה שלנו למקום הכי גבוה שאפשר".
נמרוד ריידר - ג'וג'יטסו
הישגים בולטים: מדליית זהב אליפות העולם 2019, מדליית זהב משחקי העולם 2022
אומנות לחימה נוספת עם נציגות כחול ולבן בטופ העולמי היא בג'ו ג'יטסו, שם נמרוד ריידר המשיך לשמר את מעמדו כמספר 1 בעולם בקטגוריית משקל עד 77 ק''ג, עם זכייתו באליפות משחקי העולם האחרונה. המקום בראש הפודיום לא זר לריידר, שלפני שלוש שנים זכה בפעם הראשונה באליפות העולם לבוגרים, כשניצח באליפות באבו דאבי.
"זה לא משהו שבא בבת אחת, אני מתאמן מגיל 9, וההישג השנה היה חלק מבנייה שהחלה מהתקופה שהייתי ילד בבית ספר, עד עכשיו", שיתף ריידר, "אני מאמין שזה שהזכייה הגיעה השנה פשוט מאוד מכך שהעלתי קצב באימונים".
הדרך לזהב לא הייתה חלקה עבור הלוחם בן ה-24, שהפסיד כבר בקרב שני במשחקים: "למזלי בגלל מבנה התחרות, עדיין נשארתי בתמונה, ניצחתי את המשך הקרבות שלי, ובגמר עמדתי מול יריב שהפסדתי לו באליפות עולם קודמת, אבל האמנתי בעצמי, ובסוף גם עשיתי את זה".
גם ריידר, בדומה לשאר הישראלים, שיתף שעל אף ההישג האדיר, הוא יודע שעומד מולו אתגר לא פחות גדול בהמשך:" הזכייה נתנה לי תמריץ כלכלי מכובד, וזה מעולה בשביל ההמשך, אבל כרגע החוכמה היא לדעת לשמור על המקום הזה. למדתי שאוקיי, אני שייך לרמה הזאת, עכשיו בוא נראה איך אני שומר על עצמי שם".
אריק קפלן, נשיא התאחדות אילת, הרעיף שבחים על הנציגים הישראלייפ וסיכם את השנה: "מקום 11 בטבלת המדליות לצד המעצמות הגדולות, וזאת תוך הופעות מרשימות של הספורטאיות/ים שלנו , מוכיחים כי התאחדות "אילת" כנראה עושה נכון.אנו כל כך גאים באלופות ובאלופים שלנו, בצוותי האימון ובמנהלי האיגודים, שמוכיחים כי יש בישראל ספורט שאינו אולימפי ברמות הגבוהות ביותר בעולם".
צפו ברגע הניצחון של ריידר בנגן הוידאו למטה>>