עם הקמת הממשלה החדשה, גם משרד התרבות והספורט קיבל שר חדש, ואחת המשמעויות היא עזיבתו של מנכ"ל המשרד בחמש השנים האחרונות, יוסי שרעבי. בראיון לערוץ הספורט שרעבי מסכם חמש שנים רוויות במשברים, ועדות, מאבקי תקצוב ולא מעט הישגים שמשרדו רשם.
איך אתה מסכם 5 שנות כהונה?
"אלה היו 5 שנים עמוסות, מאתגרות ומרגשות, עם המון רגעים שייזכרו שנים קדימה, כמו הנסיעה עם עירוני נהריה לגזיאנטפ בטורקיה, או הנסיעה לאבו דאבי, כשפיטר פלצ'יק ושגיא מוקי זכו, עם ההמנון, הדגל וההתרגשות בפודיום. אבל ברמה האסטרטגית אני גאה במיוחד בכך שישראל אירחה כל כך הרבה אירועי ספורט בינלאומיים, אם זה הג'ירו, היורובאסקט או גרנד פרי ת"א בג'ודו, וכמובן בשינוי הארגוני שהובלנו, שעיקרו ברפורמת כספי הטוטו והחזרת שליטת המדינה על הכספים הללו".
לשרה רגב יש תדמית מסוימת בקרב הציבור, איך זה לעבוד איתה?
"כשנכנסתי למשרד הספורט אמרתי שהשרה רגב היא הזדמנות מצוינת לתחומי התרבות והספורט. חמש שנים אחרי, אני חושב שהקונספציה היה נכונה. השרה ואני הסתדרנו מצוין, זה לא סוד, ואני חושב שבהרבה מקומות אני איזנתי אותה. אני חושב שאת ההישגים שהיא הביאה למשרד הזה, אי אפשר לקחת ממנה".
דיברת על אירוח אירועי הספורט אבל יכול להיות שהמשרד קצת רכב על נדיבותו של סילבן אדאמס שמימן חלק גדול מהאירועים?
"באירועים שאתה מדבר עליהם, החזון באמת היה שלו. הוא איש יקר שבזכות אהבתו לישראל מוכן להשקיע הון בקידום המדינה ובייצוג שלה בעולם. האירועים האלו היו שילוב של החזון שלו עם היכולת הביצועית והארגונית שלנו".
ציינת את נושא הטוטו כהישג גדול, אבל הוא היה ונשאר שנוי במחלוקת. כספי הטוטו עברו לשליטת האוצר והכספים האלה מהווים חלק נכבד מהתקציב לספורט, אבל עדיין יש סכומים עצומים מהטוטו ששוכבים באוצר ולא מגיעים לשטח. מתוך 1.2 מיליארד שהוקצבו לספורט יש 600 מיליון. איפה היתרה? מדוע היא לא מושקעת חזרה בספורט?
"הגיע הזמן לשים סוף לפולקלור הזה. זה נכון שיש 1.2 מיליארד שקלים אבל זה כסף צבוע, כסף שכבר יש עליו התחייבויות לרשויות מקומיות עבור בניית מתקנים. מה שקרה זה שמסיבות ביורוקרטיות הרשויות לא הצליחו לממש את הכספים האלו ואז נוצר מצב שהכסף באמת שכב בטוטו. אז בא האוצר ושאל, הטוטו זה קרן השקעות? אם הכסף שוכב, אז שישכב אצלי. מה שקרה בפועל זה שבזכות זה שהעברנו את הכספים לאוצר, הצלחנו לשחרר אותם ולעודד פיתוח וכאן קרה השינוי הגדול. מאז הרפורמה הצלחנו לממש 1.3 מיליארד שקלים מהכספים האלה לטובת מתקנים. זה סכום שלא היה באף תקופה במשרד וכיום אנחנו עם יותר מ-200 אולמות ו-100 מגרשי כדורגל".
אנחנו רואים שהממשלה החדשה מלאה בתפקידים מומצאים, לדעתך יש לגיטימציה לפצל בין התרבות לספורט?
"לא, מכיוון שפיצול משמעותו לפצל ולהכפיל את עבודת המטה שלנו. זה קרה בעבר עם העברת הסמכויות למשרד המדע ונוצר תהליך שהיקשה על העבודה. לכן אני חושב שטוב להמשיך במתכונת הנוכחית".
ראית מקרוב הרבה ליקויים ובעיות בכדורסל הישראלי. מבחינת ניהול, איפה לדעתך הכדורסל צריך להתנהל נכון יותר? מה הכדורסל יכול ללמוד מהכדורגל?
"הייתי רוצה לראות קשר טוב יותר בין המנהלת לאיגוד, יש יותר מדי מחלוקות על נושאים שדורשים שיתוף פעולה בין שני הגופים האלו. באשר לכדורגל, אני חושב ששם היה יותר תמריץ ויותר סיבות לחזור לשחק אחרי הקורונה - כסף, העובדה שיש הרבה על מה לשחק, ולכן הכדורגל היה הרבה יותר נחוש. נקודות הפתיחה של הכדורסל והכדורגל שונות ולכן אני חושב שמבקרים את פרנקל יותר מדי, ולא בצדק".
מה דעתך על האיומים התקופתיים של מכבי ת"א שלא לשחק בליגת העל?
"מכבי זה מועדון ענק שהביא הרבה כבוד למדינת ישראל. אבל הם משחקים בליגה פרטית, ביורוליג. הם מקבלים משם כספים רבים וכשהם משחקים בליגה שלנו זה מעלה את העניין ואת ההשקעה של ספונסרים. שוחחתי בעבר עם שמעון מזרחי ודני פדרמן ואמרתי להם שצריך לעשות מאמצים כדי לעזור להם, אבל לא ייתכן מצב כזה שמכבי לא תופיע בליגה. אם הם יזכו בגביע אירופה כל המדינה תשמח איתם, אבל צריך למצוא פתרון כי לא יכול להיות שהם לא יהיו בליגה".
אחרי 5 שנים שראית מקרוב כיצד פועלות מערכות בספורט הישראלי, מעניין אותך לקחת תפקיד ניהולי בגוף ספורט כלשהו? אולי מנהלות או אפילו קבוצות?
"אני לא אעזוב את הספורט הישראלי. אני ארצה בעתיד להשתמש בניסיון ובכישורים שצברתי בתפקיד הזה כדי להמשיך בעשייה למען הספורט הישראלי. בחמש השנים שחלפו הוכחנו שאיפה שיש ספורט חזק, זה אומר שיש מדינה שעומדת מאחוריו".