האתלטיקה הישראלית ידעה מעט רגעים גדולים במרוצת השנים ואין ספק שהערב (שני) הגיע אחד שמתבלט מעל כולם. לונה צ'מטאי סלפטר עשתה היסטוריה כשעצרה את השעון על 2:20.18 שעות, מה שסידר לה את מדליית הארד במרתון באליפות העולם המתקיימת באורגון והפך אותה למדליסטית השלישית של ישראל בהיסטוריה של האליפות. מי היה מאמין?
בקריירה של צ'מטאי סלפטר היו הרבה רגעים של "כמעט", אבל הפעם היא השיגה את הדבר האמיתי. הרצה הישראלית הייתה חלק מדבוקת המובילות לכל אורך 42 הקילומטרים, ניהלה את הריצה שלה באופן מושלם וידעה לנצל את ההזדמנות שנקרתה בדרכה. תשעה קילומטרים לסיום האתיופית אבבל יאשנה, שמוקמה שלישית, פרשה ומשם צ'מטאי סלפטר לקחה את מקומה ולא הביטה לאחור.
This was a very enjoyable watch for a couple of hours. #Oregon2022 #Eugene2022 pic.twitter.com/HNLucZtzLd
— Will Downing (@WillDowningComm) July 18, 2022
זאת, כאמור, מדליה היסטורית לישראל במקצוע המרתון באליפות העולם באתלטיקה, וכמובן הישג השיא של לונה צ'מטאי בקריירה. מדליית הארד הערב מצטרפת לזהב שלה בריצת 10,000 מטר באליפות אירופה, אותה השיגה ב-2018. עבור צ'מטאי, מדובר בפיצוי גדול על שני מקרים זכורים ושוברי לב שקרו לה בעבר. באליפות אירופה בברלין ב-2018, לונה חשבה שהיא סיימה במקום השני הערב בגמר ל-5,000 מטרים באליפות אירופה בברלין, הבעיה הייתה שהריצה לא הסתיימה.
הישראלית יצאה לפריצה במהלך הגמר מתוך מחשבה שזה הסיבוב האחרון והתחילה לחגוג, אבל נותר עוד סיבוב אחד. בזמן שצ'מטאי התחילה לחגוג את ה"זכייה" במדליית הכסף, הרצות האחרות עקפו אותה והיא איבדה סיכוי למדליה. היא סיימה רביעית, אבל בהמשך השופטים פסלו אותה, כאשר התגלה בצפייה בווידאו כי היא נכנסה למסלול הפנימי בתחילת הריצה, מה שמוביל אוטומטית לפסילה.
באולימפיאדת טוקיו, צ'מטאי התחרתה בריצת המרתון שנערכה בסאפורו וסיימה במקום ה-66 מתוך 88 רצות, אבל בשלב מסוים, היא נגעה במדליה אולימפית היסטורית והגיעה לישורת האחרונה במקום השלישי, אך נעצרה עקב התכווצויות בבטן, וסבלה נתנאי החום הקשים ששררו במסלול התחרות בסאפורו.
בפוסט שפרסמה לאחר הריצה הדגישה צ'מטאי סלפטר כי הסיבה לפרישה הייתה כאבי המחזור החודשי ורצתה להעלות את הנושא למודעות. במרתון לונדון 2021, סיימה צ'מטאי סלפטר במקום החמישי. בריצה זו השיגה את התוצאה השנייה הכי טובה שלה כשרצה 2:18:54 שעות.
מי שזכתה במדליית הזהב היא האתיופית גוטיטום גברסלאסה שקבעה גם שיא אליפות העולם עם 2:18:11 שעות, בעוד ג'ודית גפטום קוריר, שהגיעה תשע שניות אחריה, השיגה את הכסף. הישראלית השנייה שהשתתפה במרתון, מאור טיורי, סיימה 23 אחרי שעצרה את השעון על 2:31:54 שעות.